Ниска избирателна активност, по-малки формации в НС

Светлин Тачев: Гражданите не намират алтернатива
10 юни 2024 11:01, Стела Стоянова
17
Ниска избирателна активност, по-малки формации в НС
Снимка БГНЕС, архив

По-малки политически формации са с добър резултат на тези избори заради ниската избирателна активност, коментира пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан" пред БНР.

„Колкото по-малко хора гласуват, толкова повече бариерата за влизане в Народното събрание, по абсолютен брой гласове, става по-ниска и позволява на формации с по-малко гласове да прескочат 4-процентната бариера и да влязат в Народното събрание“, каза Тачев.

По думите му, ниската избирателна активност е сигнална лампа, че следват трудни преговори за съставяне на правителство, с много компромиси или нови предсрочни избори.

„Спиралата от предсрочни избори ще доведе до задълбочаване на кризата на демокрацията, в която се намираме. Колкото повече намалява избирателната активност, толкова по-непредставително става Народното събрание и толкова повече се делегитимира идеята за самото упражняване на правото на глас. Когато има предсрочни избори през няколко месеца, което се случва последните години, политическите формации се изхабяват, защото няма какво ново да ни предложат. И, от друга страна, гражданите се изхабяват, не могат да намерят алтернатива и започват да отказват да гласуват“, посочи социологът.

Според него гражданите не намират алтернатива и затова не гласуват.

„Това също е форма за изразяване на позиция. Наши изследвания показаха, че българинът търси стабилност, има желание да се състави кабинет, макар и с трудности, но да има предвидимост. Демокрацията ни от няколко години почти постоянно функционира на половин оборот. Това създава несигурност, създава усещане за липса на перспектива, за липса на възможност изобщо да се води диалог“, каза Светлин Тачев.

По отношение на изборите за Европейски парламент, той посочи, че вотът остава в сянката на националните избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На есента пак нови избори в България хората в България се отвратиха от всички български политици в България и затова не ходят да гласуват на изборите за съжаление всички български политици не го осъзнаха в *** си кратуни
14
1
 
5
 
! Отговори
ЙоХоХо преди 3 месеца
За съжаление, и 5% да има избирателна активност, и дори никой да не гласува, изборите ще бъдат легитимни за управляващите. Е, за народа няма да са легитимни, но пък да е излязал да гласува! Като не е - кой му е крив? Нали на всички е ясно - колкото е по-ниска избирателната активност, толкова e по-висок избирателният праг, т.е. когато НЕ гласувате, тогава гласовете ви се насочват в по-голямастепен към партиите с водещи позиции. Уж никой не ги харесва, но като не гласува - избира пак тях.
13
0
 
3
 
! Отговори
МноУ проЗД преди 3 месеца
2 написа: "И тази активност ви е много! Не трябва абсолютно никой да ходи да гласува, да видим как ще управляват мафиотите, когато са избрани от 4-5% от гласоподавателите!"Ми както и досега! Или си мноУ *** или си отвратителен манипулатор, отблъскващ хората да гласуват. И в двата случая е безсмислено да споря с теб и такива като теб!В едно е прав Баци - матрЯла е лош! И няма шанс да му се смени чипа, затова ще пие "гумена" бира, ще яде кебапчета, ще псуе и ще мрънка! Хак ни е!
12
2
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 3 месеца
До 9 Е, нали трябва да спечелят изборите, все пак те ни управляват и е кофти 21% изборателна активност и то против герб.... Инвестирали са и в медии и в правителство (как Радев реши да назначи Главчо е вятър и мъгла.....нещо не съм убеден в качествата му) и в съдии и местната власт е тяхна. При мач на 11 срещу 14 обикновено печелят вторите.
11
7
 
5
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Ниска избирателна активност дори нямаше да има ако не бяха малцинствата. защото Българите не гласуваме поради разумът,който носим в главите си. Гласуват чужденци като Симеон Сакскобурготски,Станишев,Доган,някакъв си Леви от "Величие",друг някакъв си Хампарцуцумян,Бехар от "ГЕРБ" и най-вероятно Митрофанова и Вучич. Повтарям,сме не бяха малцинствата и преди всичко турците ЩЕШЕ ДА ИМА НУЛЕВА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ.
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И малките деца знаят, че Пеевски няма алтернатива. Как да я намерят гражданите тая алтернатива, като няма такава? Ти можеш ли да намериш на Пеевски алтернатива? Един е Пеевски и друг не може да има.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
6 - до обяд може и 60 % да станат. Институциите си лъжат и мамят като за последно.
8
3
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
нови избори наесен при тази изб активност няма победители герб спечели скорпоративен вот а дпс с гласовете от турция никои нищо да не очаква сега ощенарод захапва кокала каквото е останало да се охлозга до краи ние българите смеорисани да ни управляват цър-ву-ли и не можем да избягаме от съдбата си
7
3
 
6
 
! Отговори
ИСКАМЕ ГЛАСОВЕТЕ преди 3 месеца
КОЛКО СА ГЛАСУВАЛИ И КАК !
6
2
 
14
 
! Отговори
до 2-ри, Тъй си е. преди 3 месеца
До последно вчера бяха около 21%. Тая сутрин се събуждам и 31% станали - мошенгии надушвам тука :D
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Hanълнo нopмaлнo, 6-u nopegнu uзбopu, eguн cлeg gpyr...
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само хабите парите на народа по безсмислени избори. Резултатът все ще е един и същ и няма да има кой да състави правителство, особено след прoстотиятa на ГЕРБ, които се отметнаха от предните си уговорки. Сега освен ДПС няма кой друг да им се върже на лъжите. На ГЕРБ най-вероятно им е платено да държат БГ в постоянна несигурност и криза, щото на световния елит не му харесва, че българина не се поддава на манипулации.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Cлaвa Уpcyлe!
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И тази активност ви е много! Не трябва абсолютно никой да ходи да гласува, да видим как ще управляват мафиотите, когато са избрани от 4-5% от гласоподавателите!
1
6
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Бойко Борисов и ГЕРБ губят много гласове, но това не се забелязва - всъщност ГЕРБ е 100-150 надолу!!!