"Галъп": ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС събрани в половин процент

ГЕРБ-СДС е отворил 10-процентна разлика с втория
255
"Галъп": ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС събрани в половин процент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ-СДС е отворил 10-процентна разлика с втория ПП-ДБ. Това сочат данните от сондаж на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Той обхваща 1003 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю "лице в лице"с таблети между 29 май и 4 юни. Сондажът не може да бъде автоматична прогноза за изборен резултат, а е все пак моментна снимка преди финалните дни, коментират социолозите.

ГЕРБ-СДС биха имали 25,9% от гласовете, ПП-ДБ – 15,7%, "Възраждане" – 15,5%, ДПС – 15,3%.

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ и трето място. БСП биха имали 8%, ИТН – 6,1%.

На сравнително удобна позиция дори за атака на "летвата" са "Солидарна България" с 3,1% и "Синя България" с 2,8%.

Трудно прогнозируем ще бъде резултатът на "Величие" – засега с 1,7%. В битката за процент са ВМРО с 1,3%, "Български възход" – 1,1% и "Левицата!" – на самия ръб от 1%.

"Подредбата в тези тесни рамки, разбира се, е въпрос на множество фактори и възможни изненади. Без да бъдат подреждани под еднопроцентовия праг, но с нелоши изгледи да се прицелят в него, сега са формации като тези на Васил Божков, на Радостин Василев, като "Зелено движение", формацията на Иван Гешев и други", допълват от "Галъп".

За Европейския парламент, както може да се очаква, декларативните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове са твърде сходни с тези за изборите за Народното събрание, но личат и известни разлики.

ГЕРБ-СДС биха взели 25,7% от гласовете, ПП-ДБ – 15,9%, "Възраждане" – 15,4%, ДПС – 14,9%, БСП – 7,9%. ИТН с 5,9% е точно на ръба за прескачане на бариерата за представителство в ЕП.

Данните са на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 29 май и 4 юни 2024 г. сред 1003 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: Галъпизбори 2024
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нонстоп промивачка на мозъци ! Цялото кралско войнство е впрегнато ...
178
0
 
0
 
! Отговори
THE BEST преди 3 месеца
До Hmm - проблемът с е-рецепти обобщавам така - не е добре здравето ти да зависи от интернет, програми, ток - при положение, че си плащаш, а държавата не поема никаква част от сумата. Виж по НЗОК е различно, там е добре с е- рецепта ,понеже държавата поема част от сумата на пациента. А и там са хронични заболявания. За по спешните - не може да се чака да проработи софтуера или интернета. Но най- добре ще кажат пациентите, които са си изпатили.
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Социологическите изследвания в навечерието на избори са престъпление. Интервютата не бяха честно провеждани. Имаше умисъл и злоба. Трябва да ги осъдят !
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Барай Меча с Руди Гела, с номера на Юда в бюлетината! Номера на Юда не случайно му се падна - с който се захвана, го предаде! Сега ви обяснява че нямало да предаде вас! ХАХАХАХАХА
175
0
 
1
 
! Отговори
FINAL COUNTDOWN преди 3 месеца
АКО ДОПУСНЕМ,ЧЕ ЧИСЛАТА НА "БЛЕСТЯЩИТЕ" СОЦИОАГЕНЦИИ СА ВЕРНИ,ТЕ ПОКАЗВАТ,ЧЕ ДОРИ С ОТВРАТА НА ПАРТИИТЕ ДА ОГРАНИЧАТ ГЛАСУВАЩИТЕ В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ ЗА БУДА И КОМПАНИЯ СЕ ПОЛУЧАВА РЕЗУЛТАТА: ГЕРБ-СДС - 75 ; ПП-ДБ - 45 ; ДПС - 40 ; ВЪЗР - 40 ; БСП - 25 ; ИТН - 15 ДЕПУТАТИ, КАТО СЕ ПРЕДПОЛАГА, ЧЕ "МАЛКИТЕ" ФОРМАЦИИ НЕ ПРЕСКАЧАТ ПРАГА 4%. АКО НЯКОЯ ОТ ТЯХ ГО ПРЕСКОЧИ (ЗАЛАГАМ НА СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ),НЕЩАТА ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ ОЩЕ ПО-ДРАСТИЧНО!!! ХАЙДЕ ДА ВИДИМ НЕСГЛОБКАТА И ВЯТЪРА НА ПРОМЯНАТА!!!...
174
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 3 месеца
НИКОГА ГЕРБ И ДПС !!!!!!!
173
4
 
14
 
! Отговори
НЕбългарите - преди 3 месеца
иZраждане, дУпИсе и ППеди - все отбор юнаци щедро спонсорирани кой от Москва, кой от Анкара кой от Вашингтон ......
172
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най важното е да не ни набутат във война, както се готвят.
171
2
 
0
 
! Отговори
Hmm преди 3 месеца
До THE BESTКакъв е проблема с е-рецептите за момента изглеждат като безхартиена начин на рецепта, което си е голям плюс от гледна точка на загубване или нужда да я носиш. Сега само егн ти трябва
170
3
 
11
 
! Отговори
вгз преди 3 месеца
ПП/ДБ - под или около 12%. Не гласувайте за тях.
169
3
 
4
 
! Отговори
THE BEST преди 3 месеца
Излиза, че сблъсъка ще е между малките партии. Водещите партии небутнати - значи хората искат още да продължаваме така. Е в крайна сметка - нито магистрали, нито стадиони, нито никаква инфраструктура няма да имаме. И не вярвам и някой да се оплаче и от е-рецепти вече. Да видим когато всичко по рецепта стане с е-рецепта - каква песен ще се пее.............
168
1
 
7
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Дали ще са пак баце и шиши или кирил и баце - народа ще яде дьрвотоЯсно е - емиграцията остана явно като вариант
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Понеже някой го писа по-долу с Ак-47 не може да гласуваш, за вредители като нашите политици се гласува с 80 милиметров противотанков гранатомет Карл Густав.
166
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Точно като чета това, има една за мен хубава новина-ПП е аут, това само по себе си е добро.Впрочем вече ми се изясни какво значи ПП - Проамериканско Политбюро-тоест внуци на дърти ДС агенти, колабораторстващи на САЩ.
165
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак фашистки заглавия с цел да създадът усещането, че трябва Буци ди Капо Тути да ги ВЛАДЕЕ!! Аман от вас, фашистчета!
164
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПП е най крадливата и лъжлива партия от 30 г.на зад ,тоест внуците на БКП
163
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
>>>>> Какво получи България след 70г. лява политика: 8) Тотално обезличаване на българската история, за сметка на Съветската.....
162
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво получи България след 70г. лява политика: 1) Турско-индийска цеингурелизация на Арийската държава. 2) Комунистически въоръжен грабеж на частна, плодородна българска земя, превръщането й в текезесарски смрадливи обори, заводи за обслужване на чукчите. 3) Прогонване на земеделските стопани по тесните панелни кутийки. 4) Финансов геноцид: заплатки по 120лв. и пенции по 30! 5) насърчаване на кражбите и безбожието! 6) Избесване на интелигенцията! 7) Избиване на истинските родолюбци! >>>>>
161
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Когато отвратените се дръпнат от политиката, остават отвратителните."
160
8
 
0
 
! Отговори
Песков джуниър преди 3 месеца
Моите условия към руската партия (копейки), за да гласувам за тях са: 1. Легализиране на леките наркотици. 2. Легализация на проституцията, както е в нормалните държави. 3. Отпадане визите за САЩ. Тогава бих дал гласа си за Костя Копейкин и ЦоМчо Камилата.