Първан Симеонов: Борисов е на плюс, всички се борят за любовта му

За ПП-ДБ ще бъде сладка роля да останат известно време в опозиция
26 апр 2024 11:00, Елка Василева
105
Първан Симеонов: Борисов е на плюс, всички се борят за любовта му
Снимка: архив, БГНЕС

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ.

"Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила, в която е малко спорно получава ли някаква печалба от това да се събере с "Възраждане", ИТН и БСП", каза Първан Симеонов пред БНР.

Още по темата
За политолога свалянето на Желязков е "огледален образ на онова, което беше направено с Никола Минчев" и което "постигна обратен ефект – стегна, мобилизира привържениците на ПП, вместо да ги изпрати по пързалката надолу".

Ако на изборите през юни ПП-ДБ са трети или четвърти, както подсказват социологически данни, това е съвсем нова политическа ситуация. Тогава е възможно ГЕРБ, ДПС и различни други формации да помислят за по-спокойно договаряне помежду си. Това обаче би било грешка, смята Симеонов.

По думите му от друга страна за ПП-ДБ ще бъде "сладка роля" за останат известно време в опозиция.

"В България има три големи групи гласоподаватели. Едната е на ПП-ДБ, която понякога греши във високомерието си и надценява способностите си. Другата е тази на ГЕРБ и ДПС, която най-вероятно се опиянява от настоящия момент, в който натриват почти всеки ден носа на ПП-ДБ. Има и една трета група, която си търси стопанин. Част от нея гласува за "Възраждане", част от нея вероятно ще гласува за Григорова, а част от нея може би утре ще гласува за нещо на Румен Радев", каза политологът.

Начинанието на Ваня Григорова според Първан Симеонов може да се тълкува и като "предварителен вариант" на президентския проект, "което с този попътен вятър да тръгне напред, по-скоро да отъпче пътека".

"ПП успяха по някакъв странен начин, заради специфичния си стил, който дразни много хора, понякога на чисто антропологическо ниво, успяха по неподозирано бърз начин да настроят всички срещу себе си. Понякога даже партньорите им от ДБ трудно ги понасят", коментира Симеонов.

В момента всеки рита ПП и това прекаляване може да доведе до обратен ефект, допълни той.

Както и да изглеждат изпрани ГЕРБ и ДПС, това са 4 години непрестанни политически опити моделът, свързан с тях, да остане малко по-назад. Много голяма национална фрустрация е 4 години да има много сериозни опити за промяна и тя да не се случва, подчерта политологът. Той нарече "грамаден преход" официалното излизане на ДПС напред.

"Отново сме в още от същото. Все си говорим дали ДПС може да излезе напред официално. Това винаги е бил въпросът. (…) И това е идеално удобна позиция за Борисов, защото има и двете врати отворени, балансира – той винаги е имал едно балканско крило и едно либерално, прозападно крило и когато няма тези два крака, му е било неудобно. Най-тежките моменти са били, когато остане само на балканския си крак. Сега всички се борят за любовта му. Какво по-добро за Борисов. Със сигурност Борисов излиза на плюс от всичко", каза Първан Симеонов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от Избори 2024
Лена Бориславова подаде ръка: Възможна е нова коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да припомним и тоя какво говореше до скоро. Нямало смисъл от избори резултата ще е същия.А сега друга песен.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Явно сме много просто племе, щом се оставяме на тези невъзпитани и неграмотни неща да ни управляват. Преди се мъчехме да се отделим от Румъния, сега само им дишаме прахоляка и цъкаме с език на постиженията им. Много жалко
23
6
 
10
 
! Отговори
СТРАШЕН И ЗЪЛ ПУДЕЛ преди 3 седмици
Да първанка. Всички се молят на колене на великия Лойко, най-вече ти по време на избори: "Моля ти се шефе, поръчай ми проучване!" - така ли правиш, Първанка. Ти колко си гявул...
22
4
 
4
 
! Отговори
На тоя преди 3 седмици
Звездите му ги говорят .Ще вземе хляба на Алена.
21
2
 
6
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 3 седмици
Не виждам как другите се борят за любовта на ББ.Първан малко след изборите започна да говори как на следващите ПП ще се сгромолясат и продължава да дудне затова.Но за ДБ никой не говори-там Хр.Ив. им е сигурен за пореден път ББ да го..с 200.ББ плюеше ПП,а после се кълнеше,че без тях няма да прави правителство.Хайде сега,след като всички са с/у ПП,ББ да прави правителство със същите партии в новото НС."Мутрите трудно ще сдадат властта"-думи на Т.Дончева отреди мнооого години.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Халал да е на тази държава, която ББ - един човек с килийно милиционерско образование, бивш партиен член на БКП и от 2009 г. досега управляващ пред или зад кулисите я направи последна по икономика не само в ЕС, но и в Европа. С много партии се съюзи, всичките се опариха и немалко от тях вегетират или фалираха. На три пъти печели през 2021-22 г. избори и трите пъти никоя партия не поиска да се съюзи с него.ПП последно направи некоалиция с него като резултатът беше негативен.Сега се ухажва с Пеевс
19
0
 
6
 
! Отговори
Public enemies преди 3 седмици
Печели и без него е невъзможно да се направи кабинет, но все пак е доста далеч от мнозинство и резултата от тези избори ще бъде нов служебен кабинет. И логчният въпрос, защо ще правиш нов кабинет с ПП след като туко що го разтури ?
18
6
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 3 седмици
А Киро и Асен са, комунисти без книжка - лъжат и крадат като комунисти
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нека не забравяме, че той си изкара мандата, само, когато имаше Патриотична Патерица---Нека не забравяме, че Борисов никога не е изкарвал пълен мандат, без значение от произхода или хигиената на патерицата.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ИЗВОД, не бил комунист, но преди години се хвалеше, че си пази партийната книжка
15
5
 
5
 
! Отговори
"всички се преди 3 седмици
Борят за любовта МУ".Най-вече Първан .
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този брадатия май няма връзка с реалността. Глиганите и самовлюбените направиха за смях цялата държава, дано се пръждосат по-бързо
13
2
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 3 седмици
Плащат му на бройка - 1 пост =1 копейка
12
7
 
7
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 3 седмици
ПЪРВАН СИМЕОНОВ Е НА ПЛЮС СЛЕД ТАКИВА ИЗКАЗВАНИЯ... НО ТРЕНДА НА ГЕРБ Е НИЗХОДЯЩ И СКОРО ЩЕ Е НА МИНУС
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ХАХАХАХА ГЛУПОСТИ
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като казва ,,всички" Първана оневинява най вече себе си! Без такива, моля, госпожа Първана! Вие ако сте сметнали, че ви е по удобно и доходоносно да сте влюбена в Буксън Тиквата, не всички са като вас!
9
3
 
3
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 седмици
Удара на Боко Тиквата срещу ПП-ДБ, които са крило на ДПС-ГЕРБ е, за да ги направи трети ид а вкара "Възраьдане" като негова Патриотична Патерица. Нека не забравяме, че той си изкара мандата, само, когато имаше Патриотична Патерица;))) "Патриотите" са едни огладнели и лакоми дупедави, които с удоволствие ще се нанижат на Бойковия заради големият казан с чорба и още по-големият черпак за гребане! Това го писах преди няколко дни.ПП са твърде леви с Асан Вайсман, раздават пари за щяло и нещяло;)))
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кои всички се борят за любовта на Борисов? Шматка. Само ПП и ДСБ се борят за топлата Борисова прегръдка, но се преструват на опърничави. Като се уплашат, че са прекалили с фасоните, изкача някой миролюбив и пухкав и започва да гука благо край Борисов.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички се борели за любовта му, но той за една нощ може да сайдиса само една Мата Хари. Не е първа младост.
6
1
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Боо-оожжееййй! Точно този мекотел преди година съвсем на 540 градуса маниполирваше общественото ви мнение! Не ги слушайте, ще ви обявят след така наречения вот какъвто резултат са си наумили! атова, понякога в историят са се налагали революции! Иначе нямат махкане! Въпреки, че и при всяка революция набързо се пребоядисат и поведат борбата срещу себе си! Отърваване няма!