САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна

Те са били включени във военната помощ, одобрена на 12 март
25 апр 2024 09:10, Петър Бойчев
188
САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна
Снимка БГНЕС

САЩ са изпратили тайно през последните седмици ракети с голям обсег на Украйна, а Киев ги е използвал в бойните действия два пъти, заяви днес американски служител, цитиран от Ройтерс.

Ракетите са били включени във военна помощ на стойност 300 млн. долара за Украйна, която президентът на САЩ Джо Байдън одобри на 12 март, заяви американският служител, пожелал да запази анонимност. Той не уточни колко ракети са били изпратени, предаде БТА.

Тези ракети са били използвани за първи път в ранните часове на 17 април, изстреляни срещу руско летище в Крим, което е било на около 165 км от фронтовата линия, съобщи американският служител.

Той добави, че Украйна е използвала оръжието за втори път снощи срещу руските сили в Югоизточна Украйна.

Въпросът дали да се изпратят на украинската армия ракети АТАКМС с обсег на действие до 300 км беше предмет на дебати в правителството на Байдън в продължение на месеци. Ракети АТАКМС със среден обсег на действие бяха доставени на Украйна през септември миналата година, посочва Ройтерс.

Първоначално Пентагонът се противопостави на изпращането на ракети с голям обсег на Киев, опасявайки се, че намаляването на американските запаси от тези оръжия ще навреди на военната готовност на САЩ. Имаше и опасения, че Украйна ще ги използва за атакуване на цели дълбоко в територията на Русия.

Използването от страна на Русия на доставени от Северна Корея балистични ракети с голям обсег срещу Украйна през декември и януари въпреки публичните и частни предупреждения на САЩ да не го прави, доведе до промяна в позицията, заяви американският служител.

Фактор при вземането на решение от страна на САЩ бяха и атаките на Русия срещу критичната инфраструктура на Украйна, каза служителят.

„Предупредихме Русия за тези неща, но те подновиха нападенията си“, посочи служителят.

В края на януари американските военни намериха начин да успокоят опасенията си относно военната готовност, което позволи на правителството да вземе решение. Те започнаха да придобиват нови ракети, слизащи от производствената линия на "Локхиийд Мартин".

Байдън се срещна с екипа си по национална сигурност в средата на февруари и се съгласи да приеме единодушната препоръка на своите съветниците да изпрати ракетите на Украйна. В обсъждането са участвали съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърът  на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкън и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Чарлз Браун.

Предизвикателството към онзи момент е било да се измисли как да се плати за ракетите. САЩ бяха изчерпали цялото си финансиране за Украйна заради блокажа в Конгреса.

Възможност се е появила през март, когато са се намерили неоползотворени средства в бюджета на Пентагона. Байдън е успял да използва това, за да изпрати 300 млн. долара помощ за Украйна.

Байдън е казал на екипа си да включи в тази помощ далекобойните ракети АТАКМС, но да го направи тайно, за да запази оперативната сигурност и елемента на изненада за Украйна, заяви анонимният служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: УкрайнаСАЩтайноАТАКМС
Още от Общество
Цените на имотите във Пловдив, Варна и Бургас подгониха тези в столицата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо тайно? Нали са ербап? Страх ли ги е да ги пратят явно?
146
4
 
4
 
! Отговори
Чечня? преди 3 седмици
До 145. За какво я споменаваш? Тя още от 19 век е в Русия.
145
9
 
8
 
! Отговори
Ъ. преди 3 седмици
Овньо, не Русия нападна Грузия, а Грузия нападна Русия. Отвори Уикипедия, ако ти е трудно да прочетеш друг източник.
144
20
 
12
 
! Отговори
До 144 преди 3 седмици
До Анонимен Русия под управление на ЛилиПутин се превърна в агресор и подпалвач на войни. Всъщност също нищо ново под слънцето. Само че Америка в повечето случаи воюва далеч от територията си, докато Русия напада основно съседите (Грузия, Чечня, Украйна).
143
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Америка винаги е била агресор и подпалвач на войни. Нищо ново под слънцето. Лошото е, че ние ще го отнесем заради тях.
142
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нацистка Германия изстреля хиляди V1 и V2 срещу Британската Империя и после си капитулира както трябва. Самата идея да се обърне хода на войната с няколко ракети и камиона е нелепа. Пехота трябва, но хората свършиха.
141
8
 
16
 
! Отговори
Руя преди 3 седмици
*** Байдън и тия около него да се гръмнат дано.Съсипаха всичко до което се докоснат .
140
13
 
19
 
! Отговори
Майор от запаса преди 3 седмици
Руски предатели и украински престъпници прекарват нелегално през границата 1 или 2 дрона на части, сглобяват ги в дълбокия тил на 500-600 км от границата навътре в Русия и от време на време уцелват нещо, но това са ЕДИНИЧНИ удари, които много трудно се организират и е много лесно да се прехванат 1-2 дрона, дори и дълбоко в Русия. А през това време ЦЯЛА Украйна е под масиран обстрел 24 часа денонощно. ИЗПОДЪТ Е ЯСЕН, с или без ATACMS cвините украински отиват дружно при Бандера :)
139
12
 
17
 
! Отговори
Майор от запаса преди 3 седмици
Обхватите на ракетите. Украйна: американските ATACMS 300 км, GLSDB 150 км, JDAM 30 км; английските Storm shadow и френските Scalp EG 300 км. Русия: Калибър 2000 км, Кинжал 2000 км, Искандер 500 км, УМПК 60 км. Но НАЙ-ВАЖНОТО е, че Украйна няма стратегическа дълбочина - ЦЯЛАТА територия на Украйна е под прицел 24 часа в денонощието. В Русия е почти невъзможно за украинските cвини да уцелят нещо на повече от 300 км зад границата.
138
3
 
23
 
! Отговори
ебаси тайната преди 3 седмици
щом и днес беге знаят
137
16
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Абе дайте на Украйна ракети с 1500 км. обхват и авиация. Да видите как крепостните отстъпват победоносно към Блатная :))))))))))))))))))))))))))))))
136
16
 
9
 
! Отговори
Кольо преди 3 седмици
Ех, тия американци бе. Такъв трън са ви в дупетата...Да им доставят направо атомни бомби.Предвид руското ПВО, дето стреля по дронове, а сваля свои МИГ-ове, Москва ще стане пустиня за дни.
135
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи американците са застанали между двете страни в конфликта и диктуват условия как да воюват! Едните не могат, другите ги жалят, а американците заплашват. Световен лидер! Всякъде, където има възможност за печалба се показва американска шапка. И когато зеленски най-накрая реши да целува ръка, пак американците ще седнат да преговарят. И да заплашват и да поставят услови като победители. Нищо, че не са печелили нито един конфликт в който са вкарвали света.
134
22
 
16
 
! Отговори
Значи украинската преди 3 седмици
армия може спокойно да набележи рафинерии, и заводи за производство на снаряди и бойна техника дълбоко в Русия. Джуджето трябва да бъде мачкано по всички възможни начини, докато не разбере, че Велика Русия няма да има , а ще има бивша Руска федерация и нови 10-15 републики
133
3
 
11
 
! Отговори
Лили преди 3 седмици
Ква война ви гони бе, това е специална военна операция, безаналогова.
132
18
 
20
 
! Отговори
Тричам русофоби преди 3 седмици
Това е предсмъртният гърч на украинските фашисти. 300 км не са нищо особено, вижте обсега на руските ракети КАЛИБЪР 2000 км, КИНЖАЛ 1000 км, ИСКАНДЕР 500 км, дронове Герань 1000 км, УМПК... Украйна получи от говедата АТАСMS с обхват 300 км и GLSDB с обхват 130 км, което е неприятно естествено, но по никакъв начин няма да повлияе на окончателния изход от Специалната военна операция. Украйна ще бъде освободена от фашистите, демилитаризирана и денацифицирана, това е.
131
26
 
18
 
! Отговори
Слава на Украйна! преди 3 седмици
Браво на американците! Те са наистина символ и закрилник на свободата по света. С тяхна помощ украинците ще победят. И ще натикат руснаците в миша дуппка. Това е краят на Русия! Създадена в 862 година след Христа, починала в 2024 година! Вечна й памет!
130
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колкото по голям обсег толкова по голяма санитарна зона. И Куев може да влезе в зоната.
129
21
 
17
 
! Отговори
Кримчанин преди 3 седмици
Кримският мост е мостът на Пyтятa. Требе да го гътнат немедлено. Тези ракети имат възможност да го сторят. Събаряй моста, и давай напред!
128
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо бе алексито кримския мост да е незаконен. Той е на кримчани. Ти кой си. Имаш ли род и родина. Според мен нямаш. Безродниците разсъждават така като теб и искат само да рушат построеното. Ай си алек си