Социолог: Политическите сили от 48-ото НС попаднаха сами в капана си

Комисията по правни въпроси прие на първо четене връщането на хартиената бюлетина
3 ное 2022 11:33, Йоана Цонева
22

Връщането на смесеното гласуване е отстъпление от добрата изборна практика. Важно е да погледнем аргументите, с които се предлага то - основният е, че се въвежда изкуствен праг на технологичен ценз, което смятам, че не е така. Връщането на хартиената бюлетина не повишава доверието в изборния процес, нито ограничава манипулирането на резултатите или купуването на гласове, а напротив - то съдържа изключително много дефекти, най-същественият от които беше броят на недействителните бюлетини. Това заяви социологът Елена Дариева в студиото на Bulgaria ON AIR.

Комисията по правни въпроси прие на първо четене връщането на хартиената бюлетина за гласуване. Предстои промените в Изборния кодекс да се гледат в пленарната зала в петък.

Според председателя на Районна избирателна комисия Валери Цолов, притеснението и страхът от гласуване с машина се срещат при по-възрастните и по-необразованите граждани, има и група от хора, които се притесняват, че гласът им няма да бъде отчетен правилно в машината.

"Големият брой недействителни бюлетини се получаваше при отчитането от СИК-овете. На местните избори дори имахме секция, в която 200 и няколко гласа бяха отчетени като недействителни. След съдебна експертиза се установи, че 160 са си били действителни", поясни той.

По думите на Дариева на изборите през април миналата година е имало 86 527 недействителни бюлетини.

"Проблемът наистина възниква при отчитането на тези недействителни гласове, защото ако човекът, отбелязвайки в квадратчето своя вот, леко излезе - гласът му се смята за недействителен. На последните избори делът им вече е 9042", категорична бе тя.

Още по темата
Цолов е на мнение, че процентът на хората, които ще се върнат пред урните заради хартиените бюлетини, не е толкова голям, че да повлияе значително на избирателната активност.

"Гласуването с хартия или машина е технически въпрос. Аргументите на БСП, че по този начин са загубили значителен брой избиратели, не са издържани. Основната причина за отлива на избиратели е невъзможността на политическите сили да формират ефективни мнозинства", открои социологът.

"Връщането на хартиената бюлетина ще стане факт. Възможно е да има промяна в представянето на политическите формации, но не бих го отдала на начина на гласуване", заяви Дариева.

Тя подчерта, че "политическите сили от 48-ото НС попаднаха сами в капана си, излъчвайки силно фрагментиран кабинет". А Цолов обобщи, че администрацията е готова да проведе нови избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе бате каде там да го пипна бе ??? не му го разбирам там на макината.... како трябва да туря искам да фърлям на бюлтината...
15
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
НЕГРАМОТНИЦИ ...., -ВСЕКИ С ТЕЛЕФОН И НА БАНКОМАТ,А НЕ МОЖЕ ДА НАУЧИ КАКВО ДА ПРАВИ С ТЪПАТА МАШИНА ЗА ГЛАСУВАНЕ !!!ЗАСРАМЕТЕ СЕ ПРОДАЖНИЦИ !!!
14
2
 
1
 
! Отговори
Те ши ми кажат преди 1 година
Докато съм жив ще гласувам с хартия и ще плащам кеш! Внуците,ако искат да гласуват на банкомата!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом народа го иска какво толкова философстват?
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормалните хора си гласуват с машините и не разбират защо някои искат хартиени бюлетини, с които лесно се фалшифицират избори.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато се гласува с машини е трудно да се фалшифицират изборите, както ГЕРБ са си свикнали. Затова ГЕРБ искат връщане на хартиените бюлетини. И не познавам някой да който да се е отказал да гласува, заради машинното гласуване.
10
4
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Трябва да може да избираш!!!!! Хората, нормалните искат хартиените бюлетини!!! При смесеното гласуване преди време от 20 човека преди мен само 2 гласуваха на машините!!! Та от къде на къде някой реши, че ще налага само с машините да се гласува и защо ги е страх сега????
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам много пенсионери, който ги е страх от машините и не отиват да гласуват. По селата няма банкомати, а те си получават пенсиите по-пощата и никога не са работили с банкомат.
8
0
 
6
 
! Отговори
Ахахахаха! преди 1 година
Хората били объркани... не, 65% процента от хората не се объркани, а много добре знаят, че гласуват ли доверие на някои от тия *** ще бъдат излъгани. Затова и не си правят да го преместят в другия крачол. Въпреки усилията за углупяване, хората знаят от къде изгрява слънцето!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия ги е страх да кажат, че отиваме на избори.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че основната причина за отлива от гласуване е, че за няма и една година хората гласуваха 4 пъти. Ако 48 НС приеме предаване на оръжието на БА на украйна, броят на гласувалите още повече ще намалее. Хората не са ***, които политическите партии и депутатите подкарват на поредните избори. Сами ще се убедите това.
5
8
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Първо, трябва да се обясни кой социолог в чий хор пее! Значи, в хартията имало възможност да се провери, колко са недействителните, а в машинния вот ,не можеш да направиш абсолютно никаква проверка! Даже и забраниха да се вземат предвид изрезките! Първото с което лъжат, че хората имали "страх" от машините! Не е страх бе , умници! Просто никой не вярва, че една частна фирма щяла да осигури по-голяма "честност" от държавата! И защо забравят, че този ЦИК изцяло е назначен от Радев, ПП-тата и ИТН?
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и с хартиена бю'летина и без нея, няма да се оправим скоро; единственото сигурно е, че след 5г ще сме 5млн.
3
12
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
категорично против хартиената бюлетина това е купуване на гласове защо трябвада гласуват хора без образование които не знаят бълг език само едно увеличаватикон групировки в нс ползата е само за тях останалите да духат супата
2
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Знаем къде само гласуват с Машини и не искаме да сме като тях. Е доста червени зомбари искат като във Венецуела и за това сме на дъното в ЕС. Който залита към Изтока си заслужава мизерията.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
управляващите намериха цаката да грабят народа и да не носят никаква отговорност - рецептата е избори + служебно правителство