Йорданов в обяснителен режим за референдума и полупрезидентската република

По думите му по този начин ще има ясна отговорност
29 авг 2022 09:22, Нели Христова
101
Йорданов в обяснителен режим за референдума и полупрезидентската република
Снимка: БГНЕС

Преди дни лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов поиска национален референдом с въпроса дали България да се превърне в президентска република. По-късно Ива Митева обясни, че става въпрос за полупрезидентска република.

"Аз се забавлявам от няколко дни, като гледам как представители на политически партии и придворните им юристи се опитват да обяснят как не може да се случи този референдум", заяви пред NOVA Тошко Йорданов.

„За да има референдум и той да може да се случи, трябва въпросът да е зададен така, че той да е от компетенцията на обикновено Народно събрание”, твърди бившият депутат. Той допълни, че „със сигурност ще бъде формулиран така, че да доведе до Велико Народно събрание”.

"Дали президентска република американски тип или френски тип, на който казват полупрезидентска република, това вече е логично да се случи вътре във Великото Народно събрание", допълни Тошко Йорданов и обясни, че резултата от референдума ще доведе до промяна в конституцията.

"Има ясна отговорност", отговори бившият депутат от ИТН на въпрос защо президентската република е решение на проблемите в държавата. "В момента има колективна безотговорност. НС взима колективни решения. Правителството взима колективни решения, а много често, заради начина, по който се избира сега, взима еднолични решения, криейки се зад решенията на парламента. Всъщност няма ясна отговорност."

"В САЩ, които са демокрация, има ясна отговорност, във Франция, кадето е така наречената полупрезидентска република, има ясна отговорност. В България няма. Тук се крият. Видях желанието на група партийни дейци да са вечни под някаква форма, независимо от политическите им цели и морал", каза още той.

„Истината е, че в една форма на президентско управление има достатъчно демократични механизми за контрол”, каза още бившият депутат.

Според него гласуването с преференция е „изключително удобен начин да се продават депутатски места”.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
27
 
! Отговори
Въпроси? преди 1 година
Интересно чии интереси и мераци за президент се опитват да прокарват Тошко, Слави и Ива Митева? Кой задкулисен играч е сънувал, че е Президент на България и цялата власт е в неговите ръце?
51
0
 
22
 
! Отговори
полу предложение преди 1 година
от полу и дио ти
50
0
 
22
 
! Отговори
Тъпи смешки преди 1 година
На Тошко тъпите смешки. Луди луди жаби са от ИТН.
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тошко пак не е внинавал в час, щом е пропуснал (умишлено според мен) най-вероятния вариант за президентска република у нас - руският!
48
0
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Тези от ИТН са пълна пародия. Кой още ги слуша и им се хваща на простотиите, които измислят перманентно, то не бяха космонавти с македонец, то не беше чудо. Това е тяхно тъпо шоу, а не политика.
47
1
 
19
 
! Отговори
Папо преди 1 година
Да се приготвят новите младежи,които ще събират подписи за референдум с плам,а после когато свършат работата,Славчо и компания ще им скръцнат да отстъпят назад, за да дадат път на всякакви брокери, булонки,съмнителни бизнесмени, героични плагиати, мениджъри на шнор*хели и бивши царски министри.
46
1
 
25
 
! Отговори
Спрете се вече преди 1 година
Тошко, това е подигравка с народа в България. Това е отклоняване на вниманието от важните и наболелите за страната ни проблеми.
45
1
 
21
 
! Отговори
Стига вече преди 1 година
Този Тошко си въобразява, че води тъпо шоу в 7/8. Това минава всякакви граници вече и става нетърпима наглостта на тези клоуни, които се гаврят с положението в страната ни.
44
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо дава примери със САЩ и Франция а не с Беларус?
43
1
 
22
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Президентска република означава цялата власт в едни ръце - това е много опасно нещо. Особено като си знаем манталитета.
42
0
 
9
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Къде в батко бе
41
1
 
19
 
! Отговори
иван преди 1 година
за психическото здраве на нацията е желателно такова нещо да не се пуска по телевизора, особено рано сутрин. има си телевизия, там да си дрънка колкото иска...
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвай в 7/8.
39
1
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Почесала се Жабата и поисщала да стане Президент. Че и на Тошко мераците ли ще слушаме. Айдеее беж. Сега остана да публикувяте и за Луна статия, тя нали също бленуваше да е президент.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИТН всеки ден излизат с нова глупост. Цял народ разбра, а те не разбраха, че не става и за *** за зеле.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не подкрепям всички тези измислени партийки-тумори, но за президентска република също не сме готови - просто няма човек с националистическо самосъзнание, който да не е закачен на някаква хранилка, така че със сигурност ще има много злоупотреби с власт и то еднолично
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега сме полуобезлюдена република. Вървим към напълно обезлюдена република. Ще има само вождове, но няма да има индианци.
35
1
 
17
 
! Отговори
Това не е сериозно преди 1 година
Аз се чудя на журналистите как може всяка простотия да публикуват.
34
2
 
11
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Луна президент :)))
33
1
 
21
 
! Отговори
Е прекаляват вече преди 1 година
Докога тези аматьори от Чалгария ще ни занимават с глупостите си!