Половината от големите китайски градове потъват, инжектират бетон в шахти на мини

Нивото на 16% от мегаполисите спада с повече от 10 мм годишно
21 апр 2024 21:23, Анисия Иванова
34
Половината от големите китайски градове потъват, инжектират бетон в шахти на мини
Снимка: БГНЕС/EPA

Милиони хора в Китай са подложени на риск от наводнения заради пропадане на големи градове в страната. Той е в "умерена до тежка степен" в близо половината от големите градове. Рискът се увеличава с покачването на морското равнище, сочи проучване на сателитни данни от цялата страна, публикувано в петък и цитирано от Ройтерс.

Авторите на статията, публикувана в списание Science, установяват, че 45% от градските земи в Китай потъват с по-бърза скорост от 3 мм годишно, а 16% - с повече от 10 мм годишно, което се дължи не само на намаляването на подпочвените води, но и на тежестта от застрояването.

Предвид факта, че градското население на Китай вече надхвърля 900 млн. души, "дори малка част от земята да потъва, това може да се превърне в значителна заплаха за живота в градовете", казва екипът изследователи от Южнокитайския университет.

Потъването на земни маси вече носи на Китай годишни загуби от над 7,5 млрд. юана (1,04 млрд. долара), а през следващия век почти една четвърт от крайбрежните земи може действително да се окаже по-ниска от морското равнище, което ще изложи стотици милиони хора на още по-голям риск от заливане.

Северният град Тиендзин, в който живеят повече от 15 млн. души, е определен като един от най-засегнатите. Миналата година 3000 негови жители бяха евакуирани след "внезапна геоложка катастрофа", за която разследващите обвиниха изчерпването на водата, както и изграждането на геотермални кладенци.

Много от старите въглищни райони на Китай също са засегнати в резултат на прекомерния добив, като властите често са принудени да инжектират бетон в рушащите се шахти, за да укрепят земята.

Проблемът не се ограничава само до Китай. В отделно проучване, публикувано през февруари, се посочва, че около 6,3 млн. квадратни километра земя в целия свят е изложена на риск. Сред най-засегнатите страни е Индонезия, където голяма част от столицата Джакарта е под морското равнище.

Експерти дават за пример Токио, който потъна с около 5 метра, докато не забрани добива на подземни води през 70-те години на миналия век.

Целият материал - в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Здраве
Защо е добре да спим настрани?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Майката природа не прощава,когато се нарушават нейните закони.Най жестока е към онези,които са повярвали ,че са богове.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
глобалното изпотяване що го има само на запад :)))
21
3
 
2
 
! Отговори
Въй Въй преди 3 седмици
Така се притесних ....малеее..няма да спя пак заради китайците този път.Предния беше за канадците,преди това за мозамбикците ...въй-въй Батееее...
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми да купуват от трети етаж нагоре. Тия на първи и втори етаж са си купили мазе.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пълни глупости. Китайците превръщат морето в земя и строят на нея. Отидете в Shenzhen да видите. Квартал колкото София голям преди 30 години е бил море
18
7
 
5
 
! Отговори
тежестта от застрояв преди 3 седмици
а краврника е построен върху мегавулкан и чакаме да отлети в космоса. Та ще си останем само ние с рашките! :):)
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На това му се вика застрояване, а не нашите тарикатчета дето се оплакват, че било много "презастроено". Китайците имат 6000+ небостъргача.
16
8
 
11
 
! Отговори
КВО СЕ ГЪЧКАТ? преди 3 седмици
МИ ДА СЕ РАЗСЕЛВАТ В РАША.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
китайците демографията им е като нашата почти. те не правят деца. колонизират африка в момента да могат бананоедците да им бачкат и да им плащат пенсиите. не ги мислете дръпнатите. миселете само себе си и си решете проблемите.
14
4
 
9
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
Още...още деца правете ,китайци! Така,че ненаситният търбух на Китай да се спука. И в момента,в който изчезнете като народ хищен,на Ваше място Майка Природа ще танцува. Защото Вашата лакомия безгранична предизвика алармиращи съдбата на Планетата проблеми. Вие превзехте световната икономика.Сега предстои тя самата да се обърне срещу Вас. Още деца правете,че да изгубите изведнъж и старците си. Защото в този свят има едно условие,което Вие отричате,а то е да бъдеш в почтеност към другите. Краят Ви!
13
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да се насочат към Русия, една специална операция и денацифициране и ще се сдобият с така нужната земя. Руснаците са хора с широка душа, биха посрещнали братята китайци с пелмени и квас
12
5
 
7
 
! Отговори
Баба с дедо преди 3 седмици
Кво, ми дреме, нали България няма да потъне, ай ....
11
1
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 3 седмици
Абе и вие изнесохте доста тоалетни чинии от Украйна.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Човешката глупост се шири навсякъде.
9
5
 
15
 
! Отговори
БРИКС, ТАВАРИЩИ преди 3 седмици
В АЗИЯ Е ТАКА... ВСИЧКО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА ДА ТИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ, ИЛИ ДА ТЕ УБИЯТ...
8
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Китай произвежда всичко и може сам да си посрещне проблемите. Потъването е във вечно замръзналата тундра и високите плата, които при затоплянето на климата стават тресавища. Също поради различните сондажи и течове. Това го има в Българските градове. Някои сгради пътуват, други потъват.
7
11
 
4
 
! Отговори
Подпорна стена преди 3 седмици
Тц, за толкова години не потънаха сега взели потъват, га соросташка и блумбъргска пропаганда взе да издиша хептен. Бах тая мисирлъщина подкупна.
6
9
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 3 седмици
Поиска достъп до твоя родител от женски пол, и го получи.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е нищо не е, един сантиметър на година. Чак след 1000 години ще потъне до 4-тия етаж. Ама техните блокове са големи, имат по 20 етажа!
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
'Ббaaccи, твa e no-roлям cepилниk oт Люлин и Mлagocт взети зaegнo...

Спонсорирани публикации