Как прекалената ни доброта всъщност ни пречи?

Твърде много „Да“ води до лоши резултати
20 апр 2024 17:15, Михаела Лазарова
10
Как прекалената ни доброта всъщност ни пречи?
Снимка: Istock

Всеки родител (или почти всеки), когато го питат какво иска да стане детето му, отговаря: „добър човек“. Това е съвсем естественото желание на всеки нормален човек – да отгледа добро и съвестно човешко същество. Но при добротата, както и при други човешки качества има един важен показател – дали е в повече. Ще кажете как може добротата да е в повече, или си добър, или не си. Оказва се, че има огромно значение колко добри сме и в какво се изразява нашата доброта. Защото, когато тя е прекомерна и е насочена към всеки, може да се окаже, че вредим на самите себе си.

Как разбираме това? Има някои индикатори в живота, които ни показват дали прекомерната ни доброта ни вреди. Вижте дали съответстват и при вас.

Хората злоупотребяват с вас

Когато сте твърде добри с другите, някои започват да мислят, че това е признак на наивност. И постепенно започват да злоупотребяват с тази ваша черта. Ако усетите подобно поведение, отдръпнете се навреме, преди да са ви наранили сериозно. Поставете лични граници с хората около вас и не им позволявайте да ги нарушават. Това не означава да не се отзовавате, когато някой има нужда от помощ или съвет. Но ако позволите да ви използват за кошче за душевни отпадъци, от това ще страдате само вие.

Емоционално нестабилни сте

В стремежа ви да изслушвате всички и да сте на разположение, емоционалното ви състояние може сериозно да пострада. Попивайки от чуждите емоции, страхове и проблеми, това неминуемо се отразява и на вашето състояние. Ако усещате често, че сте нестабилни емоционално, дори и психически, замислете се дали не прекалявате с добродушието.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: успеххарактерличности
Още от Спорт
Съвети как да намираме топ оферти от казината в България?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
.... преди 1 седмица
Да
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руснаците имат един много точен пословичен израз, който в превод звучи така: "Направи добро и яж л." (Ако напиша последната дума, ще я заменят със звездички или ще ме баннат. Вие се сещате коя дума започва с "л" и се римува с думата "добро")
8
0
 
2
 
! Отговори
За съжаление преди 1 седмица
и аз съм от прекалено добрите,което ми е по-наследство от майка ми!Тя беше такъва човек,който не се е сетил и не я потърсил за помощ,на него не е помогнала,кажи-речи цяло село!Но,явно генът си е ген!Раз прекрасно знам,разбирам и осъзнавам,че някои хора злоупотрбяват с добрината ми,и въпреки това продължавам!Не мога да казвам "Не",а в ред случай се ядосвам сам,на себе си,укорявам,упреквам,назидавам,наричам,заричам това да го променя,но засега е това!!!
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пати ме си от добротата
6
1
 
9
 
! Отговори
Т преди 1 седмица
Емоционалната нестабилност е диагноза, не е от доброта, повярвай ми.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добротата няма нищо общо с отстъпчивостта. Предпочитаме общуване с такива хора!
4
1
 
12
 
! Отговори
Важно е да казваш НЕ преди 1 седмица
когато ти искат пари или хубава вещ назаем. Не си длъжен да се отзоваваш, прави го колкото е възможно по-рядко. Част от дадените назаем пари никога няма да ти ги върнат, защото са преценили, че не можеш да им навредиш и още когато ти ги искат вече са те набелязали за жертва. Друга част от парите ще си ги получиш но ще те намразят, защото не си опростил заема. Малко са коректните заемополучатели. Същото е и с хубавите вещи, да не говорим, че често ти ги връщат повредени. Някои го правят нарочно.
3
1
 
6
 
! Отговори
:)) преди 1 седмица
"Кошче за душевни отпадъци" по-често казват за човек, с когото много хора споделят доста неща, защото знаят, че е дискретен и няма да клюкарства нито ще злорадства по повод на чуждите неволи.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това най-много проличава в основното училище. Ако детето ти е добродушно, а ти си го научил да е отстъпчиво, толерантно и да прави услуги на другите деца, когато това е по силите му, винаги ще се намерят поне няколко други деца, които ще мислят твоето за будала. Не е толкова страшно, защото децата се учат от житейския си опит, който трупат постепенно и когато стане гимназист(ка) вече ще може да преценява кога и на кого да прави добрини.
1
0
 
7
 
! Отговори
Anonimna преди 1 седмица
Ужастническо е, че съм добра, а аз дори прекалявам и понякога съм дори дяволски добра. И хората наистина злоупотребяват, аз ги оставям да го правят, докато употребят всичкото зло :)))))