Украйна порази 12 руски рафинерии

Атакувани са с дронове
17 мар 2024 18:40, Стела Стоянова
361
Украйна порази 12 руски рафинерии
Снимка БГНЕС, архив

Украински щурмови дронове с голям обсег на действие, изпратени от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), са поразили 12 руски петролни рафинерии от началото на войната, каза днес за Ройтерс източник от украинското разузнаване, предава БТА.

Представители на властите в Краснодарска област в Южна Русия, съобщиха, че украински дронове са атакували тази нощ петролната рафинерия в Славянск, на 70 км северно от главния град в областта.

Украинският източник заяви, че рафинерията, която преработва около 4,5 милиона тона суров петрол годишно и произвежда гориво главно за износ, е била атакувана при операция, организирана от СБУ и други украински сили.

"Службата продължава да прилага стратегия за подкопаване на икономическия потенциал на Русия и намаляване на притока от петродолари, които врагът насочва към войната", каза той. "Дронове на СБУ успешно атакуваха наскоро общо 12 петролни рафинерии в Русия", допълни източникът.

Това число не включва операциите, осъществявани от украинското военно разузнаване (ГУР), което също атакува рафинерии с дронове, отбеляза втори източник от разузнаването.

Русия обвинява Украйна, че използва "терористични дейности", опитвайки се да саботира тридневните президентски избори. Официалните руски медии съобщиха, че през последните седмици дронове са атакували рафинерии в множество райони, включително рафинерии, собственост на "Роснефт" и "Лукойл".

Петролът и петролните продукти са важен източник на приходи за Русия, която ги изнася в десетки страни по света.

Киев разработи и използва дронове с голям обсег в опит да отвърне на Русия, която през февруари 2022 г. предприе пълномащабна инвазия в Украйна и извършва въздушни нападения с ракети и дронове с голям обсег на действие, припомня Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
1
 
3
 
! Отговори
До историци преди 1 месец
Първи поляците се опитват да освободят България, но неуспешно, после във Руско-Турската война от 1878-*** година основата на руската армия от близо 50% произхожда от земите на днешна Украйна. Орловския полк който се бие на Шипка (където се печели войната) е създаден в Киев. Така че матрошки, не бъркайте завоевателната политика на джуджето Путин със жертвата на тия които са си оставили костите тука, за нашето освобождение.
280
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Остават още 17, после Русия ще трябва да внася гориво. Не е ясно как ще се води война при такава ситуация, а руската техника потребява мноооого гориво.
279
3
 
3
 
! Отговори
панчо преди 1 месец
До АнонименНеграмотнико кой е разчленил турската империя ако не Русия?Като Русия НЯМА ВТОРА ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА.Срещу нея се бие Украйна подпомагана от САЩ,АНГЛИЯ ГЕРМАНИЯ франция българия и още 40 други държави.Защо укроинците отстъпват А ЗЕЛЕНСКИ САМО РЕВЕ.
278
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Учил си история ама недоучил. Русия пет стотинки не дава за България. Т.нар. "освобождение" от Русия е само защото великите сили са имали неразбирателства с Османската империя. Българската територия е била разчленена и разделена на карта много преди Руско-турската война. Айде бегай легай.
277
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да те подсетя, България съществува само защото Русия отвоюва едни територии от турчетата и ги подари на неблагодарните българчета. И докато това е ставало, такива като тебе са носели фесове и са учели турски усилено опитвайки се да приличат на турци. Те и сега правят същото, само че не с турция. И пак срещу Русия. Историята се повтаря.
276
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Отговарям като си земен Казам колкото и да врещиш от московското си блато тогава може и да разбереш България НЕ е русия имаме си свои интереси и те са над руските дори един камък в наша полза ни е по важен от това дали русия ще съществува .... пък и доколкото путинската фсб ***-----дерусия има нещо общо с русия на Александър 2 е доста спорно Клели сме се *** Трите Български лъва не на двуглавата руска мисирка
275
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
порази 14 от които 3 невъзтановими в русия са общо 30
274
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв късмет, че влязохме в НАТО и ЕС!!!!!!!!!!!!!!Какъв късмет, че се разпадна СССР 1!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..!!.!!!!!!!..
273
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 278 Одеса през крив макарон! Другиия вариант,ще получат Одеса на цена милион убити путинисти! Путин и 2 милиона би платил за Одеса,но ще е линчуван на първите 100 000
272
11
 
5
 
! Отговори
Отговарям преди 1 месец
До Анонимен> Защо България подкрепя една фашистка държава като Украйна, която воюва срещу нашата освободителка Русия?Защото предателството на българина е в кръвта му - като почнеш от предателите предали Левски и Капитан Петко войвода (и още много други герои), та до днешните предатели, които няма да изброявам, много са и са и в парламента и тук на този сайт. Само че предателите никой не ги обича и не ги уважава, дори и господарите им.
271
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Goljmi meztate li misirkite i te sys vas
270
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам коя рафинерия точно е подновила работа, ама пушекът от горящите рафинерии се вижда от Украйна. Да си го дишат руснаците, нали са петролна държава.
269
8
 
14
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Това е само специална дерусификационна операция. Русофилите да не изпадат в истерия.
268
14
 
14
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Още може. Успех. Украйна трябва да си отвоюва държавата.Така и правилно и честно.
267
8
 
12
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 месец
....рафинерията си заработи, а аз след 5 часа дебнене имам подарък за Макарона...поредна инсигния на френски легионер или там каквото остана от тиквата му.....Жан-Пиер Мюлен или Мулен не знам от Гренобъл ...утилизиран от нашият отряд в случая от мен лично.Имам молба към 82-омбр да заповяда тет-а-тет тук дс види на място, а не да плямпа опорки.Повечето пленени възстановяват знаете ли това, под дуло на автомата копат и правят пътища, окопи, поправят детски градини...2024:57Скоро Одеса
266
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв късмет че сме се родили в свободна Европа а не във фашистка Русия
265
8
 
8
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 месец
Е,ти беше там,и виде,че подновяват работа,или се довери на РИА НОВОСТИ
264
10
 
13
 
! Отговори
Леле! преди 1 месец
Чудна работа! А защо тези рафинерии след като са "поразени" половин ден след това подновяват производството, освен една? Както казваше баба ми - приказки от селски вечеринки.
263
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е Тунгуският метеорит да цопне в московските блата.
262
9
 
6
 
! Отговори
Учуден преди 1 месец
Амся?! Какво ще правят рашките без нафта и бензин?С какво ще дотикат таралясниците до фронта,та да им ги подпалят укрите?!А те горят здраво.Един танк гори 100л,на 100км.Май ще трябва ***,я да се консултира с ЕС,да почнат рашките да си слагат вятърни мелници и плаки,та да могат поне да си зареждат Айфоните и Айпадите!Как злорадстваха,че ЕС и Украйна ще замръзнат,а те ще греят самодоволно куни!!Не се присмивай на нещастието на съседа си,защото може да те нагази и тебе!!

Спонсорирани публикации