Жените раждат повече в държавите, където мъжете готвят и чистят

Проучване на американски институт анализира тази зависимост
9 мар 2024 20:03, Петър Бойчев
274
Жените раждат повече в държавите, където мъжете готвят и чистят
Снимка БГНЕС

Държавите, в които жените раждат повече деца, са с общества, в които мъжете помагат повече на жените с домашната работа вкъщи. И обратно - държави с по-ниска раждаемост са тези, в които мъжете са по-малко подкрепящи в задълженията вкъщи. Тази зависимост е описана в доклад на Националното бюро за икономически проучвания (НБИП) на САЩ от 2022 г., озаглавен “Икономика на плодовитостта”, а сп. “Икономист” пусна графика от този анализ.

“Петте страни (от включените в изследването) с най-голям мъжки принос към домакинството и гледането на деца са с най-висок коефициент на плодовитост - над 1,8. Обратно - в петте страни с най-малък принос на мъжете коефициентът на плодовитост е под 1,5. Тези факти предполагат, че разпределението на ролите между бащите и майките е важен аспект за раждаемостта”, пише в анализа на НБИП.

Икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов споделя и коментира новината във фейсбук профила си.

“Става дума за едно относително ново изследване на факторите, които движат раждаемостта. Семейната среда определено е от значение, като в развитите икономики там, където от жената не се очаква да поеме цялата тежест на отглеждането на децата и на грижата за домакинството, повече жени избират майчинството.

Разбира се, това не е единственият и най-тежък фактор. Що се отнася конкретно до България, някои фактори на средата като че ли са по-важни – достъпът до детска грижа, качеството и доверието в здравеопазването и образованието, разполагаемият доход играят по-важна роля.

От значение е и възможността майките да комбинират децата си с кариера, за което създаването на повече възможности за работа от разстояние и почасова работа е от голямо значение.

Не бива изборът да бъде “работата или децата”, а по-скоро да се намери баланс между двете. Нищо от това, разбира се, не изключва по-активна роля на мъжете в отглеждането на деца и в поддръжката на домакинство – напротив, всички тези аспекти се допълват.”, коментира Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашите бг мъже са готовнци. За тях жената, след работа, трябва да готви, чисти, гледа деца, да им сервира и т.н.т. Тяхното задължение е да си лежат на дивана, да пият биричка и да си почиват.В тоя ред на мисли що ми е мъж?! За да му слугувам, след уморителен ден, вместо да си чета книга и да си релаксирам. За леглото мъж винаги може да си намериш (ако имаш мерак), това не значи, че е добра идея да си отглеждат такъв у вас.
183
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Единствен свестен коментар е качествените жени ....А анонимна да ми отговори кой създава готованеца - жена с нищо между ушите, и това дори е вредно за цялата държава, защото лигльото обикновено си е такъв във всяка област, затова, жени, съвсем не сте невинни!
182
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Качествените жени са при качествените мъже! Готвене, чистене, отглеждане на децата са задължение и на двамата! Ако единият си въобразява, че е много специален бива изритван. За това имаме толкова много разводи. Най-често говорим за мъже готованковци. В крайна сметка никой не е длъжен на никого. Жените се промениха и вече не се възприемат като робини на някого. Жените дължат само на децата си, ни и на мъжете или роднините! Свиквайте! Така е честно!
181
3
 
13
 
! Отговори
една преди 2 месеца
Колко от вас ще издържат жена с пет - шест деца, а, няма и един процент от вас, ама едни уста сте отворили че няма накъде повече......
180
2
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 2 месеца
Повечето мъже дори не осъзнават каква работа минава през ръцете на жената, дори само с готвенето и прането, защото не е достатъчно само да направиш нещо, то миене, то чистене след това, и това поне веднъж дневно. Огромната част от мъжете не забелязват това, и ако се случи и някой лош и егоистичен по природа, единственият начин жената да избяга. По правило и свекарвите наливат масло в огъня, защото повечето мразят снахите пррросто ей така, една *** чиния за тях е пълна мивка с такива.
179
3
 
12
 
! Отговори
анонимна преди 2 месеца
Почти всеки българин е готованец! Аз не познавам някой, който да готви и чисти, само един единствен който обича да готви, и с това се изчерпва домакинската му работа, но и това е добре всъщност, защото ядем всеки ден. А тъй като веднага ще креснете как всяка жена е к...., въпрос - с какви мъже хойка, с момини сълзички и теменужки може би?
178
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То па в Русия щото много раждат, даже на цялата им демографска криза си изтрепаха и голяма част от младите мъже с тая война. Мани ги, тия няма да ги има скоро, даже ще ни изпреварят.
177
3
 
13
 
! Отговори
анонимна преди 2 месеца
Тук един постоянно пише как феминистките щели да стоят с котките. Да ти минава през ум, че мнооооого по-добре с котки, отколкото с такъв като тебе, дето ще пищи как не бил отглеждан от някоя нещастница, дето по фантастичен начин трябва да се издържа сама, постоянно да готви и чисти, да му гледа родата, да му роди пет деца, на тоз, дето и едно не може да издържа и т.н.
176
4
 
7
 
! Отговори
Точен преди 2 месеца
200 % фейк. В махалата е точно обратното и имат по 3-5 деца.
175
3
 
11
 
! Отговори
анонимна преди 2 месеца
Ако неомъжена прочете този форум, за нищо на света няма да се омъжи, защото почти всички тук искат буквално да бъдели гледани, като че ли са на легло. А е лесно - може да се помага, да се гледат деца, и къща, стига да има поне донякъде разбирателство, а не единия, независимо кой, да лежи и да има само претенции. Всички семейства, които познавам, готвене и чистене основно се върши от жените, така че мъжете тук пишат откровени неистини, а доста са женомразци, явно никоя не им обръща внимание.
174
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бля-бля и ето ти изследване, щото трябва финансиране. Национално бюро за икономически проучвания - САЩ. И в САЩ имат мноого за чистене. Да бяха казали кои са петте в едната група, или поне петте в другата група от "изследването"?
173
5
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 2 месеца
Не се правете на ударени във форума, това се отнася за културни страни, а не за нас. Тук е ясно за какво е жената. Но и тя вече не е това дето е била в миналото и даже не се и жени, а като не и хареса някой, чао, и мъжете правят същото.
172
1
 
10
 
! Отговори
Жена преди 2 месеца
Хубаво, кажете къде да се оглеждаме за тоя перфектни мъже дето чистят и готвят. Пускате мухата, че има, обаче къде да ги търсим не казвате.
171
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупости. Мъж губи уважение ако чисти и готви. Жените спират да се държат с него като мъж. Той вече не ги възбуждат. Спират да правят секс с него. И почват да му изневеряват и от оня раждат деца а не от този дет чисто и готви. Той за тях не е мъж. Бившата на Антон хикимян публично каза. Той не е мъж. Той чисти и готви. Затова и го заразя взеси друг мъж и си направи дете
170
8
 
6
 
! Отговори
Bormann преди 2 месеца
Предсмъртен гръч за гнУСА след икономическите санкции от страна на Русия и гавврата с войската им от страна на Талибаните и Русия. Средната американка с газ кат Камаз ражда точно 0 отрочета, може би защото оборудването вече не работи след беш ли му макята колко аборти :))))) А жените в Азия които готвят, чистят, перат, раждат и обслужват мъжете си имат 7, 8, 9 наследника? Запада умре, Россия пак ги иббе :)))))
169
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Верно ли в Афганистан и Пакистан мъжете готвят и чистят? Не ми се вярва.
168
7
 
1
 
! Отговори
Легализация преди 2 месеца
На Марихуаната в България!Българските ушеви продават опасна дрога на младите а ровят само марихуана това не ви ли говори нещо?!!!
167
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз виждам единствено голи твърдения без никакви представени данни или доказателства.
166
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото и да увъртате раждаемостта зависи почти само и единствено от степента на урбанизация. Мегаполиси деца не правят. От Токио, през София, до Ню Йорк, големите градове нямат раждаемост. Раждаемост има в тези места, където градовете са средно големи. По-слабо населените американски щати го доказват. Централен Китай го доказва. Дори в Индия раждаемостта е надолу от както населението тръгна към Делхи и Мумбай.
165
6
 
10
 
! Отговори
Развод преди 2 месеца
Аз като си готвя и чистя, а жена ми не ражда, за какво ми е? Да е по-способна от мен в нещо ли? Да ме издържа и да ми дава пари? Да ми прави ремонти? Малко вероятно! За какво ми е жена, която само иска?

Спонсорирани публикации