Забраняват всякакво строителство в стария град на Охрид

Центърът е защитен и от ЮНЕСКО
21 фев 2024 13:55, Петър Бойчев
10
Забраняват всякакво строителство в стария град на Охрид
Снимка Пиксабей

Затягане на режима на опазване на комплекса паметници в старата градска част на Охрид е приело правителството на Северна Македония с одобрения на вчерашното заседание проектозакон за изменение и допълнение на Закона за обявяване на стария град на Охрид за културно наследство от особено значение.

Най-съществената промяна е, че в стария град няма да е възможно да се строят нови сгради, пристройки и надстройки до приемане на новия подробен устройствен план на града, съобщават от правителствената пресслужба.

"Това ще насърчи компетентните органи да актуализират геодезическите планове на 19 градски комплекса и да приемат нови подробни устройствени планове, които да включват и защитни, и консервационни дейности, с подробен режим за защита", уточняват от Министерството на културата на Северна Македония.

Проектозаконът съдържа разпоредби за специфичен режим на защита на старата градска част на Охрид и неговата контактна зона, чиято цел е да предотврати действия, които могат да причинят щети, необратима промяна или унищожаване на монументалния комплекс.  

Старият градски център на Охрид е неразделна част от обекта, защитен като „Охридската природна и културно-историческа зона”, вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен.... преди 2 месеца
То там отдавна няма стари сгради.
5
1
 
6
 
! Отговори
4тг4 преди 2 месеца
Искат да запазят Българското , браво!!
4
2
 
9
 
! Отговори
Охрид преди 2 месеца
Е в списъка на ЮНЕСКО благодарение на българското културно-историческо наследство там от времето на Първото Българско царство!
3
0
 
5
 
! Отговори
Несебър преди 2 месеца
Да вземе пример! Стига са надстроявали и пристроявали!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Несебър беше под въпрос лятото. Сега Юнеско даде последен шанс на мутрите там да спрат строителството и да махнат новите сгради иначе статут през крив макарон.
1
2
 
6
 
! Отговори
mscb преди 2 месеца
Дори и макетата имат по-добри закони от нас.А в наш Несебър гледай какво става - строежи, надтройки, навеси, хотели, апарткомплекси и на никой не му пука.

Спонсорирани публикации