Притеснения в туризма заради геополитическа несигурност и заплахата от по-високо ДДС

Резултатите от летния сезон са под нивата от 2019 г.
33
Притеснения в туризма заради геополитическа несигурност и заплахата от по-високо ДДС
Снимка: БГНЕС

Резултатите от летния туристически сезон все още са под нивата на предпандемичната 2019 г.  Сред причините за това са войната в Украйна, отсъствието на германските туристи, слуховете за замърсяване на морската вода и наводненията по Южното Черноморие, които доведоха до по-кратък сезон. В резултат доста хотели са на ръба на оцеляването, посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според организацията редица мерки биха подпомогнали бизнеса - запазването на ставката от 9 % на ДДС, удължаване на стажовете за учениците от професионалните училища, отделянето на повече средства за реклама на туристическия продукт на страната и за обучението на кадрите. Необходимо е да се изтъкват повече качеството на услугата и на достойнствата на българския туризъм, посочват още от организацията.
Нормален летен сезон, по-добър от миналогодишния, но все още по-слаб от този през  2019 година, отчитат хотелиерите и ресторантьорите.

Георги Щерев, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация,  обясни пред БНР, че  летният сезон е  сравнително кратък – 45 до 60 дни.

"Липсата на германците, които идват за 10 до 14 дни, прави средният престой по-малък. Основна сила са поляците и румънците. Техният престои е от порядъка на седмица. При румънците е за уикенд. Ние сме единствената държава, която не си разработи вътрешния пазар по време на Covid. Разходната част е изключително висока. В приходната – не може да си позволиш да растеш със същите темпове. Накрая е въпрос на оцеляване", коментира той.

Според Атанас Димитров – заместник-председател на организацията, за всяка ценова категория заведение има клиенти.

"Просто намалява престоят в самото заведение. Свиват се малко и сметките. Но в момента не виждам някаква тревога. Това, което ни безпокои, са индикациите на правителството за увеличаване на ДДС. Това логично ще повиши цените и ще падне потреблението", призна той.

Намаляването на ДДС на 9% в туризма беше антикризисна мярка, напомня Атанас Димитров. То е насочено към стимулиране на бизнеса, който има своята специфика. Важно е ставката от 9% ДДС да остане.

"В цяла Европа за този тип услуга се налага диференцирана ставка. Страните, които искат да развиват туризма си, наблягат на този сектор. В дестинации като Англия, Франция, Испания, Гърция, Турция и Хърватска се налага диференцирана ставка. Имаме сериозна аргументация за задържане на ставката. Тя е икономическа. Ще дадем предложенията си. Имахме покана от Министерството на финансите. Надяваме се да има чуваемост, за да съхраним бизнеса", посочи той.

И през тази година се наложи браншът да разрешава проблема с намирането на персонал, посочи Георги Щерев.
"Намирахме изход с внасянето от чужбина – Шри Ланка, Индия, Узбекистан, Казахстан. Колегите са доволни от дисциплината на тези кадри", обясни той.

"Необходимо е да има по-голяма активност от страна на държавата, която да влезе в регулативните си функции, казва Веселин Налбантов, който е заместник - председател на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: лятотуризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не се наядохте ,защо да ходя и да се къпя в г*вна за 300 лева на вечер,като за тези пари че и по-малко ще отида на кристално чиста вода и в тази цена и билетите ще влязат.Колко повече може да увеличавате ,не знам,при положение че има-Гърция,Турция,Италия,Испания,Хърватия -това само в Европа и на много по-достъпни цени и повече качество.Освен ако не затворят границите пак,не може да се надявате на будали.
27
0
 
0
 
! Отговори
Star преди 6 месеца
Защо хората с парите се притесняват за откраднатото от Приватизацията,а останалите балъци да си го слагат на сърце? Във името на патриотизмът ли???
26
0
 
4
 
! Отговори
МутрагеньоЦК МВР БСП преди 6 месеца
28 Късно е вече
25
2
 
4
 
! Отговори
Акулата преди 6 месеца
Който не се адаптира да фалира и да умира
24
0
 
10
 
! Отговори
стига хленчене преди 6 месеца
На тези все някой друг им е виновен! Вие предлагайте качествени услуги на нормални цени, отнасяйте се с уважение към клиентите си и туристите сами ще идват при вас. Пробвайте да не действате на принципа "ден - година храни" и ще останете изненадани от резултатите. Защото клиента може и да го излъжете един път, но той няма да се върне при вас отново .
23
1
 
1
 
! Отговори
Айде ставайте да преди 6 месеца
Коментирате бастунииии
22
2
 
4
 
! Отговори
По морето преди 6 месеца
Всичко е на политици ДС милиционерски м1рши и тай общо казано на мафията
21
0
 
2
 
! Отговори
Средец Бургаз преди 6 месеца
Е на пътя на мигрантите каналджийството е в разцвет там
20
0
 
4
 
! Отговори
Коректен Бизнесмен преди 6 месеца
Държавата не е за некоректните мутробизнеДСмени..Да Ядът хурката и да не се оплакват.
19
2
 
4
 
! Отговори
Просто Принтери преди 6 месеца
Нищо тръбата във Варна си е там и си тече! Гарантирано от сглобката!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който не може да плаща данъци като всички да фалира. И нямаме нужда да завъждаме индийци в България заради тях.
17
2
 
6
 
! Отговори
Дай пара уе преди 6 месеца
Тръби с фекалии на плажа , чалга от всякъде това само пиян руснак и англичанин може да го пнесе.Иначе изхода е казина и стриптийз барове за гърци,турци и еврейчета и легализация на платената любов и леките опияти по определени места като Слънчака примерно тогава нон стоп ще има приходи и то добри.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези да не са богопомазани, каквото за всички, това и за тях.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За тези мощенници на никой не му пука. Те ни изгониха и се кланяха на чужденците, а сега олеле, да се оправят. Държавата е за коректните.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нали са частници, защо държавата трябва да им е длъжна. Те не внасят нищо в хазната, осигуряват хората на минимални заплати, а сега да ги издържаме. Щом не се справят, фалират, това е. Главозамаяха се с цени, но Турция и Гърция са близо и нормално хората отидоха там.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия само реват и най-добре е да изчезнат. В Египет туристите защо ходят въпреки, че войната е до тях. Явно другаде се крие ключа. Това като с цените на жилищата те ги надуха до небесата, а после реват. Не може да няма качество и да чакаш балъци. И жилищата и туризма са с безумни цени. Хората се усетиха вече как ги лъжат.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма Български държавен туризъм ,курортите са на политиците и олигасите
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво стана с онези 8 милиона туристи, които кабинета Денков очакваше по морето за лято 2023г.? Дойдоха ли? Или всичко при шарлатаните е въздух под налягане, лъжи и долни инсинуации?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сметките ли се свивали или оборота им се свивал ,щото с тез цени в ресторантите за да се свият сметките,то ще трябва да пиеш само чай или да хапнеш само яйца на очи -омлет.
9
0
 
10
 
! Отговори
слънчака нюз преди 6 месеца
А къде останаха платените статии от преди няколко месеца, остносно невиждания ръст на туристи и успешен сезон? Не търсете причината в друг, освен вас самите. Не чакайте държавата да ви оправя бакиите - държавата сме ние, тези които внасят данъци в бюджета. Аз лично не желая да ви спонсорирам. Научете се да работите, ако не можете - наемете консултанти. Ако и това не помогне - фалирайте, не ставате. А докато се научите - ДДС 20% както за всички останали.

Спонсорирани публикации