България: Открий и сподели - Остров Света Анастасия

27 окт 2023 20:43, Александър Попов
0

Единственият обитаем остров по българското Черноморие се намира на 4 морски мили от Бургас - остров Света Анастасия. Той се е появил след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се появили причудливи скални образувания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето.

Най-ранното човешко присъствие на Острова е засвидетелствано още през епохата на късната античност. През Средновековието тук е имало манастир и църква "Успение Богородично", запазена и до днес. През  1923 година манастирът е превърнат в затвор, а от 60-те до 80-те години на миналия век островът става любимо място на творческата бохема на Бургас.

От 2014 г., благодарение на спечеления и изпълнен от Община Бургас проект, остров Света Анастасия е превърнат в туристическа атракция и става притегателен център за български и чужди туристи.

"Когато стъпят на острова, гостите ни проявяват интерес към музея. Чужденците ни намират ни в интернет, виждат какво може да се прави. Чували са за  рибената чорба, в ресторантчето да си хапнат. Посещават храма.  Пият чай в пекарната и се наслаждават на хубавото време", разказва Павлин Димитров, управител на остров Света Анастасия.

"Самият остров е една туристическа атракция без дори нашата намеса, но усилията на община Бургас да го превърне и във фестивална дестинация оказаха с своята роля и го превърнаха в един още по-предпочитан туристически обект. Сцената на Острова се оказва вече малка за концертите и фестивалите, които се провеждат там и се радват на голям интерес. От тази година имахме и нощни събития, което досега не си бяхме позволявали. За пръв път направихме по мащабни събития на острова. Проведе се Солар Съмър фестивал, който се надяваме да продължи и в следващите години. Един фестивал, който е познат вече на бургазли и сега продължава за любителите на електронната музика. Тази година за първи път от последните 5 имахме и едно много емблематично име за цялата световна електронна сцена, което дойде в Бургас именно заради сцената, заради мястото, заради обстановката и остана изключително доволен. За да се поддържа интересът на туристите към Острова се мисли и за нови атракции, които ще изненадат гостите за десетия юбилей на късчето земя. Ще е продължим със всичко, което бургазлията и госта на града ни обичат - да отиде, да види, да усети романтиката на Острова, да похапне вкусно, да се разходи. Това, което се надяваме да  развием в следващите години е подводният туризъм. Смятам че изграждането на нови подводния атракции около острова ще бъде особено интересно за почитателите на водните спортове", каза Радовеста Стюърт, директор на ОП "Туризъм".

"Имаме си хора, които пътуват от Полша и много харесват Острова и всяка седмица организират групички и идват. Дори проявиха интерес, че при така заформящата да се топла есен, от миналата година още, спокойно може да има полети и до края на декември. Тепърва ще се откриват и Коледни базари, настроението ще става празнично,  така че може да  има хора. Кораб „Бургус” продължава да пътува до Острова във всички хубави дни, които имаме. Предната година до 21 януари пътува.

Вижте още за острова във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации