България: Открий и сподели - Стобски пирамиди

10 авг 2023 11:20, Александър Попов
0

Стобските земни пирамиди се намират в землището на с.Стоб, в западното подножие на югозападния дял на Рила. Те са уникална природна забележителност, обявени през 1964 година, заедно с площ от 7.4 ха за защитен природен обект.

Изваяни са в дебелина от 30-40 м старокватерни вилафрански флувиоглациални наслаги. Средната им височина е 6-10 м, като достигат до 12 м. Някои от пирамидите са остри и игловидни, но по-голямата част са пирамидални или конусовидни и завършват с „каменна” шапка, достигаща размери 120 на 80 см, която им придава формата на стройни гъби.

Основите им са широки и често са слети по между си. По северния склон на рида пирамидите са добре изразени, но са сравнително малко на брой и са обособени в една група. Най – многобройни са пирамидите по южния склон. Те са огромни, величествени с неподражаеми багри от светло жълто до тъмно кафяво и червено. Живописните им композиции носят различни дадени им от народа имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята и др. Най-известната група наречена Сватовете е свързана с древна легенда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации