България: Открий и сподели - Епископска базилика, Сандански

19 юли 2023 11:54, Александър Попов
0

„Епископската базилика” е открита през 1989 г. при спасителни археологически разкопки. Намерени са още кръщелна, вътрешен двор и сгради, свързани със църковния живот и ритуал през похата на ранното християнство V – VІ век.

В центъра на комплекса се намира класическа трикорабна базилика, впечатляваща със своята монументалност, вътрешна архитектура и разкошни подови мозайки и стенописи. Сградата е градена от обли речни камъни с пояси от 3 до 5 реда тухли, представляващи късноримския начин на градеж, наречен „опус микстум”, т.е. смесен строеж.

Централното помещение на храма е съставено от главен и два странични кораба, разделени по между си с колони, изпълнени в римо - коринтски стил. Стъпващите върху стилобат колони заедно с капитела и базата са достигали впечатляващата и днес височина от 5 м, а страничните зидове на сградата са стигали до 11 м. Централното било на сградата е с височина до 15-16 м. Вкопан в мраморната настилка остава откритият за първи път в античния град под днешния град Сандански „Амвон”. От сградата, която е била и седалище на епископа е ставало и фактическото управление на града и прилежащия район по долината на Средна Струма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации