България: Открий и сподели - Земеделски форум "От фермата до твоята трапеза"

0

Земеделски форум „От фермата до твоята трапеза“ се проведе в градския парк на Сандански. Организатор на събитието е Областната дирекция ,,Земеделие“ Благоевград, а целта да се популяризира и стимулира дейността на земеделските производители в Югозападния регион. Производители от целия регион имаха възможността да презентират своите продукти, като на специални щандове предлагаха дегустации.
 
„Над 40 култури, оранжерийно отлеждаме домат, краставица, пипер, тиквичка, зимата салатки. А пък отвън гледаме моркови, пащарнак, лук, картофи, подправки, имаме ябълкови насаждения, - череши, кайсии, сега предполагам, че тази година ще е малко по-специфична на тема плодове. На зеленчуците им е добре, но на плодовете не заради дъждовете“, споделя Росица Телкеджийска, производител на зеленчуци.

Страхил Паралов, производител на млечни изделия споделя: „Ние си произвеждаме чисто екологични продукти – от нашето си мляко, от нашите си животни, не слагаме изкуствени примеси и химикали. По принцип на каракачанските овце млякото е малко по-гъсто отколкото на останалите животни, и самото сирене и самият вкус имат малко по-отличителен вкус отколкото на другите породи животни нали вкуса на тяхното мляко.

„Със семейството ми отглеждаме пчели на територията на община Петрич, село Коларово, там ни е най-вече пчелина, в подножието на планина Беласица, уникалното там е района е че се добива кестенов мед, който е бутиков мед, мога да го кажа, той единствено се добива на територията на планината Беласица, на друго място просто няма толкова чист кестенов мед, който е извънредно полезен, най-вече за бронхите, друго добиваме пчелен прашец пак от кестените, полифорен пчелен прашец, тъй като районът там е много чист, няма никакви пръскания, и мога да кажа както е модерно екологично чист район“, заяви Борислав Митрев, който е производител на мед.
 
На форума всеки посетител можеше да си закупи от всеки продукт. Наблягаше се много освен на млечните изделия, също така и на плодовете и зеленчуците.
 
Имаме козеферма, от Кресна сме, отглеждаме над 300 бройки кози, българска виторога, дългокосместа, автовтонна порода, радваме се че има такъв форум, да можем да покажеме какво произвеждаме. Произвеждаме прясно козе сирене, зряло козе сирене, мътеница, прясно мляко, извара, масло, всичко от нашите продукти си ги произвеждаме ние“, заяви Стефана Светецова, собственик на козеферма.

А Ирина, която е производител на млечни продукти, споделя: „И дано с тоя форум да се даде повече гласност, защото във Франция да речем, основно млади хора, всичко е семейно, и се развива и работи. А тука трябва да се тръгне отново от нулата – защото просто сякаш мисленето ни е малко сбъркано, аз няма да работя, обаче и във ферма няма да вляза, въпрос на настройка, нагласа, аз понеже се чувствам много добре, уча се, забавно е, още повече обичам животните, много ги обичам и виждам смисъл и отделно като съм човек, който държи на качествената храна, това вече е допълнително, щото аз знам какво ям, знам какво давам на детето ми“.
 
Според производителите форумът От фермата до твоята трапеза носи изключително много ползи, защото разкрива много пазари и осигурява по-добра комуникация в сектора.
 
„Участваме за втора поредна година и след първото изложение, което беше в Гоце Делчев, обменихме страшно много информация с други производители на млеко, на месо и т.н. Общо взето обменихме телефони, обменихме координати и с много от тях заработихме заедно, другото което е, станахме по-популярни и сред малките домашни производители, защото ние освен че продаваме стоката си на едро имаме и дребни разфасовки, сред които са много популярни храните за малки зайчета, малки кокошчици, дори и декоративни породи животни, които се отглеждат вкъщи“, заяви  Славчо Гургулеев, мениджър във фуражен завод.
 
Мисията на форума ,,От фермата до твоята трапеза“ е да обедини и демонстрира всичко качествено, стойностно и българско – Родина, култура, туризъм, храна, продукция, природа, активен начин на живот, навици за устойчиво и качествено потребление, допринасяйки за утвърждаване на Югозападна България като конкурентоспособна туристическа дестинация за всеобхватен устойчив туризъм. Крайната цел е максимална ефективност и ползотворност за хората от Югозападния регион, обединявайки държавната и местна власт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации