Киев: Украинските сили напредват по всички направления

Според Зеленски темповете на контраофанзивата са по-бавни от желаните
30 юни 2023 15:53, Елка Василева
263
Киев: Украинските сили напредват по всички направления
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските въоръжени сили напредват по всички направления на предприетата контраофанзива, заявиха днес висши представители на отбранителните структури на страната, цитирани от Ройтерс.

От началото на контраофанзивата, започната този месец, Украйна твърди, че си е върнала контрола на селски райони на югоизток, макар и Русия все още да държи част от териториите там, както и на изток и юг, отбелязва агенцията.

Още по темата
"Ако следим събитията по протежение на цялата фронтова линия, и на изток, и на юг, ние поехме стратегическата инициатива и напредваме по всички направления", каза заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр. Ройтерс уточнява, че репортерите й не могат да удостоверят ситуацията на бойното поле.

По информация на ДПА украинската армия е постигнала "частичен успех" в южното Запорожие. Тази агенция се позовава на Генералния щаб на украинската армия, според който руските части не спират атаките по Мариинка и Авдеевка в Донецка област.

Освен това руските сили са подобрили позициите си за нападение срещу Росдоливка и Билохоривка на границата с Луганска област.

За Ройтерс пък Маляр допълва, че на юг украинските сили се придвижват напред с "променлив успех".

"Има дни, в които напредъкът ни е с повече от километър, в други - по-малко, понякога стигаме и до два", каза тя. Според нея действията на украинската армия трябва да се оценяват според "постигането на различните военни цели", а не по разстоянието, което е покрито, и броя на освободените населени места.

"Зададените цели се постигат и само армията може да даде вярна и прецизна оценка, а съгласно тази оценка всичко върви по план",  добави Маляр.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски описа темповете на контраофанзивата като "по-бавни от желаните", но посочи, че военните в Киев няма да бъдат поставяни под натиск, напомня Ройтерс.

Междувременно говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков съобщи днес, че направленията, по които украинската армия опитва настъпление, са четири, съобщи ТАСС.

"В хода на деня  украинските въоръжени сили продължават опитите си за настъпателни действия по донецкото, лиманското, южнодонецкото и купянското направление", каза той.
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лошия държавник е този който след него в държавата настъпва "потоп". Тоест всички институции спират да работят.
180
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Върнаха ли Крим вече?
179
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голямо настъпление,превзели два курника и един краварник и голяма работа,щом Зеления плаче да го приемат в НАТО по бързата процедура значи не им е добро положението....
178
4
 
23
 
! Отговори
Koze Maza преди 10 месеца
Журналистът Сиймор Хърш отново пусна обширен материал за случващото се в Русия и Украйна. Основни тези:- При такова темпо на "контранастъпление" на военните на Зеленски ще им трябват 117 години, за да си върнат позициите;- За последните десет дни украинските сили са окупирали само 5 кв.м. км от 114 хиляди, които според журналиста се контролират от руската армия; Около 150 милиарда долара, инвестирани от Байдън в украинския конфликт, се оказаха много лоша инвестиция
177
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Май че нема да поканят зeленото животнo на срещата на Нато след 2 седмици, щото нищо уше-ласкателно не може да им каже
176
5
 
19
 
! Отговори
No cense преди 10 месеца
Министерство на отбраната: Руските въоръжени сили убиха двама генерали от въоръжените сили на Украйна.Съобщава се, че в резултат на ракетен удар на 27 юни по пункта за дислокация на 56-та мотопехотна бригада на въоръжените сили на Украйна в Краматорск, двама генерали бяха унищожени.Уточнява се също, че са унищожени също до 50 офицери и до 20 чуждестранни наемници.
175
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фалшиви новини, утре Зеленски пак ще плаче по медиите колко лошо са го набили братушките и затова цяла Европа е длъжна да издържа Украйна
174
5
 
22
 
! Отговори
Чебурашка преди 10 месеца
Напредват в такт три осми , три напред и осем назад
173
4
 
22
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 10 месеца
А украинците знаят ли че напредват?
172
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цяла България се моли за тоталното унищожение на фашистка Украйна. Дори най-доброто би било ядрен удар по Киев!
171
5
 
15
 
! Отговори
Зелен Шебек преди 10 месеца
Напредват , ама предимно към гробищата
170
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-вече напредват към гробищата вървят като упоени на заколение.
169
3
 
7
 
! Отговори
Путин 33% от преди 10 месеца
Украйна вече е Наша, скоро ще Добавиме - Още!
168
6
 
26
 
! Отговори
Читател преди 10 месеца
Днес гледах предаването с леля Цветанка Ризова "Мутра в мутра" и ми направи впечетление идиотско й отношение към процесите с "братска" Украйна. Облякла блуза с цветове от знамето на тази провинция на Русия,забила българското знаме до украинското,ломоти в подкрепа на тези фашизирани елементи и така си прави предаването по една иначе бълг. телевизия.Лельо,не забравяй,че българите държат за българското!
167
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Май че на Красномиманското направление са ги блокирали така леко от руските ВДВ
166
4
 
15
 
! Отговори
Гадното джудже Зе преди 10 месеца
Никъде не напредват а контраофанзивата е в запек.Какви са тези селски райони питам аз.Каква е тая селения.Къде е Зеленото джудже и защо не каже конкретните данни за провала.Явно пак се крие в бункера в Киев и се чуди какво да прави.Май ако нещата станат сериозни ще бяга в Полша.
165
3
 
6
 
! Отговори
9 преди 10 месеца
Две неща ми говорят достатъчно за ситуацията кое как се развива - ukrainerussia report в редит е едното нещо, другото което говори много е поредният /43ти/ пакет, в който има брадлита, др тежки машини и оръжия от Щатите! Тук просто влизам да се забавлявам на платени и ограничени.
164
3
 
19
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Леле тези лъжат повече от нас!
163
3
 
14
 
! Отговори
След 3 месеца преди 10 месеца
могилизацията на укропитеците толкова ще е напреднала че няма да я има тази нация .
162
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази сутрин писаха,че се отбраняват от руските атаки по целият фронт а сега напредвали,туй Гьобелс с неговата пропаганда само може да завижда на евроатлантическата такава....

Спонсорирани публикации