България: Открий и сподели – царското Велико Търново

Обновена: 29 авг 2023 12:46 | 23 юни 2023 20:30, Красимир Ангелов
0

Велико Търново продължава да бъде една от най- притегателните дестинации в България за български и чуждестранни туристи. Средновековната крепост Царевец от години държи първенството за най- посещаван туристически обект. За първото тримесечие на 2023 година Велико Търново бележи ръст от 40% повече туристи в сравнение с предходната година. Освен със славното си минало, старата българска столица привлича туристи и с богатия фестивален живот.

„Велико Търново като духовна и историческа столица се радва на голям интерес от туристите, но всички мислят, че това се дължи в най- голяма степен на културно- историческото ни наследство, но не е точно така. Това е един от най- живите градове в България, можем да го наречем „фестивален град“, тук животът наистина кипи! Съвсем наскоро в края на април, бях в Испания, където Велико Търново получи едно много специално отличие от Международната фестивална асоциация – т.нар. печат на фестивалната организация, с която са отличени само 7 града в Европа. В него има събития може би за 10 общини, много фестивали имаме за всеки вкус и интерес! Съвсем скоро започва Международният фестивал за исторически възстановки на Царевец, където реанактори от 8 държави ще присъстват и ще пресъздадат времената на средновековния Търновград по времето на Ивайло. Непременно трябва да споменем и най- стария оперен фестивал „Сцена на вековете“, който ще завърши през есента. Класическата музика е представена с „Arbanassi Sumer Music“, в който винаги участват музиканти от световна класа. Току - що завърши „Балкан фолк фест“ - международният фестивал, а най- известният Международен фолклорен фестивал, който тази година навършва 25 г, ще напълни градът ни с екзотика настроение и цветове!“, споделя Нейко Генчев, заместник- кмет на Велико Търново.

С богатото си културно наследство старата столица е притегателен център и не случайно тук се провежда изложението Културен туризъм. В 18-то издание през април се включиха повече от 50 общини, туроператори, фирми и различни сдружения, които промотираха иновативни продукти, традиционни храни, фестивали и туристически атракции.

„Тази година, сравнение с миналата година има по-голям интерес. Велико Търново е мястото, където се провежда това културно изложение, насочваме развитието на културния туризъм и съхранението на културно историческото наследство!“, посочи Борислав Йорданов, организатор, управител на Агенция по туризъм „Царевград Търнов“.

За пръв път бе презентирана 3D книга, която представя отвътре средновековната крепост Царевец.

„Аз съм автор на книга, която показва крепостта Царевец, както е била през Средновековието.. Книгата е мултимедийна, има QR кодове, които отвеждат читателите до 360- градусови панорамни снимки или до видеоклипове, за да може да е силно изживяването! Имам плановете на Царевец, кадастралните планове, които са с разкопките, под разкопките всъщност, от 1962 година и всичко е достоверно.  Досега е направено Патриаршията и Балдуиновата кула.. Нашият екип се занимава с и с изработката на виртуална реалност и VR- очила, добавена реалност и всичко, което може да бъде полезно за презентацията на дадени исторически обекти и Велико Търново като стара българска столица“, заяви  Самуил Бижев, 3D артист.

Бум на български и чуждестранни туристи отчита и обновеният Мултимедиен посетителски център, известен като „Музия на восъчните фигури“, който от месец е  обогатен с нови 37 фигури и сцени от живота на Средновековния Търновград. Посетителите могат да видят прощаването на патриарх Евтимий с търновци, битката при Клокотница, Йоан Кукузел и средновековните православни песнопения,  четвероевангелието на цар Иван Александър.  

„Това един от най- атрактивните и най-посещаваните експозиции, тъй като когато хората се качат на Царевец, те виждат наистина автентичните руини. Но трудно човек, който не е в професията, може да си представи как в обем изглежда това нещо. И всяка година между 30 000 и 35 000 посетители идват да го видят!“, посочва Иван Църов.

Вторият най- посещаван обект в старата българска столица е емблематичната църква „Свети 40 мъченици“.

„Тя е една от най-емблематичните църкви, това е светиня. В нея има Първо и Второ българско царство, И трето разбира се, и гроба на нашия цар Калоян! Църквата се посещава както от деца, и от българи и от чужденци. Църквата „Св. 40 мъченици“ е издигната в чест при битката при Клокотница – 1230 г. и затова се нарича „Св. 40 мъченици“ - именно заради светиите, които са тук на тази икона – това са 40 воини, които са ги измъчвали в студено ледено езеро и са им предлагали римска баня -  който от тях доброволно реши да си даде християнската вяра. Това е станало в IV век в Мала Азия, в град Севастия ... за тяхното езичество и тяхното заточение е 9-ти или 22-ри март. Цар Иван Асен II смята, че в този ден точно тези светии и воини му помагат, затова и в тяхна чест нарича тази църква „Св. Четирсет мъченици“. Църквата е свързана и с династия Асеневци – има колона на Крум, на Омуртаг тук, те са с надписи.. Общо са 6 колоните, но три са изписани от Първо българско царство.. Тук обаче е и Третото българско царство, тъй като тук през 1908 г. княз Фердинанд провъзгласява България за независима - точно в тази църква „Св. 40  мъченици“. В нея има символични погребения, тъй като тук е Пантеон на българските царе – Кубрат, Ивайло, Михаил Шишман и Аспарух са тук, които са погребани с пръстени и печати. Годините на изписване са записани на саркофазите. Тук до нас е гробът и на Свети Сава Сръбски. През 1236 г. от Йерусалим той пристига тук на гости при цар Иван Асен II, почива и царят го погребва тук на това място в притвора с почести. Тук се покланят през цялата година на този светец, идват много сърби. Има дарители сърби, които тук са допринесли за църквата“, обясни Наталия Ангелова от РИМ.

А заместник-кметът Нейко Генчев допълва:

„В нашия град културата е наистина на високо ниво и то по подобие на Ню Йорк никога не спи, винаги се случва нещо интересно! И са представени в уникалния архитектурен резерват „Самоводската чаршия“ занаятите. Това  е една от точките, които са привлекателни в нашия град!“

Красимир Сивов е майстор-кожар, който от повече от четвърт век има дюкян на Самоводската чаршия. Сивов работи с инструменти и по автентични технологии, запазени от векове.

„Шила разни, инструменти, с които се дълбаят каналчета за ръчен шев, иглите, конците за ръчен шев, има бои, с които боядисваме, когато кожата трябва да се оцвети в някакъв цвят, ето това са полирки за ръбове, вилиците с които се дупчат за ръчния шев... Чужденците харесват ръчната работа, когато вземат един тефтер, който е ръчно изработен или портмоне, се усеща, не им трябва да се обяснява дълго, защо цената е еди си каква, ръчният труд е по-скъп!

Наскоро община Велико Търново получи покана от Китай да е сред членовете-основатели на Асоциацията на историческите и туристически градове по Пътя на коприната. Така историческата и духовна столица на България получава признание и се отваря за чуждестранни туристи не само на Запад, но и на Изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации