България: Oткрий и сподели - Природен парк Странджа

14 юни 2023 20:37, Александър Попов
4

Природен парк Странджа  Странджа е най-голямата защитена природна територия в България, създадена за да опазва уникалните екосистеми и биоразнообразие, както и за съхраняване на самобитните странджански фолклор, култура и историческо наследство. Нейната територия е над 1% от територията на страната. През 1933 г. именно тук е обявен първият резерват в България – Силкосия.

Странджа е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа.

Над Странджа преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа – Виа Понтика.

Общият брой на видовете хабитати е 121, като по този показател паркът е на първо място сред защитените територии в Европа. Като всяко място на брега на Черно море, Странджа е застрашена от унищожаване чрез незаконно строителство, а планинската му част и запазените гори привличат секачите бракониери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: природен парк Странджа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 9 месеца
Нали се сещаш че с едно посещение не виждаш нищо, като чужденците, които кацат в София - първото нещо което виждат е ромската махала и каруците. Аз съм живят в Австрия 4 години и видях невероятни красоти но най-важното са хората - те знаят как да си пазят природата, нама застрояване и дървени мафии.
4
0
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 10 месеца
момата е арна . бих и дал 100 лева за да и видя петичките .
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Taka. Видях клипчета. Общо взето, представят девойчето. Няма спор, спортна фигура. Има спор - черна рокля е много зле, показва СЕГА ЛИПСА на вкус, (преди и по принцип - отказ от личността, сливане с групата, акцент върху дейността)) По същество: очаквах да покажете нещо то това, за което Странджа е природен парк. НИЩО! НИЩО!! някое растенийце поне, характерно за района. Като цяло, текст от енциколопедия, без старание. Жалко.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До д-р ИвановТочно, Швейцария и Австия са кошмарно грозни. Мен от България най ми харесва Слънчак и Банско.
1
1
 
13
 
! Отговори
д-р Иванов преди 10 месеца
Имах възможноста да посетя Австрия,Шверцария,Испания,Франция,Русия и Африка. По красива страна от България не видях....

Спонсорирани публикации