България: Открий и сподели - Археологически резерват "Калиакра"

0
България: Открий и сподели  - Археологически резерват "Калиакра"

Във времената, когато боговете живеели заедно с хората, една древногръцка галера се отправила на изключително опасно пътуване. Неин капитан бил 20-годишният Язон. Пелий, отстранил с измама от престола баща му, го изпратил с невъзможната за изпълнение поръка да се завърне със Златното руно, като тайно се надявал, че младият мъж ще намери в това плаване смъртта си. Язон събрал голяма група герои, между които Херкулес и Орфей, след безброй премеждия достигнал Колхида /днешна Грузия/ и с помощта на Медея се сдобил със Златното руно. Останали в историята като "аргонавти", по името на своя кораб.

Дали това е просто легенда или в нея има някакво зрънце истина?

През 1973 година инженер Сергей Куприянов, във водите около нос Калиакра, намира метален слитък във формата на разпъната волска кожа. За учените-археолози той е само домонетно средство за размяна, за историците - убедително доказателство колко на север по Черноморското крайбрежие, през второто хилядолетие пр. Хр., са достигали егейските мореплаватели. За мечтателите и любителите на приключения това също е свидетелство за легендарното плаване на аргонавтите.

В края на 14 век, след жестоки битки, крепостта била превзета от турците. Тогава се ражда и легендата за 40-те български девойки, предпочели смъртта пред безчестието и със сплетени коси скочили в бездната.

Нос Калиакра се е врязал цели 2 километра навътре в морето и това е причината за съществуването на още една легенда. Свети Никола -покровителят на моряците и рибарите, бягал от турците. Опитала се и земята под краката му да помогне като се разтягала, но напразно - той бил заловен и убит. Затова сега на самия край на носа има малък параклис, който носи името на светеца... Но по-важно от всичко това остава природата на северния бряг, чиито настръхнали червеникави скали крият толкова тайни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари