България: Открий и сподели - Етъра

30 май 2023 20:31, Александър Попов
0
България: Открий и сподели  - Етъра
Снимка: БГНЕС

Регионалният етнографският музей на открито „Етър” в Габрово е открит през 1964 г. Неговата задача е да издирва, проучва, съхранява и популяризира архитектурата, бита, поминъка и културата на балканджиите от периода на Възраждането до наши дни от региона на Централна Стара планина.

Животът на планинците, техните делници и празници са обект на експозицията в музей „Етър”, където са обособени няколко тематични сектора:

Сбирката на действащи съоръжения, задвижвани с водна сила - единствена в България, е разположена по десния бряг на река Сивек. Тя включва две воденици, различни по начин на задвижване, тепавица, две валявици, бичкиджийница, гайтанджийска одая, два струга – за гаванки и бъклици, и точило.
Ансамбълът „Занаятчийска чаршия" представя главна градска улица от ХVІІІ-ХІХ век с работещи занаятчийски работилници, жилища над тях, кафене, търговски дюкян.

Сгради и обекти с обществено и култово предназначение - часовникова кула, мостове, чешми, църква с училище, Кръстникколчов хан, механа.
Традиционните поминъчни дейности на балканджиите – скотовъдство и овощарство, са представени с мандра, канално пушило и сушило за сливи.
Тук, сред балканските дебри и ромоленето на реката, се гушат прелестни български къщи, а сръчните ръце на майстори занаятчии творят красота. В музея, съхраняващ „духа на България”, посетителят съпреживява миналото, запознавайки се с архитектурата и занаятите, с техниката и технологиите на българите от стари време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации