България: Открий и сподели - Пещерата "Леденика"

23 май 2023 20:24, Александър Попов
0
България: Открий и сподели  - Пещерата "Леденика"
Снимка: БГНЕС

Пещерата “Леденика” се намира в Северозападния край на Врачанската планина, на 16 км. от гр. Враца. Пещерата впечатлява с големите си размери, а през зимата грабва посетителите с изящната си ледена украса, откъдето произлиза и името й. През пролетта и зимата първата зала на пещерата – Предверието - очарова с ледено кристалната си украса. Най-високата точка на пещерата се нарича “Седмото небе” и е достъпно само за най-запалените туристи.

Известна е на хората от този край отдавна, даже в нея овчарите са съхранявали млякото на хладно.

През зимата студеният въздух нахлува в пещерата през няколко понора и изстудява три от най-интересните зали - Преддверието, Малката и Концертната зала. По стените им се образува скреж и цели ледени водопади, от таваните увисват феерични висулки, напомнящи боздугани и мечове, на подовете се появяват „сервизи от бутилки и чаши", сътворени от вездесъщия лед, а до самия вход, в Преддверието, се възправя огромна ледена колона. Вече разбирате защо тази пещера не е могла да бъде наречена другояче освен Леденика.

Тя е дълга около 300 метра и има десет зали, коя от коя по-привлекателна. Леденика е призната за природна забележителност от 1963 година и е най-посещаваната благоустроена българска пещера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари