България: Открий и сподели - Римски терми

20 май 2023 18:20, Александър Попов
0
България: Открий и сподели  - Римски терми
Снимка: БГНЕС

Разположените в югоизточната част на съвременния гр. Варна Римски терми са част от античния град Одесос. Застроената им площ се простира на над 7100 кв. м и те представляват най-голямата антична обществена сграда в България и четвъртите по големина терми в европейските провинции на Римската империя.

Заслугата за събуждане на научния интерес към  старината  принадлежи на братя Шкорпил – пионери на археологическата наука в България и основатели на Варненския музей.

Термите имат симетричен план и са от т.нар. “малък императорски тип”. Според проучванията височината на сводестите конструкции е била над 20 м. Откритите голям брой архитектурни детайли (мраморни и гранитни колони, римокоринтски капители, профилирани корнизи и пиластри), както и статуи на римските богове Херакъл, Виктория, Меркурий, Асклепий, Хигия и др., свидетелстват за великолепието и богатството на вътрешната украса.

През 1968 г.  „Римските Терми на Одесос“ са обявени за архитектурно-строителен паметник на културата с категория „национално значение“.

Днес Римските терми са една от основните исторически забележителности във Варна, намиращи се в централната част на града. Частично реставрирани, консервирани и експонирани върху цялата си площ от 7000 кв. м., термите, заедно с посетителския център са достъпни за посещения целогодишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари