България: Открий и сподели - Червен

15 мар 2023 12:01, Александър Попов
0

Замъкът на червенските боляри – така са наричали един от малкото замъци у нас, намиращ се в средновековния град Червен, където днес откриваме предимно руини.

Останките на някогашния значим град се издигат високо над русенското село Червен, на около 30-ина километра от областния център. Първите разкопки на средновековният град Червен започват в началото на миналия век и продължават до днес.

В миналото Червен е бил важен военно-административен, стопанки и дори църковно-културен център. Историята на крепостта датира от 6-и век, когато е била византийска. Истинският разцвет на града, издигнат върху скално плато, е по време на Второто българско царство.

Тук са развивани занаяти като златарство, добив и обработка на желязо, художествени и битови занаяти. През 1235 година Червен се превръща в седалище на Червенската митрополия. По време на Османското робство той е превзет и разрушен от османските турци.

Освен крепостните стени и кулата от 14-и век,  археолозите откриват голям феодален замък, две подземни водоснабдителни съоръжения, няколко административни сгради, работилници, останки от жилищни сгради и улички. На тази малка по площ територия са открити 16 църкви, които допълват значението му като църковен център.

В сайта на средновековния град Червен може да видите как е изглеждал замъкът на червенските боляри, както е бил наричан дворецът, както и повече за историята на това историческо място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари