Апартамент без баня? В Токио търсят такива жилища

„Не е нужно да притежаваш собствени удобства, ако можеш да ги споделиш“
7 мар 2023 07:05, Елка Василева
93
Апартамент без баня? В Токио търсят такива жилища
Снимка: архив, БГНЕС

В Токио и околностите му живеят почти 40 милиона души. Повечето от тях разполагат със собствена баня у дома, пише Дойче веле.

Не така стоят нещата в малкия свят на Тайсей Мацуда, разказва АРД. Маса, легло, закачалка за дрехи - това е почти всичко, което има в апартамента си. Голям е едва 18 квадратни метра. Мивката е всъщност и кухня в малкия му дом. Баня обаче определено няма.

По-ниският наем изисква ограничения

"Не чувствам никакви ограничения заради това. Всичко, от което се нуждая, е наблизо”, казва Мацуда. Наемът на японеца е едва 280 евро на месец. Когато се нуждае от баня, ползва обществената. Тя е съвсем близо до апартамента му в квартал Коенджи, пише АРД.

Обществената баня от 30-те години на миналия век е причината той да се премести в този квартал. Обществените бани “сенто” са вече на изчезване в Япония. Но сега те могат да разчитат на хора като Мацуда. Той обича да посещава обществената баня, където има безжичен интернет и общо помещение, където посетителите могат да работят. А на приземния етаж има дори обща кухня, която Мацуда ползва почти ежедневно.

Младите търсят такива жилища

Брокерката на недвижими имоти Нацуко Кашима регистрира повишен интерес към подобни жилища сред по-младите клиенти. “Идеята е, че не е необходимо да притежаваш собствени удобства, ако можеш да ги споделиш. Това е все едно да не ползваш хладилник, защото в съседство има супермаркет. Този манталитет на споделяне става все по-разпространен”, обяснява брокерката пред германската медия.

Да живееш свободно и без голям брой вещи не означава да се лишиш от удобства. На Тасей Мацуда не му липсва собствената баня. "Открих нов вид щастие, което не познавах преди. За мен сега други неща са по-важни”, обяснява той пред АРД. Обществената баня е място за социални срещи. Една стара идея е възродена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още по темата: баняяпонияжилищаТокио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
17
 
! Отговори
И за какво живеят?! преди 1 година
То "щастливите кокошки" имат по-смислено съществуване тогава!
47
6
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До българина 53 САЩ трябваше да пуснат две атомни бомби , за да им дойде акъла на японците. Сега са бетон. Знаят че по добре да си със силния , от колкото със слабия. Че като бият слабия , ще бият и теб.
46
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не, това не е нормално - да живееш като до битък. То в затворите има повече удобства.
45
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната по мия на европейското Работническо Дело - Дойче Веле.
44
3
 
6
 
! Отговори
Скромно мнение преди 1 година
Малка химическа тоалетна. Носиш я и я изсипваш в обществената.Колко му е ?
43
3
 
9
 
! Отговори
българина преди 1 година
липсата на пространство на тези два острова е основната причина населението на намалява, а те не искат да емигрират от япония, зашото не могат да се интегрират другаде
42
4
 
27
 
! Отговори
Рамбо преди 1 година
Лайтмотива е ясен. Радвай се на малкото, че иначе може и съвсем без него. Почвата се подготвя доста бързо и неусетно. До 15-20 г. ще ни го сложат с дигиталните пари и тогава съвсем влизаме в дистопията
41
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Особено ако обичаш да помпиш амбриажа, обществената баня е манна небесна. Убеден съм че ако му даваха, отдавна да се е нанесъл там.
40
8
 
17
 
! Отговори
българина преди 1 година
колко са умни японците става ясно от американските бази там, въпреки Хирошима, Нагазаки и Фукушима Уестингхаус! да живееш като куче цял живот, трябва нешо да не ти е наред, особено след като мизерията е национален спорт. В СК живеят по нашироко.... животът е един и да живея в кутийка... щом ги устройва. Интересно братята им американци как живеят в къши 300 квм сами
39
2
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До ТОАЛЕТНА ? 50 След като на близо има обществена тоалетна с библиотека и четеш , докато се облекчаваш ,, защо му е лична тоалетна.
38
1
 
1
 
! Отговори
До28 преди 1 година
Ти, ако се докараш до състояние да повръщаш върху себе си едва ли, ще стигнеш до която и да е баня.
37
1
 
6
 
! Отговори
АпартаметКрематориум преди 1 година
С размер на кофчег - сигурно ще е следващия хит на пазара! Размер персон и половина и няма излишни мебели! Даже хич няма мебели.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е проблем че е без баня, а че това е перспективата му и за в бъдеще. Като бях студент и аз живях в една партерна стая с веце в коридора и душ над клекалото. Но в Япония това е животът на много хора
35
0
 
9
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 година
Нищо чудно .Някога гледах филм за хотели капсули. Точно като хладилниците в моргите. Наредени на етажи. Лягаш и вътре като в гроб. Само една лампа свети.
34
5
 
20
 
! Отговори
Вихър преди 1 година
С подобни статии започнаха да ни подготвят, че скоро което имаме в момента ще е лукс, а мизерията ще е новото нормално!!!Ще увеличат доенето ни, както в момента го правят през хранителните вериги и мобилните оператори, защото българина в момента това ползва най много. Капиталите ги изнасят на запад и си финансират военните конфликти по света!!! Гласувайте за некъпаният Ристю и ще получите повече от това!!!
33
0
 
5
 
! Отговори
ТОАЛЕТНА ? преди 1 година
А апартамент с тоалетна без връзка с канализацията не търсят ли ? :)
32
2
 
5
 
! Отговори
Чефо преди 1 година
Добре де, в България има прилични жилища, особено извън София, където за 300-400 евро ще си на широко. Имаме прекрасна природа и сравнително спокоен живот. Много неща тук са даденост, които в Европа и Азия вече се водят лукс. Обаче няма наплив от мигранти да живеят в България. Защо се получава така?
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вреден за планетата от гледна точка на кого? Да си представим , че утре хората изчезнат, кой ще прецени дали сега на планетата и е по- полезно? Малко като котката на Шрьодингер е хавата тук.
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз обаче не разбрах къде се облекчава? В кухненската мивка или в обществената баня?
29
8
 
4
 
! Отговори
Vako преди 1 година
Колкото по малко вещи има човек е по малко вреден за планетата.

Спонсорирани публикации