Без Биг Бен, Тауър Бридж... Латвийците се завръщат у дома

Във Великобритания живеят между 100 и 150 000 латвийци
22 яну 2020 21:35,
58

В Рига няма Биг Бен, Тауър Бридж и най-вече Brexit. За много латвийци обаче тези неща доскоро са били съвсем близки. След референдума, с който Обединеното кралство реши да излезе от ЕС много латвийци се връщат в родината. 

Във Великобритания живеят между 100 и 150 000 латвийци. След присъединяването към ЕС и финансовата криза са привлечени в Англия от по-високата заплата и сигурното работно място.

Предстоящият Брекзит ги тревожи - какво ще стане с пенсиите, с работните им места.

Сред тях е и Едгарс Кронбергс, който в продължение на 7 г. е живял в Англия - първо като студент, а после като работник.

"Бях шокиран. Всичко, за което бяхме предупреждавани встана реалност. Икономическите промени, които биха ме засегнали и като работник и като служител, ме накараха да се върна в Латвия", обяснява Едгарс Кронбергс пред DW.

За него връщането в родината е като пътуване във времето.

"Първата година, година и половина не бях сигурен дали съм взел правилното решение", помни Едгарс. Сега е сигурен, че бъдещето му е в родината.

Оскар също напуснал Великобритания и се върнал в Латвия. Една от причините за това е фактът, че не иска да живее в страна, която не е част от ЕС.

В Англия е имал малка фирма за градински услуги и иска да започне и в Латвия. Свързал се с фирмата, която поддържа единствения терен за крикет в Рига, но се чуди - може ли да се издържа от това?

Климатът в Латвия обаче едва ли ще му разреши да живее от градинарство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите няма да се връщат, ще чакат да ги изгонят до последно, а после 200 хиляди ще си дойдат в Българи и ще клекнат на социални помощи, а безработицата ще скочи 30%, работодателите и бизнеса потриват доволно ръце, стоката на пазара на труда ща стане почти без пари, ще правят по-големи печалби.
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Латвийците се завръщат у дома и къде ще работят? Русия изтегли голяма част от своя транзит от латвийските пристанища, а това са загуби за стотици милиони и съкращаване на работни места.
4
8
 
20
 
! Отговори
!!! преди 4 години
През 2019та над 300 000 германци са напуснали Германия.Повечето са заминали за неЕС държави.В Норвегия се оказа,че има българска диаспора от хора,които са решили да се махнат от други ЕС държави.Предимно Австрия,Германия,Великобритания.Аз лично също съм решил да напусна ЕС.Честно да ви кажа ми писна от отношението на бюрократите към нас българите.Истината е,че нашите *** малко или много работят,за да им дават помощи.Други неЕС мигранти обаче - всичко наготово.
3
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Латвийците се завръщат а българите не! Що е то?
2
7
 
19
 
! Отговори
123 преди 4 години
Кой за каквото учил
1
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И?

Спонсорирани публикации