Чалгата умря, да живее чалгата

Или как скандалите се преместиха в хип-хопа
Обновена: 4 яну 2015 08:48 | 3 яну 2015 20:30, Александър Попов
119
Чалгата умря, да живее чалгата
Спенс се подиграва на Криско. Снимка: Facebook

През последните две години хип-хопа измести чалгата като внимание. По клубовете и дискотеките все още има паритет, но в медиите определено надделя.

Фолкизпълнителите правят всичко възможно да бъдат безинтересни. А дупката, която отвориха, бе запълнена по категоричен начин. Рапърите дори бяха посочени като "виновници" за възраждането на българската популярна музика. "Много сме яки, дори Графа се вклини при нас", коментира изпълнител по време на хип-хоп наградите в началото на 2014-та.

Криско, Килата, Играта, Били Хлапето, Лео, Lexus, Бобо, изскочиха на гребена на вълната. Участията станаха повече, парите също. На повърхността са блясъкът, славата, хубавите коли и жени, наградите, но става все по-видно, че основата е загнила.

За разлика от тези на "чалгарите", текстовете на рапърите не се подлагат на особена дисекция. Въпреки че са доста по-скандални, а на места и уродливи.

Изненадващо, критиките за сравнения от сорта "ухаеш на аборт" дойде от самите хип-хоп среди.

Спенс излезе отново под прожекторите с гръмки думи.

"Като родител се дразня как едни дрисльовци пеят само за някакви шмаркотици, хапчета, амфети и т.н. Това нещо се отразява на подрастващите поколения", категоричен е певецът.

Вместо да защитава гражданската си позиция обаче, Спенс тръгна на лична война с Криско - записа парче в "негова чест", публикува снимка с опърлено прасе и гравирано името на младия изпълнител. Драмите между двамата си имат своята история, Спенс преди години е продуцирал слабо известния Криско.

По-късно той иронизира в ново парче и скандала между СЕМ, от една страна, и Мария Илиева и Криско, от друга. Заради песента "Видимо доволни". Скандал, който бе повече от излишен и иронизирането бе напълно в реда на нещата. Първо СЕМ се сети след няколко месеца, че текстът не е от най-удачните за излъчване през светлата част на деня. Мария Илиева пък излезе с декларация срещу цензурата - въобще музикална идилия и добър PR.

100 Кила също се похвали, че е дал начален шут на кариерата на Криско и го е "извадил" от Габрово с няколко успешни дуета. И докато при Килата и Криско неприязънта не е толкова видна за публикaта, то не така седят нещата с Шамара.

Мишо Шамара пък се зае в паузата от политическите си наколенки към управлението на Орешарски да извади на показ "кирливите ризи" на 100 Кила. Не е тайна, че Шамара е влагал в началото на кариерата на Явор Янакиев. Между двамата тлее напрежение, което в края на годината леко позатихна.

Шамара информира чрез Facebook как Килата Майка е неблагодарен и алчен човек с лява ориентация. Но не партийна. 

Килата, който твърдеше, че дава интервюта срещу заплащане (по думите му ги дарява за домове, но засега не е станало ясно дали въобще някой му е платил), изведнъж даде безплатно интервю уж за феновете. Но в крайна сметка акцентът в него бе отговорът му към Шамара. Заплаши го с адвокат, а ако си отворил устата, жената и децата на Шамара щели да го напуснат със скоростта на светлината. В същото интервю стана въпрос и за геройството на Килата, който спасил момиче от удавяне. Само че преди година в ефира на TV7 Шамара директно го обвини в лъжа и разказа, че всъщност героят е Конса, а Килата си присвоил историята.

Кой крив, кой прав - те си знаят. Но явно публиката тепърва ще става свидетел кой къде се е "друсал", с кого се е натискал в дискотеките и т.н.

Ицо Хазарта пък прати в "кома" конкуренцията само с едно парче. "Хип-хоп" стана абсолютен хит, а припевът стана част от градския фолклор. И показа, че не му е нужен скандал, за да разбие класациите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадена музика, нескопосани текстове-това е.
42
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Po dobre chalga, ot kolkoto prost BG hip hop! Takiva mrasni dumi v BG hip hopa, ne mersi!
41
15
 
30
 
! Отговори
НЕ преди 9 години
Това, с което е залята България в момента е много по-лошо от чалгата. Чалгаджийте поне имат глас; тези "хип-хопъри" и "рапъри" зарибяват децата с *** и безсмислени рими, които лесно се наизустяват. А всекиму е ясно, че колкото повече един повтаря тези рими, толкова повече оглупява. А да не горовим за самите текстове. Така че, да - заглавието е доста правилно. Това на което подлагат вас и децата Ви е разрушително. В България модата се диктува от простотията. Навън, мислещи българи.
40
2
 
15
 
! Отговори
Teo преди 9 години
Хип-хоп ... хубавите текстове бяха навремето. Като пример ще дам Борбата на Айс Крийм. Страшно парче, а текста ще е актуален и след 30 години, както сме я подкарали. Разбира се и тогава си имаше ***, обикновено с фенове на средна възраст 11 години, която и сега се подвизава с тази разлика, че средната възраст на фенЙовете отива към 65 ;). Колкото до Хазарта, момчето е интелигентно и влага енергията си в нещо различно от евтин PR.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До на дърт сом дядо му"Много сме яки, дори Графа се вклини при нас", коментира изпълнител по време на хип-хоп наградите в началото на 2014-та." Добре, че си прочел внимателно :)
38
12
 
4
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Pisnalo mi e ot tova kak v BG e mnogo sramn edva i ne che slushash chalga i kato pitash vseki NE slusha chalga ama inache v diskotekata vecher kato pusnat Azis i krakata vi igraqt pod masata. Ne sluchaino chalga,srubsko ili pak grucko sa populqrni po nashiqt krai, po nashiqt krai nie sme po osobeni hora, nie sme party people no po nash si nachin, ne sme kato Amerikanci ili Anglichani da slushame metal i da se nasvinim, prosto ne stava! Rapa ni e parodiq nikav rap ne e , a az sam si fen na chalga
37
3
 
10
 
! Отговори
Х преди 9 години
Хе, някак си не върви "хип-хоп" изпълнителите ни да са в една категория с Ицо Хазарта, просто не им се получава.
36
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чалгата не е чалга, защото има скандали в нея или скандални текстове.Чалгата е чалга заради просташките и плоски текстове и кичозна музика.
35
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато разни селски елементи с огромни претенции налагат като начин на живот и най-висша ценност слушането на сръбско, плюскането и напиването до припадък няма как населението да не е толкова просто. За тях най-голямата хвалба е колко ракия са изпили и до колко часа сутринта са маали кючеци в местната долнопробна кръчма.
34
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И хип хопа ни и чалгата ни са ужасно зле. Дразнещи душата музики. Преди около 15г имахме някакъв рок и това беше сравнително нормалната музика през демокрацията. От там нататък само лошо качество.
33
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В БГ всичко е copy paste. Рапа е недъгаво копие на афоамерикански мързели, чалгата е пакистанска естрада.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въвеждам нов стил - "РАП-ЧАЛГА" Това е рапиране на "пипни *** тук и там..." и на "Радка - рапад.............................+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
31
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mitko painera!Ako nee chalgata, naroda nqma da ima nachin kak i kade da hvarlq stres prez pochivnite si dni!
30
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В страната на Криско, Ицо Х, Алисия, Кати, перуканите, Боко, Съсела и соколя, всичко е чалга.Живеещите в Чалгария са чалгаджии.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въвеждам нов стил - "РАП-ЧАЛГА"Това е рапиране на "пипни *** тук и там..." и на "Радка - рападжийката"
28
8
 
7
 
! Отговори
културовед преди 9 години
"...обаче, Спенс тръгна на лична война с Криско..."Това е част от "рап"културата - легендарната война м/у ийст и уест коуст, Флорида - Ню Йорк и т.н. Даже понякога буквално се гърмят (Tупак Шакур)
27
1
 
4
 
! Отговори
krz преди 9 години
Номер #27 e написал много вярни неща! Ако искате качествени текстове потърсете Явката DLG
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До известните бг хип-хоп артисти ако четат им казвам, че може и да измислят малко по-оригинални текстове.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българщини
24
9
 
28
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Научете се да слушате истинска музика ,нещо от рода на ,,Депеш Мод" например и ще видите колко Ъпсърдно е Криско,Килата,Бобо и тем подобни да се наричат изпълнители на музика.