Помагат ли бананите при високо кръвно?

Плодовете са богати на калий
12 апр 2024 09:40, Михаела Лазарова
7
Помагат ли бананите при високо кръвно?
Снимка: Istock

Бананите са един от най-здравословните плодове. Те съдържат полезни въглехидрати, витамини, минерали и антиоксиданти. Известни са с богатото си наличие на калий, а този минерал има особено значение за поддържането на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Той е важен електролит, който влияе и върху водно-солевия баланс в тялото, което пък е от значение за нервната система.

Нервната система от своя страна е пряко свързана със сърдечносъдовата. Ако нервната система не изпраща качествени и точни сигнали към мускулите, включително сърцето, балансът в тази сложна и крехка верига се разваля. От това произтичат редица здравословни проблеми, един от които е високото кръвно налягане.

И тъй като бананите са един от първенците по съдържание на калий сред плодовете, те имат славата на полезен помощник в контрола на кръвното налягане.

Калият е електролит, който има свойството да балансира нивата на натрий. Тези два минерала взаимно се влияят един от друг. Когато нивата на калий са понижени, стойностите на кръвното налягане страдат. Същото се случва и ако натрият е в прекалено високи стойности в тялото. Ето защо балансът между двата е от такова голямо значение.

Още по темата може да прочетеете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
Навитак преди 1 месец
Мише, бананите са универсално лекарство против всички женски болежки- забелваш и ядеш на воля!
5
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
- Помагат ли бананите при високо кръвно? - Помагат ами! Къде сте видели майммуни да пият хапчета против високо кръвно?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой як вносител го е закъсал май!
3
3
 
8
 
! Отговори
Ооо преди 1 месец
Високото кръвно е свързано и със сгъстяване на кръвта или поне - запушване на кръвоносните съдове. Бананите са една от храните, които спомага за сгъстяването на кръвта допълнително и тук идва въпросът - дали калият в бананите помага в повече отколкото сгъстяването на кръвта вреди при хората с високо кръвно за да заключим, че бананите са полезна храна за тях?
2
10
 
8
 
! Отговори
Кардиолог преди 1 месец
На *** и капейки им се вдига кръвното като видят банани хахахх това за тях е ярко жълт символ на провала на тоталитарния червен нрб соц
1
5
 
13
 
! Отговори
Между другото, преди 1 месец
колкото са витамините и минералите в самия плод почти толкова са и в кората. Яжте ги цели направо, но да не забравите да махнете стикера на производителя.