Нов модерен комплекс по туберкулоза изграждат в Румъния

Страната е с най-високо ниво на заболели в ЕС
Обновена: 12 апр 2024 11:47 | 12 апр 2024 11:47, Инна Ангелова
8
Нов модерен комплекс по туберкулоза изграждат в Румъния
Снимка: Darko Stojanovic от Pixabay

В Румъния започва изграждането на нов медицински комплекс по туберкулозата. Средствата ще бъдат осигурени по Националния план за възстановяване и устойчивост и ще са в размер на 72 млн. евро. Строителството ще се води от кметството на 4-ти район на румънската столица с експертизата и подкрепата на специалисти от Института по пневмология „Мариус Наста”.

Новият медицински център ще разполага със 115 легла, включително 19 легла за интензивно лечение, три операционни зали, диагностичен блок с лаборатории и образна диагностика.

Румъния е с на-високо ниво на заболели от туберкулоза в ЕС - четири пъти над средното за общността. Нивото на смъртност е 6,5 пъти по-високо от средното за ЕС – 5,1 смъртни случая на 100 000 души население.

Новото лечебно заведение ще бъде построено върху парцел, в който са се намирали 130-годишните сгради Zerlendi на Института по пневмология „Мариус Наста“, които вече са полусрутени. До 3 месеца теренът ще бъде освободен, за да може на това място да започне строителството на новата болница. Събарянето вече е започнало.

„Това е една много важна стъпка, необходима за качествените грижи за болните от туберкулоза или други белодробни заболявания. Те ще се лекуват в модерни и безопасни условия, а медицинският персонал ще работи спокойно и ще бъде оценен и чрез условията на труд, в които осъществява своята дейност. Благодаря на всички, които участват в този проект и работят за това Zerlendi да стане първата болница, построена с европейски средства“, каза д-р Беатрис Малер, управител на института Мариус Наста, цитирана в съобщение за медиите от кметството на район 4 на Букурещ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Здраве
11 полезни храни за добро кръвообращение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оххх Инна, Инна, как са Ви наели на работа просто не знам...Днес двете най-*** заглавия на статии в сайта са написани от Вас! На училище не сте ли ходили, поне до пети клас?!
7
0
 
0
 
! Отговори
Био преди 2 седмици
Лабораториите произвеждат. Във всяка бивша соц държава наглосаксите построиха по 20, 30. Сега завъртат оборота на бедни, болни и излишни...
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А у нас ликвидираха тубдиспансерите, ликвидират и специализираните белодробни болници.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
У нас пари няма децата нямат болница.Всичко отива при зелената гадина.
4
0
 
3
 
! Отговори
А у нас преди 2 седмици
се ЗАКРИВАТ!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми продължавайте да се пълните с измеет от цял свят. Ще си припомните забравени заболявания. Оня ден някаква на един светофар кашляше ужасно, наистина ужасно. Благодарете на оня шковрен дето ви доведе астрофизици и други такива
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хем задължително БЦЖ, хем 4 пъти повече заболели от туберкулоза от държавите, където няма задължително БЦЖ... Въпроси, въпроси...
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Комплекс по туберкулоза?! Това какво трябва да е?