Кантарджиев отправи критики срещу третиране на кърлежи и комари

С подранилата пролет започват и алергиите
12 апр 2024 09:56, Инна Ангелова
15
Кантарджиев отправи критики срещу третиране на кърлежи и комари
Снимка: БГНЕС

Проф. Тодор Кантарджиев отправи упреци към общината, че е занемарила косенето и обработката на тревните площи против кърлежи и комари. Пред БНР Кантарджиев каза, че софиянци не виждат да се обработват тревите, когато е сухо времето. Когато вали, дъждът отминва препаратите и се губи смисъл от пръскането.

Кантарджиев каза, че показателно ще е през лятото колко ще бъдат случаите на Лаймска болест. С комарите също има проблеми, защото в София и Подунавието не се взеха мерки за обработка на водоемите, допълни още Кантарджиев.

Относно алергиите Кантарджиев каза, че сега е бурният цъфтеж на цветята и овощните дървета. Най-тежките алергии започват около 24 май, когато е цъфтежът на житните растения. Тази година обаче пролетта дойде по-рано, затова и масово алергиите ще се проявят в началото на май

Бившият директор на НЦЗПБ коментира и нарастващите случаи на коклюш. Професорът поясни, че огнищата се дължат на занемарената реваксинация. Заболяването се предава много лесно – един кашлящ може да зарази 17 неваксинирани. Най-голямата опасност е за новородените, за които коклюшът може да е фатален, посочи специалистът.

"Има ли пропуски в реваксинацията, ще има и движение на коклюша", заяви проф. Тодор Кантарджиев. Дете, което кашля повече от 10 дни и кашлицата има спастичен характер – 10 до 30 пристъпа на ден, или е съпроводена с повръщане, трябва да се консултира за коклюш, съветва Кантарджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Здраве
Помагат ли бананите при високо кръвно?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Кантарджиоолу: преди 2 седмици
НЕма ковит,нЕма пари...
13
0
 
1
 
! Отговори
Героги преди 2 седмици
35лв кило агнешко, да ви е сладко демокрация.
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Миналата година по време на управлението на ГЕРБ в Младост никой не пръскаше срещу комари!!! И не само това. На практика нищо не се правеше!!!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Младост тази година за разлика от миналата всичко е окосено. Само една година мина, припомнете си колко трева имаше и никой не я пипна до лятото когато тя изсъхна, никой не пърскаше и косеше за нищо!!!!Даже и дупки не закърпиха!Миналата година в Младост беше Фандъкова. Кой Ви плаща да лъжете? Жалки сте!!!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Господин Гербаджиев в момента се коси навсякъде в София. За ваша информация,когато вашите от ГЕРБ бяха на власт в София и не само, нито се косеше , нито се правеше нещо. Нямаше даже и саниране на улиците (запълване на дупки) , не увеличихте заплатите на никой. Моля Ви малко поне за коректност. Стига професоре на възраст на дядо ми сте, а се държите като дете в детската градина.
9
0
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 2 седмици
всяка година е така !
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обработката тази година в Младост беше: Един джип мина и напръска с машина докъдето стигаше и можеше да се минава. Всички по-малки алеи и по-тесни междублокови пространства останаха необработени. Можеха да ги минат с апарата и с гръбни пръскачки, но според общината всичко е точно, контролирано и по план.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Инна Ангелова от днес.бг по-добре да се откаже, поредното малоумно заглавие!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като деца газехме тревите без да се опасяваме. Сега ни плашунгат с какво ли не. Вече ме е страх да изляза от вкъщи.
5
5
 
5
 
! Отговори
Плашилото преди 2 седмици
Кантарджиев е като плашило всяко негово изказване е заплаха по инерция от илюзията ковита ,Кунчев е същото плашило.
4
2
 
7
 
! Отговори
ааааааа преди 2 седмици
държава Няма ОПРАВЯЙТЕ СЕ !
3
0
 
0
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 2 седмици
ами народа като е пр***ост и мързелив и не си върши работата масово кой е виновен ?!?!???
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
по добре си бийте още един бустер, всичко лекува !
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е редно да се обаждаш повече, бай Шиле. С коремния и ортопеда затворихте народа заради обикновена настинка. Трибунал.