Дете на 4 г. е първият случай на морбили

То се лекува в домашни условия и е в добро състояние
12 апр 2024 15:57, Инна Ангелова
12
Дете на 4 г. е първият случай на морбили
Снимка: БГНЕС

След като стана ясно, зе вече има първи случай на морбили в България, стана ясно, че заразеният пациент е дете на 4 години. Информацията потвърди ръководителят на Националната референтна лаборатория по морбили, паротит и рубеола към НЦЗПБ доц. Стефка Крумова.
 
Доц. Крумова допълва, че детето е в добро общо състояние, не е хоспитализирано и се възстановява в домашни условия. Насочено е за изследване в лабораторията след лекарски преглед поради клиничната симптоматика, която е била налице. Има данни, че е било имунизирано с една доза от ваксината.

Доц. Крумова бе категорична, че в страната постоянно се осъществява надзор за морбили и през последните месеци той е засилен заради обявената епидемия в съседна Румъния.

За България това е първи случай на заболяването от две години насам: през миналата година в страната ни не е регистриран нито един случай на морбили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: детеморбили
Още от Здраве
11 полезни храни за добро кръвообращение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
сравнение преди 2 седмици
Сега карантина от 10 дни много ни се вижда. А нас дето служихме в казармата питате ли ни?Първо -карантина 45 дни до клетвата. Второ-300-320 дни и тогава отпуск 20 дни. И после пак 345 дни карантина! За две години подивяхме,направо изглеждахме като от горите хванати!Сега като ми заговори някой за 10 или 14 дни колко трудно мму било.....И остави това,но в казармата и да искаш да научиш нещо-не може! Няма откъде нито да видиш,нито да прочетеш!Още помня как в университета всички ни гледаха странно!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И за какво е тази медийна истерия след като детето е било ВАКСИНИРАНО РЕДОВНО!?!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ХА ХА ХА! МОРБИЛИ ПРИ ВАКСИНИРАНО ДЕТЕ?!? Дори 3 год НЯМА откакто е направена ваксината на 13 мес възраст!!! Втората ваксинация е на 12 год според имунизационния календар!!!
9
3
 
2
 
! Отговори
ВЕДНАГА ЛОКДАУН преди 2 седмици
Веднага КПП-та между градовете, да изкъртим всички пейки и на Витоша САМО със зелен с о пол, пардон сертификат за Фъксинация поне с 5 дози. Помнете и никога не забравяйте тормоза!
8
3
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 2 седмици
Ходи си мушни два бустера на Пфайзер и един на Джонсън и ще се успокоиш завинаги!
7
0
 
7
 
! Отговори
лекар преди 2 седмици
Работя от 35 години като лекар. Повече болни от морбили имаше през 1993 и 2008 година.Повечето болни бяха деца.Ваксинираните тогава също се случваше да се разболяват,но не правеха пневмонии. Иначе пневмонии имаше при половината от децата дето лежаха в болница.През 2008 беше същото-имаше 400 болни деца с пневмонии в нашият град само.Сега не знам как ще протече.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо ваксинирано дете се разболява и откъде хваща морбили? Може би заради ваксината не е в болница в тежко състояние, но все пак не ми звучиуспокояващо, че ваксинираните също могат да се разболеят!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До то се лекува в - Къде са ли? В 404 са! (На североизток от Румъния)
4
4
 
7
 
! Отговори
то се лекува в преди 2 седмици
домашни условия - Що, бе?! Нали ЕС дава 8 от 10 лева у нас за болници, магистрали, спортни площадки? Къде са ни болниците, магистралите и спортните площадки?
3
5
 
3
 
! Отговори
Мор Били Хлапето преди 2 седмици
А уа стига лъгахте уа!
2
12
 
16
 
! Отговори
Кроманьонци къде са? преди 2 седмици
Кроманьоните антиваксъри върнаха болести, които човечеството беше преборили с ваксини 19 в. Явно хората се развиха до един етап, около 70-те години на 20. век, след което започна изтъпяване, деградация и опростачване, масово насърчавано от медии и мейнстрийм. 21-ви век ще си говорим за морбили пак.
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
хайде да излизат Бустанските Плашила кунчев и мутафчиев да плашат.