»скат забрана на продажбата на енергийни напитки на деца

ƒепутатите искат промени в «акона за здравето
11 апр 2024 20:40, »нна јнгелова
40
»скат забрана на продажбата на енергийни напитки на деца
—нимка: Adriano Gadini от Pixabay

ƒепутати са внесли в Ќ— предложение за промени в «акона за здравето, с което планират да се забрани продажбата на енергийни напитки за лица под 18 години. ¬ предложението е записано още, че забраната важи и за покупки онлайн.

ѕродавачите вече ще бъдат длъжни да отказват на лица по 18 години продажбата на такъв вид напитки и да изискват лични карти, ако се съмн€ват във възрастта на купувача.

¬ъпреки предупреждени€та на лекари и експерти, все повече млади хора пи€т енергийни напитки. ¬ напитките има кофеин, таурин, карнитин и други стимуланти на централната нервна система и те не са подход€щи за подрастващи, категорични са експертите.

¬ страната ни, проблемът с употребата на енергийни напитки, е сериозен. «атова е важно да се предприемат допълнителни регулаторни мерки за намал€ване на възможните рискове за здравето на децата.

ѕри консумаци€ на две и повече напитки дневно, поради повишен прием чрез т€х на кофеин в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект са възможни неблагопри€тни въздействи€ върху организма: повишена нервност, тревожност, тремор, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушени€, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревни€ тракт, дехидратаци€, вследствие на загуба на вода и соли от организма.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


40
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
36
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ќписаните симптоми в стати€та важат за кофеина - защо кафето не се забрани ?
35
0
 
3
 
! ќтговори
«дравен€к с макаров преди 1 месец
¬ Ѕългари€ спешно спрете хазартните игри, енергийните напитки и разпространението на наркотични вещества. »наче казано до 20 години обществото ще е пропаднало.
34
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
абсолютно...
33
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬ Ѕългари€ в магазина се продава всичко на деца. “ърговците н€мат никакви скрупули. ≈то ги дечицата наред пушат, пи€т и надуват балони, да не говорим за енергийните напитки, те са им любими. ƒокато н€ма масов контрол и големи глоби, само на харти€ ще са тези разпоредби.
32
0
 
1
 
! ќтговори
“.ѕетков преди 1 месец
»злиза, че въпросът с ц€лата му сериозност не се познава, при толкова анонимни писани€. ∆алко, много жалко. ќписани са не един смъртен случай след консумаци€ на ениргийни напитки. —амо търговците и производителте не вижда връзката. “р€бват ими "железни" доказателства. ¬€рно е, че със забранато интересът ще нарастне. Ќо тр€бва да се почне от н€къде и да се продължи упорито да се раз€сн€ва, в името на кайни€ резултат.
31
0
 
1
 
! ќтговори
¬ълчо 4 годинки преди 1 месец
Ќие от детска градина "“авр€з" до ¬инпром “ро€н енергийни напитки не пием. —амо калорични меткаме. «ащото ни е малък порциона. ¬с€ко дете носи сутрин детско бурканче с турши€. ѕреди носехме зелена салата ама се изпонар€захме и сега не ни дават нож да си € ***. ”чителките са много доволни от нас защото всички спим много добре следобеден сън.
30
0
 
1
 
! ќтговори
ƒа ама преди 1 месец
≈вроантлантизъма не позвол€ва такова нещо.  ак смеете?ѕредлагам да гласувате разрешение за операции за см€на на пола след навършване най-много на 5-6 годинки. ѕосле вече е прекалено късно.
29
0
 
0
 
! ќтговори
ƒетенце преди 1 месец
ј забрана за огнена вода за възрастни? јз като отивам на детска ако не ударим едно хелче, как да крещим ц€л ден? »ли искате да го замен€ с два.компота с повечко захар. —ега ще питам дедо ми?...  аза че.като е бил млад за енерги€ се е наливал с боза.
28
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо ≈вро јтлантик–азбирам, че си в психиатрично заведение- лекувай се, а ще се отнас€ до останалото нека всеки сам избира къде да отиде да се разхожда, почива, учи и работи- Ќ—»-за 2023г над 11 000 000 българи са избрали това да стор€т в ≈— и по света и само около 1000 Ѕългари в –уси€- нека сам всеки избира, а ти продължавай да просвещаващ обитателите на псоходиспансера, не знам дали и те ти в€рват.
27
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«ащо само н€кои чавенца пи€т енергийни напитчици а други не. ћай липсва родителското т€ло при н€кои. »ма един от входа дето кара сина си на предната седалка докато пуши трева. » какво да стане детето. јйнщайн н€ма да стане. “ози закон звучи все едно да се забрани тоалетната харти€ за да не ход€т хората до тоалетна.
26
0
 
4
 
! ќтговори
 ой преди 1 месец
 ой продава цигари на деца? јло, меверето, слезте от колите и глоб€вайте търговците.............
25
0
 
6
 
! ќтговори
Ќе–азбрал преди 1 месец
јбе, те, алкохол си пи€т, търтеите за енергийни напитки се хванали да забран€ват. Ќали първо цигари, не тр€бваше да се продават, на н€какво разсто€ние, после уж забраниха и алкохол, имаше и вечерен час, и райски газ, пък то погледнете повечето дискотеки , на каква възраст са посетителите.
24
1
 
5
 
! ќтговори
≈вро јтлантик преди 1 месец
ќт къде на къде ще забран€вате?! “р€бва да има безплатни наркотици за младежта - да растат млади евроатлантици от малки!
23
0
 
8
 
! ќтговори
—ѕ–≈“≈ ќ“–ќ¬ј“ј преди 1 месец
ƒецата ни пи€т западните ценности под формата на енергийни бози. —ърцата им тупт€т, прескачат! Ќатрав€т се!
22
3
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јбсолютно задължителна забрана за енергийните напитки за деца до 18 г
21
7
 
0
 
! ќтговори
ƒо 19 преди 1 месец
ћърлйо саобраз€вай се какво говориш да не ти праим зъбите сираци.
20
3
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
√–ќЅ и ѕѕ/ƒЅ пак показват защо не могат да управл€ват!
19
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«начи в т€х има нещо, което е силно токсично, което не е описано, за да има чак такъв ефект. ј кенчета бира може ли, щото точно биричка си попийват.:))
18
2
 
10
 
! ќтговори
¬ »спани€ преди 1 месец
∆алка работа, скоро н€кой промоционира една напитка Yety половин литър за 1≈ ,като се зачетох вид€х че се внас€т от  итай?! —м€тай що за "отрова" е за да тръгне от он€ край на света, да мине през прекупвачи и накра€ магазина да печели нещо.
17
1
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќа касата на самообслужване забрани н€ма.