Мъжът с трансплантиран свински бъбрек в САЩ е изписан от болницата

Бъбрекът функционира добре и човекът не е на диализа
4 апр 2024 13:42, Елка Василева
27
Мъжът с трансплантиран свински бъбрек в САЩ е изписан от болницата
Кадър: YouTube

Първият човек, на когото беше трансплантиран генетично модифициран бъбрек от прасе, беше изписан от Централна болница „Масачузетс“, съобщи Би Би Си.  

Мъжът на 62-годишна възраст е изпратен у дома в сряда, две седмици след революционната операция.

Успехът на тази процедура беше приветстван от учените в областта на трансплантациите.

Новината беше споделена в прессъобщение от Централна болница „Масачузетс“, която е най-голямата учебна болница на Харвардското медицинско училище в американския град Бостън. Пациентът Ричард "Рик" Слейман от Уеймът, Масачузетс, се е борил с бъбречно заболяване в последен стадий и се е нуждаел от трансплантация на орган.

Лекарите успешно му трансплантират генетично модифициран свински бъбрек с четиричасова операция на 16 март. Според тях бъбрекът вече функционира добре и той не е на диализа.

Ричард Слейман каза, че възможността да напусне лечебното заведение и да се прибере у дома е „един от най-щастливите моменти“ в живота му.

Свинският бъбрек, който е получил, е бил модифициран от фармацевтичната компания eGenesis от Кеймбридж. Премахнати са вредните свински гени и са добавени определени човешки гени, за да се подобри съвместимостта с хората. Така свинският бъбрек е генетично модифициран, за да бъде по-съвместим с човешкия организъм.

Процедурата е получила зелена светлина от Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата на САЩ. Тя издава еднократен протокол за разширен достъп, който се използва за пациенти с животозастрашаващи заболявания, за да им бъде дадена възможност за експериментално лечение.

Екипът, който стои зад трансплантацията, я приветства като историческа стъпка, която може да осигури потенциално решение на проблема с недостига на органи в света. Особено за хората от етническите малцинства, които са засегнати непропорционално много.

„Изобилието от органи в резултат на този технологичен напредък може да допринесе за постигане на равнопоставеност в здравеопазването и да предложи най-доброто решение на проблема с бъбречната недостатъчност за всички нуждаещи се пациенти“ , каза Уинфред Уилямс, лекар на Слейман в Централна болница „Масачузетс“ .

Въпреки че това е първият свински бъбрек, трансплантиран на човек, това не е първият свински орган, използван в процедура по трансплантация.

Двама други пациенти получиха трансплантация на свински сърца, но тези процедури бяха неуспешни, тъй като реципиентите са починали няколко седмици по-късно. В единия случай имунната система на пациента отхвърля органа, което е често срещан риск при трансплантациите.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изписват го, за да не им влоши статистиката на починали пациенти В болницата. Да беше си платил за човешки бъбрек от украйна - там разфасовката кипи с пълна пара и почти без пари. В статията пишат, че на расово неравностойните щели да им слагат свински карантии. Някои в този форум се възхищават на "напредъка". Подобни франкенщайнщини не са напредък, а кръстоска с животни, генетични експерименти, гавреене с божествения произход на човека.
20
3
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
До Анонимен 3 А от Русия война .
19
5
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
А през това време Русия успешно избива стотици хиляди. Схващате ли разликата.САЩ спасяват , Русия убиват.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво!
17
1
 
5
 
! Отговори
Лекар Лондон преди 1 месец
аз имам няколко познати дето се лекуваха в Турция и починаха до един, не препоръчвам, да малко по-евтино, но Великобритания, Австрия, Германия , Италия, Израел, Полша, даже Гърция е за предпочитане. В ТУРЦИЯ ВЗЕМАТ НА КОНВЕЙР И ГИ ИЗПИСВАТ БЪРЗО ДАЖЕ СЛЕД ТРААНСПЛАНТАЦИЯ, ВСИЧКО Е ДЖАЗТА ПРАСТА И ЗА ПАРИ
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако беше трансплантиран в Турция, щяха да кажат по БТВ "успешна трансплантация в Турция" и след няколко дни пациентите кат се върнат от Турция умират. Много такива случаи. Затова ви казвам че сме турска провинция за съжаление и нищо добро не ни чака. Българинът се турцизира нацяло и като манталитет и като стандарт и кат всичко
15
1
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Тска сладко пишеш сякаш са открили извора на живота!
14
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
реално погледнато, днеска ше тръкнеш коментар, а утре некой ше си тръка чепиците с тебе пред лидл.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората правят пробив в науката, а на форумния *** най-силно впечатление му прави цвета на кожата на реципиента и се мисли за много повече от някой защото е бял и пуска глупави расистки шеги. Минава ли му през акъла, че някой ден той, негов близък, следващо негово поколение ще може да живее благодарение на такава процедура и вкл. благодарение на първия човек поел риска да се направи опита с него?
12
1
 
2
 
! Отговори
САНЧО ПАНСА преди 1 месец
Дон Кикот НЕ ОБИЖДАЙ МОЯТ ПРЕДВОДИТЕЛ,ЧЕ ЩЕ МУ ВЗЕМА МЕЧА И ША ТА ОКИЧА НА ВЕТРЕНАТА МЕЛНИЦА ДА СА ПРОВЕТРИШ!!...
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А свинска глава кога на човек или тиква?
10
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
новината, че прасетата с неутрална имунна система "работят" трябва да е на първа страница по всички медии.
9
7
 
2
 
! Отговори
Реално погледнато преди 1 месец
на тъмно морско свинче му присадили свински бъбрек.
8
3
 
1
 
! Отговори
ако е успешно преди 1 месец
доста хора ще имат шанс за нормален живот! Ако същата тая държава не пусне някоя нова зараза за съкращаване на населението де!
7
2
 
0
 
! Отговори
т Ъп ИД от преди 1 месец
До Дон Кикот - е, не всички сме кухи *** като теб!
6
11
 
4
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 месец
веднага свински дроб в черната печка :)))
5
3
 
4
 
! Отговори
Страничен ефект преди 1 месец
........ и леко понагругва .... :D
4
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки живее точно толкова, колкото му е писано,дори и на бебе ,което е починало на третия си ден от раждането.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано преживее човека! Това би било невероятен пробив в медицината, който ще повиши продължителността на живота с години. Следващата стъпка е сърце. Медиците трябва да разберат какво се е объркало миналите два пъти и да го поправят. Надявам се, да е нещо лесно поправимо. Има толкова много какво да се постигне в тази сфера. Автоимунни заболявания, онкологични заболявания, банални вирусни и бактериални инфекции. Не случайно преди години имаше Нобел за инструмент за редактиране на гени.
2
5
 
1
 
! Отговори
ГРУХ,ГРУХ преди 1 месец
ЧУДЕСЕН ПРИМЕР ЗА КАКВО СТАВА НЕКАЧЕСТВЕНИЯТ ЧОВЕШКИ МАТЕРИАЛ ОТ БАЛКАНСКАТА ТЕРИТОРИЯ НА БУДА!!!