В САЩ отчитат бум на заболели от туберкулоза

Причините - миграция и постпандемични пъувания
1 апр 2024 22:12, Инна Ангелова
19
В САЩ отчитат бум на заболели от туберкулоза
САнимка: Arek Socha от Pixabay

През изминалата 2023 г. В САЩ е отчетен рекордно висок брой на заболели от туберкулоза. Досега 40 щата съобщават за увеличение на туберкулозата, като ръст се наблюдава сред всички възрастови групи, по последни данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Докладвани са повече от 9600 случая, което е увеличение от 16% спрямо 2022 г. и най-високото от 2013 г. насам.

Повечето случаи на туберкулоза в САЩ се диагностицират при хора, родени в други страни. Експертите посочват, че броят на случаите за 2023 г. отчасти се дължи на общото нарастване на регистрираните с туберкулоза в международен план и припомнят, че според СЗО туберкулозата е най-разпространената инфекция с потенциално фатален край след COVID в световен мащаб през 2022 г. Друг водещ фактор е увеличението на миграционните потоци и постпандемичните международни пътувания.

"В CDC очаквахме броят на случаите на туберкулозата да се повиши, но броят за 2023 г. беше малко повече от очакваното", коментира д-р Филип Лобу, директор на Отдела за елиминиране на туберкулозата в агенцията. Въпреки скока, броят и процентът на новите случаи на туберкулоза всяка година остават по-малки, отколкото бяха в миналото, а САЩ имат по-нисък процент на нови случаи на туберкулоза в сравнение с повечето страни.

Приблизително 85% от хората, преброени през 2023 г., са били заразени поне година или две по-рано и са били с латентна туберкулоза. Експерти изчисляват, че около 13 млн. американци имат латентна туберкулоза и не са заразни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: туберкулозаСАЩСЗО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Хо хо хоо преди 1 месец
И сега империята на злото ше суедини ТУБ-а с КоВида и ше произведе нов вайрус...ТуБКо вайрус дето ше трепе яко наред непослушните човеци.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А колко наркомани има у ФАЩ :)))
16
2
 
7
 
! Отговори
Авгански Денковист преди 1 месец
От Авганистан съм. Писах се по професия лекар и мед сестра на едно и ме привха в Германия, но след като се посбихме и поклахме по кафета и молове, един ден ме привикаха и ми казаха, че ме пращат на екскурзия в България. Един дребен очилат чичко по професия сапунджия, щял да ме спонсорира. Сега съм тук. Доволен съм. Станах Денковист.
15
0
 
6
 
! Отговори
НАДУПЧИХА СЕ преди 1 месец
Надупчиха се с какви ли не чорбици. Имунната им система станала на сол. После що ги ловяли бацилити! Ми ка нее ги лОвят! Га се дупчИа не мислиха. Сега е късно.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, че през соца и у нас бяха изкоренени морбилито, туберколозата и т.н. сега вече се завърнаха, явно са дошли с демокрацията, няма м друго обяснение, уж сме развито общество, а медицината ни падна на ниво преди 1944г, странна работа. Сигурно има нещо общо с маериканските биолаборатории във всички васални държави, защото доста странни вируси се завърнаха.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците са виновни.*** статия .
12
0
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
как Мигранти бе - Ксенофоби, Расисти и Нацисти, Мигрантите са Солта на Земята - това са Докторите, Инженерите и Архитектите, които ще Подобрят ГеноФодна на Грозната, и Глуупава Бяла Раса!
11
0
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Чакай приятел ..Дъртия пеедрас Ротшилд е вече при дявола и му лъска бастуна . А дявола чака всеки момент дъртия Сорос да се спомина и да започне да му драпа макарите . Тези тукашните велики и богати си имат места до дявола . Там той ще се гаври с тях така както тук те се гаврят с нас .......
10
2
 
4
 
! Отговори
Дейвид Айкъкъмробите преди 1 месец
Спасявайте се по планините и горите ,скоро се задава страшен глад СЗО ще направят нови локдауни от май/юни месец . Ротшилд е обявил , че новият локдаун ще е по китайският модел стреляне на месо и поне 10 години.Послепис- неочаквам робите потребители на ресторанти или молове да разберат тази информация , но има единици които ще се спасят.
9
0
 
10
 
! Отговори
Шише преди 1 месец
Емигрантите носят зарази и сеят джихадистка омраза. Те дълбоко ненавиждат европейците и биха ги изклали безусловно.
8
1
 
9
 
! Отговори
Тапа преди 1 месец
Мигрантите са без ваксини.
7
1
 
11
 
! Отговори
Миш преди 1 месец
То и с новите българи Денковистите от Авганистан ще е така . Едва ли има имонизирани сред тези аборигени . Дотътри ни ги в България и докато тъпанарите в парламента си чешат езиците за Украйна и Нотариуси новите българи Денковисти ще станат коренно население . Парламента ще се напълни с миризливи авганистанци и държавата ни ще се казва Авганистания .
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това им е подарък от укрите.Онзи шефа на Сатаничната Злобна Организация е страшно доволен. Чака с нетърпение да има нова ПЛАНдемия и да стане главнокомандващ на всички държави..
5
2
 
14
 
! Отговори
Богат Беден преди 1 месец
Туберкулозата е болеста на бедните . Нормално е мигрантите да се разболяват по-често.Те идват в САЩ защото са БЕДНИ и не могат да си намерят работа в страната си. Обаче като отидат в САЩ те не стават изведнаж богати , с работа и трапези пълни с храна. Те продължават да са бедни и да не се хранят редовно. А дори и в много случаи живеят дори и по-зле отколкто в страната си. Спят под мостове или направо на улицата и просят или крадат. А отпусканите помощи и държавните жилища никога не достигат.....
4
0
 
11
 
! Отговори
еми нормално! преди 1 месец
Туберкулозата е болест на бедността и мизерията. Върхът е бил след Първата световна война. Когато хората масово са живеели много по-зле от нас сега. След Втората световна и настъплението на "социалните държави" в Европа уж беше на път да изчезне. И сега след краха на соцлагера, се увеличава в световен мащаб. "Случайност" нали? Бил Клинтън и после Барак Обама се опитаха да въведат справедлива и достъпна за всички здравна сситема. Но бизнесмените не щат и да чуят. Пенсионната възраст там била 70 г
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реално не се знае колко са. Няма изследвания, защото белите дробове не болят. Когато заболи, вече няма да е само на едно място заразата. Диспансерите в БЪлгария бяха ликвидирани. Реално не се търси и затова не се отчита.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В страните от Третия свят е така.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имунната система на всички дупчени с експерименталки е тотално разцентрована, това е само едно от последствията.