Доц. Спасков: Забраната за нови болници ще се отрази на лечението

Частната медицина се развива там, където има потребност
28 мар 2024 16:23, Инна Ангелова
15

След новината, че правителството в оставка предлага забрана за разкриване на нови болници, бившият директор на “Пирогов” доц. Спас Спасков коментира тази решения.  "Можем да забраним и дишането, няма никакъв проблем, само че ефект няма да има. Забраната за болниците не е равна на дишането, но ще спрат иновациите. Забраната носи в себе си не само забраната на болници, но и на нови дейности. Това се прави парите в НЗОК да се разпределят по начина, по който се разбира това разпределение в момента.

Той подчерта, че капацитетът на държавните болници не се използва пълноценно, за разлика от този на частните. "В частните болници използването на болничните легла е 90%, като оптимално се приема 80% от леглата да бъдат заети, тогава болницата работи добре. В момента в държавните и общински заетостта е 50-60%. Някога бюджетите на болниците се определяха на базата на броя на болничните легла, сега приходите се определят от дейността - може да имат 1000 легла, но 100 да са заети и ще получат пари за тези 100", посочи доц. Спасков. Именно заради неизползването на пълния капацитет на болниците, според него, се стига до финансови кризи в лечебните заведения.

Пред Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" заяви, че не е ясно промените как ще засегнат създаването на Национална детска болница: "Забраната е основно насочена към създаването на нови частни болници, мъчително е раждането на една държавна болница като детската, не е ясно обаче дали ще бъдат спрени идейните проекти или самото създаване на такава болница".

Доц. Спасков подчерта също, че в регионите с малко население е икономически неизгодно създаването на лечебно заведение, заплатите ще са малки, няма да има и специалисти. “Животът показва къде има нужда. Здравната пътна карта дава неясен резултат и неясни искания за лечебни заведения. Частната медицина се развива там, където има потребност, а не просто ей така", завърши доц. Спасков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: здравеболницилечение
Още от Общество
Проф. Христова: Грип и COVID намаляват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 4 седмици
Частника Спасков разбира се, че ще защитава хайдуците в здравеопазването - частните болници. Тези *** трябва да се отрежат от обществено финансиране и тогава ще се види, че парите за здраве ще стигат, а от близо 200 частни паразита ще останат само 10-15, които действително добри и хората ще са готови да си платят, за да се лекуват в тях, а не в чужбина.
14
1
 
1
 
! Отговори
122 преди 4 седмици
Ами като беше толкова хубаво при бай ви Тодар защо го махнахте вие комунистите, бре. Начело с другарите ви отДС и КГБ.
13
0
 
2
 
! Отговори
Нафталинка преди 4 седмици
От десетки години очаквам на се извърши финансова ревизия на всички часни болници и то най вече произхода на парите при регистрация категорична съм че това са крадени пари от пациенти и държава
12
2
 
2
 
! Отговори
Шанел преди 4 седмици
При Бай Тошо постоянно се строеше и обновяваше държавата и хазната винаги беше пълна а сега рушат и заличават и няма нищо построено а хазната вечно е празна ни и как няма да е празна като хиляди крадливи ръце бъркат в нея,никога никой няма да бъде като Тодор Живков защото тогава живота ни беше песен а сега бедност и мизерия и неизвестност за утрешния ден ,Най добрия държавен глава беше Тодор Живков ,след него всеки който беше на власт крадеше колкото можеше и лъжеше народа ....
11
0
 
4
 
! Отговори
MAFIQ преди 4 седмици
В Болниците е Голямата Мафия .Парите за Пенсии са по-малко . Частните Болници са Добре Организирана Мафия която източва нашите Здравни Осигуровки .Трудно ще отделим този Кърлеж от Тялото ни .Плащаме Два Пъти , Резултат 0 . Хората си карат децата, бабите , дядовците и Родителите в Чужбина за Лечение . Лекарствата от Нелегалната Фабрика в Разград са Фалшиви - Купуваме от Сърбия , Русия , Турция , СМР , Гърция истински лекарства .България е Украйна .
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На всяко кьоше болница или медицински център. Въртят се ЕГН та , източва се касата . Населението клони към 6 милиона . И още болници .Има ли нужда ....
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Доцент Спасов сигурно има или участва с дял в някоя частна болница ,която много добре "работи" с парите на Здравната каса! Милиардите отиват при "частниците", позващи държавни пари ,за сметка на държавните и общински болници!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В 6 града релано останаха болници. Другите са на доизживяване, каот ме съмянва, че след 10 гдодини, Болнции ще има само във Варна, София и Пловдив.
7
0
 
18
 
! Отговори
Skapanqci преди 4 седмици
За да има качествено здравеопазване в Бг е НУЖНО на 1-во време да спре раздаването на МИЛИАРДИ левове на разни "частни" болници по здравна каса, а същевременно общинските, окръжните и университетските болници да тънат в мизерия!СПРЕТЕ с това бандитско финансиране на частните клиники, ако ги наричате "частни" нека сами да се финансират, както се прави в частния сектор!Но това дето им давате милиарди от нашите здравни вноски, не ги прави "частни".Ако е така, нека държавата да притежава процент
6
0
 
18
 
! Отговори
Аганасов преди 4 седмици
Забрана трябва да има,но такава " Частните болници нямат право да ползват средствата на Здравната каса! "В моманта ВСИЧКИ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ източвата касата ,за сметка на държавните такива! За това държавните болници не могат да се развиват ,да закупуват нови прибори и нови специалисти ! Ако частните болници,са наистина ЧАСТНИ И МИНАТ НА САМОИЗДРЪЖКА , ще фалират за един месец! Като пример :едно и също лекарство, в частната болници срува 2 до 5 пъти по-скъпо, се плаща по касата !
5
0
 
10
 
! Отговори
Майорс преди 4 седмици
Жалко Спасков , как ще се намали ноеото на лечението ско има повече болници , те и без това са най много на глава пт населението! И ако имс частни болници , да работят с частните фондове , а не с държавната НЗОК!
4
0
 
13
 
! Отговори
българина преди 4 седмици
частните болници да се се закачат само на частните фондове. Пълен абсурд държавни общински и частни да са на хранилка на държавната каса! болници във всеки областен град по две, всяка с хеликоптер, много линейки. има 100 частни болници и 170 държавни, всички са за наполовина
3
0
 
19
 
! Отговори
Възмутен преди 4 седмици
Този медицински "капацитет" пак се изходи по темата. Забраната трябваше да дойде още преди 20 години. След свършване на модерния бизнес с хотелите, мръсните пари се насочиха към частни болници. Всичко това с активното участие на депутати лобисти,МЗ и НЗОК. Смучеха обществен ресурс и обезкървиха държавни и общински болници. Трупаха милиони печалба от нашите пари. Стига вече!
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Има доста болници които е по-рентабилно да се модернизират и при нужда да се преоборудват в детска болница или от каквато има нужда, останалото е източване на нашите пари!
1
0
 
21
 
! Отговори
Напротив! преди 4 седмици
Болниците на глава от населението в България са прекалено много!!!