От днес: Лекарствата за диабет и антибиотиците само с е-рецепта

Какво трябва да съдържа рецептата?
16 окт 2023 07:04, Александър Попов
35
От днес: Лекарствата за диабет и антибиотиците само с е-рецепта
Снимка: БГНЕС

Лекарствата за диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба, ще се изписват само с електронна рецепта от днес, 16 октомври.

Всяка електронна рецепта ще съдържа дата на отпускане, име, възраст и адрес на пациента, име и УИН на лекаря, име и УИН на фармацевта, отпуснатите лекарствени продукти по търговско наименование и количество, както и два Национални референтни номера, които ще се генерират при предписване и при отпускане на съответния лекарствен продукт.

Отпускането на тези две групи медикаменти само с е-рецепта ще гарантира прозрачност върху целия процес по предписване и отпускане на тези лекарствени продукти, както и контрол върху честата и неправилна употреба без лекарско предписание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
берлиозито преди 6 месеца
или как по-бърже да се отървем от старите и болните
32
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
Do 31 I 32. Това го кажете на аптекарите, те го измислиха, и им дават по 6 лв на рецепта. Не са го измислили лекарите.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама, страхотно, бееее. Сега болна на *** ще ходя да видя два часа при личния лекар, за да ми изпише широкоспектърен антибиотик на сляпо, нещо, което мога и сама да направя. Майка ви... Ако има откъде на черно да купувам, всичко от там ще взимам, че ми писна.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Робства и зависимости за пари...Ами ако ти е зле и не можеш да стигнеш до лекар, щото там се чака 1 час опашки и ставаш още по-зле а те дори не те преглеждат ами те гонят от вратата, щото ги е страх да не ги заразиш с нещо? Ами събота, неделя, Те въобще не си вдигат телефона за един антибиотик може докато стигне ред да ти го дадат и да се влошиш и да си умреш...ей така за нищо...само ходене по мъките и пълнене на нечии гуши! За селата да не говорим...
29
0
 
2
 
! Отговори
несъгласен преди 6 месеца
Сега във всяка аптека ще разполагат с личните ти данни- ЕГН, адрес. Дали няма да има злоупотреби?
28
1
 
0
 
! Отговори
1262 преди 6 месеца
Направление и рецепта се издават само след преглед.
27
1
 
1
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
Do22 Това е измишльотина на аптекарите.
26
0
 
1
 
! Отговори
Спокоен преди 6 месеца
И винаги ми е било забавно като се обаждам по телефон за да си запазя час при джипито: "Добър ден, ще ми трябва направление за ортопед - А, не за направление, искате час за преглед! - Амиии, добре, аз си имам проблем с протезата на тазобедрената става, но доктора ако иска да ми прегледа и очите". И това не е шега! Въпреки комичния нюанс. Бе трябва да се науча да правя записи с телефон.
25
0
 
2
 
! Отговори
Спокоен преди 6 месеца
Наистина възниква проблем. Абсолюютно вярно е, че антибиотик не се взема за щяло и нещяло, но понякога бактериална инфекция може да те довърши за 48 часа. А принципно, вируса прави точно това - отключва пътя на бактериите. А това с "доверието в лекарите" предполагам е някаква шега. Нали, щото и аз имам съученици лекари и съм наясно с качествата им. Евентуално смъртен акт да напишат, ама и за това ще имам съмнения.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега към висенето с часове пред кабинета ще добавим и още поне 40 минути, защото сто на сто тъпите им системи в началото няма да работят, както обикновено, лекарят ще става на луд, пациентът ще си чака, защото каква му е работата освен да кисне и да си трае...Тези, които и сега си пият лекарства за диабет за отслабване, едва ли ще имат проблем да си ги набавят и след въвеждане на ел. рецепти, на останалите - честито и да се зпасим с търпение!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който твърди че антибиотиците са вредни трябва да го докаже. Те спасяват животи. Който пи антибиотици се спаси , който не умря това е истината.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цифровото робство и проследяването на хора продължават с пълна сила
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ново голямо лапане на лекарите. Нямат насита ей.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо били вредни антибиотиците, защото лекуват хората и спасяват животи ето за това. Щото някоя друга група иска да се намести на пазара. Но понеже не може да лекува може да убива какво толкова. Пък ако искаш антибиотици ще тичаш до доктора и ще му плащаш.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Направиха ли им поне работещ и лесен апп за телефоните на лекарите, че по малките градове и селата половината пишат рецептите докато обикалят по домовете?
18
1
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 месеца
До АнонименАКО ТИ ХОДИШ ПРИ ЛЕКАР САМО ЗА АНТИБИОТИК ,АЗ ХОДЯ ЗА ПРОФИЛАКТИЧЕН, ЗА ЗДРАВНА КНИЖКА ,ЗА МЕДИЦЕНСКО И МНОГО ДРУГИ ТАКИВА И КАКТО СЪМ ЗДРАВ ТАКА ЩЕ СЕ ПРОСТЯ СЪС ЗДРАВЕТО СИ ЗАЩОТО ЩЕ СЕ РЕДЯ ЗАЕДНО С БОЛНИ
17
14
 
1
 
! Отговори
Това е правилното преди 6 месеца
Решение.Стига самолечение.
16
1
 
15
 
! Отговори
РусенецЪ преди 6 месеца
Оф, добре че Гюргево /Румъния/ ми е на 5 километра. И изобщо не ми дуднете за резистентност. Досега аз не познавам човек на който му е направена бактериална посявка /там, в стъкленица на Петри/, че да му се назначи правилния антибиотик. Доктора думка широкоспектърния и си ***. За чий трябва да си губя времето при джипито ? За протокола, не съм му виждал очите от десетина години.
15
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 2, е то винаги спешно в 3 сутринта ти трябват антибиотици :) И няма никъде спешни кабинети :) О, забравих.... искате свобода, но без задължения :) Еми време е да спре тази анархия. Утре когато се появи някоя супер-бактерия и заради такива като теб пиещи антибиотик спешно в 3... наистина ще умрат милиони! То бива да мислите само за себе си... ама вашето вече на нищо не прилича! Да, антибиотик се изписва от лекар! Само със сериозна причина! Не щот ти е кефнало да се тъпчеш за сополи!
14
2
 
13
 
! Отговори
..... преди 6 месеца
Ами заради ей такива кикимори и певачки ,които ползват за отслябване някои лекарства за диабет сега ще страдат всичките болни хора! Ще ходиш всеки месец за направление за ендокринолог от личния там ще чакаш с много болни.После при ендокринолога да ти изпише е-рецептата и така всеки месец...това е абсурдно!