Късното лягане може да повиши риска от диабет

"Совите" са по-склонни към нездравословен начин на живот
14 сеп 2023 11:33, Елка Василева
13
Късното лягане може да повиши риска от диабет
Снимка: архив, БГНЕС

Специалисти от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън установиха 72 процента по-голям риск от диабет сред хора, които си лягат късно в сравнение с предпочитащите да заспиват рано, съобщи ЮПИ.

"Совите" са по-склонни към нездравословен начин на живот, често се хранят лошо, теглото им е или високо, или ниско, често не се движат достатъчно, обяснява ръководителят на изследването д-р Сина Кианерси. Те са по-склонни към тютюнопушене, пият повече алкохол, спят лошо.

Дори след като изследователите са взели предвид разликите в начина на живот, рискът от диабет за заспиващите късно останал с 19 процента по-висок.

Специалистите са използвали за изследването данни за 64 000 медицински сестри, участвали в дългосрочно проучване, събирало информация за тях от 2009 г. до 2017 г. Те сами са посочвали своя хронотип. Около 11 процента се определили като "сови", а 35 процента - "чучулиги". Резултатите показват най-общо, че при късно лягане трудно се спазва здравословен начин на живот.

Само 6 процента от медицинските сестри с най-здравословен живот били "сови", а 25 процента от тези с най-лоши навици били най-активни вечер.

Изследването показва също, че ако ритъмът на работа пасва на нощния хронотип, увеличеният риск от диабет спада. Затова гъвкавото работно време е много уместно, пишат учените в "Годишник по вътрешна медицина".

Нещата обаче не са толкова прости, защото не е ясна причината за силната връзка между хронотипа и начина на живот - дали хронотипът е рисков фактор или отразява натрупването на фактори от начина на живот. Например претоварени студенти може да се смятат за "сови", защото остават да четат до късно. Едновременно с това те може да са подложени на стрес, депресия, некачествен сън и да възприемат лош начин на живот, обясняват изследователите.
(БТА, Христина Терзиева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Кукумявка преди 7 месеца
Ако си лягате след 24:00 часа, всъщност си лягате рано, а не късно.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фелдшер, цял живот сигурно ще пия Метфогамма. Прав си, че не е лечим.
9
0
 
5
 
! Отговори
Фелдшер преди 7 месеца
Хубавото е, че при диабет тип 2, ако отслабнете и той изчезва, докато диабет Тип 1 е вроден и не е лечим.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фелдшер, аз съм с инсулинова резистентност, имам централно затлъстяване.
7
0
 
4
 
! Отговори
Фелдшер преди 7 месеца
Лошото е, че хората, които страдат от диабет тип 2 са постоянно гладни, защото функцията на панкреаса е нарушена и постоянно произвеждат инсулин-свръхинсулинемия. Кръвната захар винаги е повишена и на всеки 2 дни трябва да се измерва на гладно и след хранене. С годините диабетът и кръвната захар ако не се контролира, ще ви отрови отвътре навън- ще увреди всички органи, първо-сърцето, после-бъбреци, стомах, дебело черво и накрая зрение. Изходът е един-фатален. Затова-живейте по-здравословно.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак са подвели хората под общ знаменател. Да, ако си лягаш късно защото редовно си правиш пиянски вечери с алкохол и плюскане, тогава вероятно се увеличава риска от диабет. Обаче ако си лягаш късно, защото това ти е единственото време да си прочетеш някоя книга, нещата стоят съвсем различно.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Моят баща почина от усложнения, вследствие на захарния диабет, на 68 години беше. 16 години се бореше с това нещо. Донякъде и той си бе виновен, защото трудно спазваше хранителния режим, който лекарите му бяха предписали, злоупотребяваше с храни и т.н., имаше и много излишни килограми, които не успя да махне. Кръвната захар като я мереше все му беше 26-28 молла. Накрая нещата се усложниха, проблеми със сърцето, бъбреците, зрението му блокира, и изпадна в кома.
4
1
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 7 месеца
Да го обясня като не неразбрал. Има причини за диабет. Изредил си ги. Но не всеки, който има тези навици и черти, има диабет. Ако лягаш по-късно, шансът да се развие, паралелно с тези черти, които ти каза, нараства.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хич не харесвам нощни птици. Лягаме си късно само, ако сме имали гости или сме излизали някъде на заведение. Иначе най-късно в полунощ (ако се зачетем в книжка или някой хубав филм) сме по леглата. Понякога и в 22:30-23:00 лягаме, че децата ни будят рано-рано после.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Самотните си лягаме късно.
1
1
 
10
 
! Отговори
Фелдшер преди 7 месеца
Глупости. Диабетът, особено Тип 2, или още-захарен диабет, се получава, на първо място-прекомерно наднормено тегло и честата консумация на нездравословно храни- твърде богати на мазнини и въглехидрати. На второ място- стресът. Трето място- генетика, ако единият родител е с диабет тип 2, то рискът и някое от децата му да е с диабет се увеличава на 30%.