10 храни, богати на магнезий

Хапвайте сушени плодове
16 май 2023 14:49, Михаела Лазарова
2
10 храни, богати на магнезий
Снимка: Istock

Магнезият е един от най-важните минерали, участващ в множество функции в организма. Поради тази причина той лесно се губи и често се наблюдава недостиг на магнезий в тялото. Сред признаците за това са спазми и крампи в мускулите, умора, главоболие, липса на енергия, промени в сърдечния ритъм.

Хроничният недостиг на магнезий може да доведе до сериозни заболявания, сред които диабет, остеопороза, депресия, високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания.

Пълноценното хранене с разнообразни храни е много важен фактор в превенцията на дефицит на магнезий. Някои храни са особено богати на този ценен минерал.

Кои са най-богатите на магнезий храни?

Млечни продукти

Млечните продукти са много добри източници на магнезий и калций. Сред първенците е киселото мляко. Козето сирене, прясната моцарела също са богати на магнезий и калций, което ги прави много полезни за сърцето, нервната система, костите.

Ядки и семена

Ядките и семената са сред най-богатите източници на магнезий. Сред първенците са бадемите, кашуто, фъстъците, орехите, сусамът, тиквеното семе. Постарайте се да присъстват редовно в менюто ви, за да си набавяте магнезий от естествени източници. Така се усвоява най-добре.

Сушени плодове

Сушените плодове съдържат концентрирани количества магнезий. Сред най-богатите на магнезий сушени плодове са фурми, кайсии, стафиди, сини сливи, смокини.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 11 месеца
Банкнотите от 100 лв. са най- богати на магнезий...