Как се отразява на тялото твърде много протеин?

Най-добрият източник на протеини са животинските продукти
13 фев 2023 21:29, Михаела Лазарова
13
Как се отразява на тялото твърде много протеин?
Снимка: Istock

Протеините са един от основните хранителни компоненти, от които всяка клетка в тялото се нуждае, за да функционира правилно. В тялото ни се съдържат повече от 10 хиляди различни вида протеини, според WebMD, които се срещат във всички тъкани – от мускулите до космите.

Белтъчините са необходими на организма, за да може клетките да се възстановяват правилно, да се поддържат жизнените функции, имунните защити, за да се генерира енергия.

Всеки организъм е различен, защото всеки има различни нужди от протеин. Хората, които тренират усилено и се опитват да увеличат мускулната си маса имат нужда от повече протеин.

Но за повечето хора средната нужда от протеин на ден варира между 0,8 и 1 грам протеин на килограм телесно тегло, според healthtdigest.com.

Ако приемът на протеини обаче надвишава дневните нужди или надхвърля способностите на тялото да ги усвоява правилно, това може да доведе до сериозни проблеми.

Как се отразява на тялото твърде многото протеин?

Излишните количества протеини могат да останат неизползвани от организма, което да доведе до натрупване на мазнини. От значение е и видът на източниците на протеини.

Един от най-честите проблеми, свързани с прекомерното количество протеини, е появата на подагра и висок холестерол. Високият холестерол пък е свързан с високото кръвно налягане, което е следствие от него.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мише, ще прекалиш ли с протеините, ако пиеш прекалено много Mannmilch?
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не яжте каквото трябва, а когато и каквото ви се яде, но в малки порции. Тялото ви знае кога и каква храна му трябва според нуждите, възрастта, пола, изразходваната енергия и т.н.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно, най много протеин има в инсектите, просто не ги яжте, месо и мляко и млечни продукти са полезни, не случайно ги препоръчват на бебета и малки деца.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много зле. Както е с всяко прекаляване, с каквото и да било. Всички модни диети са си живо самоубийство, проповядвано от неуки хора, насочени обаче към яки печалби на гърба на наивни и още по-неуки хорица. Последните десетина години недоучилите пробваха с високопротеинови и високомазнинни диети. И си навредиха толкова, колкото с високовъглехидратните от преди половин век. Но така е, когато не се учи в училище наука, а се сверяват часовници от нета, форумчета и ФБ.
6
2
 
4
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Може да имаш в. кръвно без висок холестерол.
5
3
 
6
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
Черното Джони по принцип е с ниско съдържание на въглехидрати, което го прави полезна и освежителна напитка. Добре е да му се добави и ледец, но с мярка! Така сладко, докато си пишем и получих неудържимо слюноотделяне и възнамерявам да си налея още сега от сутрешната дажба Джони за разтуха. Което ми се връзва осма напитка за деня. Наздраве ви казвам, а вие си легнете.
4
3
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Аcaнкe мaoy, къде се беше эагубила,че чак ми домъчне за тебе..
3
2
 
12
 
! Отговори
От село преди 1 година
Ние едно време на село си знаехме - една седмица боб, една седмица манджа, леща, качамак и пак наново. Месо само по празници. Ама бяха здрави ората. Къде ти рак на дебелото черво в ония години?! Абсурд!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Протеинът докарва запек, ако не се пие и много вода. За да изградиш мускулна маса трябва ти протеин, и тия фитнесджии ще ви кажат да се тъпчете с много протеин, ама питайте ги какъв запек ги гони. После и хемороиди ще ви цъфнат от напъни
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Включете в източниците на протеин и щурчета моля, може пеперуди, колорадски бръмбари, гъсеници, дървеници, мравки, паяци и виненки.