Евроизборите идат - колко мотивирани сме да гласуваме?

Според анализатори те са най-малко интересни за българите
1 апр 2019 22:15, Екип на Bulgaria On Air
19

Високо напрежение преди евровота. Ако изборите бяха днес 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП. Това стана ясно от регулярно национално проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на "Алфа Рисърч". Според данните ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент.
 
"Това, което прави впечатление, е, че около 1/3 от избирателите вече са решили за кого да гласуват. Ключово за двете водещи партии обаче е да обяснят защо всъщност има смисъл от този вот. Евроизборите са един много труден казус в това отношение, тъй като избирателите не могат лесно да бъдат мотивирани да дадат гласа си", коментира в студиото на "Денят ON AIR" политологът Страхил Делийски.

Анализът сочи, че сближаването на позициите между ГЕРБ и БСП е резултат от три фактора - лек спад от около 1.5% на електоралната подкрепа за ГЕРБ спрямо февруари, отлив на желаещи да гласуват сред по-широката му електорална периферия, мобилизация на БСП и относително увеличаване на електоралната ѝ тежест при по-ниска избирателна активност.

Според проучването, след разкритията за придобити от властимащи на различни позиции евтини апартаменти и подадените в тази връзка оставки, са регистрирани съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ.

"Тези кандидати и този тип отношение на мнозинството граждани към Брюксел, като една достатъчно отдалечена от всекидневието им администрация, ме води до мисълта, че ГЕРБ ще хвърлят основната част от усилията си към невидимата част на кампанията за евроизборите. А оставането на Цветанов начело на предизборния щаб е допълнителен аргумент за това", допълни още Делийски.

"Безспортно "Апартаментгейт" даде своя принос. Евроизборите обаче са най-малко интересните избори на българите. И ако не се превърнат във вот на национално равнище, много малко хора биха отишли до урните", отбеляза социологът Евелина Славкова.

Пред Bulgaria ON AIR тя бе категорична, че на обществото ни все още му е далечно случващото се в Европа и проблемите там.

"За него е по-важно какво е положението в момента в държавата, как се справят управляващите и какви критики отправя опозицията към тях", отбеляза Евелина Славкова в студиото на Ганиела Ангелова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
коментар преди 5 години
Помислил съм Димиитре...Нещо хубаво за България за тези 10 години????
12
0
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Гласувай!Но помисли добре за кого!Това е момента,при който много неща зависят от теб!Или поне едно нещо,но то е за години напред!Ти си суверена и решаваш кой да упълномощиш да те представлява,в случаят през Европа.Повечето от електората дори не са запознати за работата на ЕП и т.н.т и за политиките които имат и национално значение.Политическата ни култура не е на ниво.Истината боли,но е такава.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как да ме мотивират личности като сашо прасето и свинетка? Мое да ме фанете за долуподписания и да ме разведете по пл. "Гарибалди" около паметника дето го нанахте!
10
0
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
забравям да си пия редовно хапчетата и още по сигурно ще забравя да отида да гласувам за мераклиите за голямата и мазна брюкселска БАНИЦА ! пък и каква е файдата от тях ?
9
6
 
6
 
! Отговори
Друг пенсионер преди 5 години
До пенсионерТогава по-добре не гласувай! С тези пенсии сме защото 60-те години БКП - Тодор Живков прибраха парите от пенсионния фонд в общия кюб, за да покрият натрупаните загуби от "рентабилния" труд на пролетариата.
8
2
 
6
 
! Отговори
Maks преди 5 години
Стандартното месечно плащане за всички членове на Европейския парламент е 7 957 евро (£ 6,537). Тя е приблизително равна на заплатата на британския депутат, но когато паундът е слаб, депутатите печелят повече от депутатите.Членовете на ЕП получават и фиксирана месечна помощ от 4 299 евро за покриване на офис разходи, като наем на офиси, телефонни сметки и компютърно оборудване.В допълнение, членовете на ЕП могат да претендират за пътувания, свързани с техните служебни задължения в Брюксел и Страсбург. В миналото те можеха да претендират за скъп, гъвкав полет в икономична класа, дори и
7
2
 
18
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
И ДА ГЛАСУВАМ, И ДАНЕ ГЛАСУВАМ, ПАК ЩЕ ГЛАДУВАМ...
6
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП СТАРА СКЪРЦАЩА ПРОГНИЛА ВРАТА,КОЯТО СЛЕДВА ДА СЕ ЗАТВОРИ,КОНЕЦ ФИЛЬМ!!!!!
5
2
 
28
 
! Отговори
ALL преди 5 години
Мотивирани ли? Че,эа какво?Да гласуваме,но какъв е избора?Не! Тия ще си клатят феса 5 години с 18000 Евра на месец заплатка! плюс многото бонуси.Изчислете колко ще получат за 5 години за сметка на ограбените ни пенсионери със 100 Евра на месец.Жалко и непоправимо!!!
4
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СОФИЯ,ПЛОВДИВ,ВАРНА,БУРГАС,РУСЕ,БЛАГОЕВГРАД,КЮСТЕНДИЛ,СИЛИСТРА,ПЛЕВЕН,СЛИВЕН,ЯМБОЛПЪЛНА ПОБЕДА НА ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ НАД ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ,АМИН!!!!!
3
3
 
27
 
! Отговори
Ооо да преди 5 години
Нямаме търпение, само като видим СДС+ГЕРБ и ти се гади. Те на Бойко много меркалии му се явиха и ще издържи ли до изборите, та и паметник приживе му вдигнаха.
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, за да натрием носа на ОПГ ГЕРБ.
1
2
 
21
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 5 години
ТОЛКОВА МНОГО СЪМ МОТИВИРАН ЧЕ НАПРАВО МИ СЕ ПРИСПА