Отново арестуваха Грета Тунберг

Тя е против субсидиите за изкопаеми горива
6 окт 2024 09:55, Нели Христова
56
Отново арестуваха Грета Тунберг
Снимка: БГНЕС

Активистката Грета Тунберг беше арестувана от белгийската полиция в събота, докато демонстрира срещу субсидиите за изкопаеми горива от Европейския съюз.

Към шведската активистка се присъединиха десетки демонстранти от "Обединени за климатична справедливост" и "Бунт срещу изчезването", докато блокираха ключов път в Брюксел, само на няколко километра от сградите на Европейския парламент и Европейската комисия.

Протестиращите бяха заобиколени от полицията и няколко бяха арестувани, докато зрителите скандираха "не сте сами", докато бяха задържани.

Миналата седмица "Обединени за климатична справедливост" написа отворено писмо до Европейския съюз, както и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен призова бъдещия си екип в следващата Комисия да започне постепенно премахване на субсидиите за петрол и газ, но доклад, публикуван миналия октомври, показа, че ЕС все още изразходва повече от 100 милиарда евро годишно за субсидиране на индустрията.

В отвореното писмо United for Climate Justice излага трите си цели за определяне на график за постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива до 2025 г., приемане на цялостни методологични насоки за държавите-членки на ЕС, както и рамка за прозрачност и отчетност.

В изявление за Euronews говорителят на групата Анджела Хюстън Голд каза, че е демонстрирала, "защото климатичната криза е достигнала катастрофални и смъртоносни нива".

 

"Европейската комисия се ангажира да спре субсидирането на изкопаемите индустрии в 8-та EAP (Програма за действие за околната среда), но продължава да подкрепя петрола и газа със стотици милиарди евро субсидии всяка година. Нашето отворено писмо призовава Комисията да направи това, което е обещала, като започне с определяне на график и методология за постепенно премахване", казва тя.

Голд добави, че групата трябва да използва маршове, писма, съдебни дела и гражданско неподчинение, за да наруши и да привлече вниманието към климатичната криза, тъй като тя казва, че +знаем, че те (Европейската комисия) няма да ни чуят".

Групата планира да продължи и да разшири действията както в Европа, така и в Брюксел - като някои от присъстващите раздават стикери, рекламиращи по-нататъшни действия, които да бъдат предприети по-късно през октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от ЕС
Макрон призова да спрат доставките на оръжие за Израел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Смислена е каузата, изпълнението е калпаво. По-скоро мязат на палестинските мyxльовци с прашките срещу израелските танкове. По-добре да се образоват, да влязат в тези институции и да участват в промяната... Но не, то е свикнало - Родител едноо, намажи ми филията СЕГААА!!!
22
6
 
4
 
! Отговори
Перничанин преди 3 часа
Каня я в Перник-да нощува в поуиклиниката
21
2
 
22
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 3 часа
Набъбнаха й сисите, акъла същия :)))
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Какви са тези закони, очевидно момичето е рецидивист, няма ли ефективна присъда най-накрая?
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Няма ли кой да я Ошамари вече тая пикла???
18
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Взрив на един 155 мм снаряд отделя NOx колкото един автомобил за 20 000 км пробег.Всичкото еко меко зелено мелено отиде по дяволите за последните 3 години. Иначе спират автомобилите за няколко мгр повече. Абе когото хванат него е... .
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Това има данни за депутат от пп дб
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Това дете е болно в главата...
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Няма ли,кой да я гръмне,че да не се мъчи ?
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Тя има жълта книжка, освидетелствана е, така че не могат да я осъдят. Затова и постоянно се бута в такива сблъсъци. Вероятно много други печелят добри пари, правейки се на еколози, покрай това психично болно създание
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Стана жена вече, набъбнаха и ци ците, но явно акъла не отговоря на трансформацията и.... :)))
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Няма ли кой да обясни на това девойче,че петрола не се използва само за гориво. Какво ли не се прави от него.Иначе си носи новите дрехи и си ползва джиджавките, ама сме против петрола.Да поживее 1 месец у гората на слънце без ток и екстри и тогава да се пъне
11
1
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 4 часа
Когато трябваше да учи,тя беше по протести.Е,тогава плащаха добре.Сега спонсорите я изоставиха.Вече не е интересна.Образование няма.Участието в протести за някое дребно евро остана единствения източник на доходи.Тъжна история.
10
0
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 часа
Нема ли кой да се прежали да я опраши,да види тя,че има и друг живот?
9
7
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 часа
ПРАВА Е ! НО МОМЕНТА НЕ Е ПОДХОДЯЩИЯ!! АКО СЕ МАХНАТ ТОВА ЩЕ ПОМОГНЕ НА ПРЕДАТЕЛ БОТОКС ТЪ ПУТИН, ЗАЩОТО ТЕЗИ СУБСИДИИ ПОНИЖАВАТ ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕ НА ГАЗ! НО ЗА ПЕТРОЛ МОГАТ ДА СЕ МАХНАТ! ТАМ ЦЕНАТА Я ДИКТУВА САУДИТСКА АРАБИЯ!
8
2
 
12
 
! Отговори
Абе преди 4 часа
Много е кофти да си грозна млада жена,обаче хиперактивна.С какво друго да се занимава?Сега като умре спонсорът им Сорос,съвсем зле става.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Най-много замърсяват бомбите,а като гледам не протестирт срещу войните...даже дават още оръжия.Лицемери!
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Като гледам как надебелява, след още няколко години полицаите няма да могат да я вдигнат, ще трябва да викат мотокар. Това ще да е от много био веган храна и труден живот по протестите
5
0
 
18
 
! Отговори
Демон преди 4 часа
Това противно същество още ли го ползват за политически цели?! Аман от манипулации. Хората не са глупави,
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Няма ли кой да се жертва и да се задоми с нея та да мирне бе ?