Ако левицата във Франция управлява с Макрон, това ще е като нашата сглобка

Резултатите не застрашават работата на ЕС и новата ЕК
8 юли 2024 21:52, Анисия Иванова
52
Ако левицата във Франция управлява с Макрон, това ще е като нашата сглобка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стратегията за възпирането на крайната десница на Марин Льо Пен сработи на изборите във Франция, но социалните противоречия няма да бъдат успокоени от резултата, като се очертава труден период на съставяне на коалиционно правителство. Лявото обединение "Нов популярен фронт" изненадващо излезе като победител на балотажа в неделя, групата около президента Еманюел Макрон ще е втора по сила в парламента, а "Национален сбор" (RN) на Льо Пен остана на трето място. Това коментира Радослав Илиев, историк и анализатор, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Има индиректна заплаха от самоблокиране на Френската република след тези резултати, на фона на големи вътрешни разделения около Израел и Палестина, войната в Украйна и изборите в САЩ, социалните проблеми.

 "Тези три точки са не просто важни, те са кървящи рани във френското общество, тъй като мнението не е единно по нито една от тях." Един нестабилен, с неясни мнозинства и разнородни позиции парламент няма да може да успокои тези напрежения, смята Илиев и добави, че не може да се говори за истински победител на изборите. "Лявата коалиция не може да управлява, а дори да управлява с Макрон, ще управлява със страшни отстъпки, подобно на нашата сглобка. За да замаскира тези отстъпки, ще вдигат емблеми, които могат да удържат, като Украйна и зеленото."

Може да се очаква ядрото около Макрон да смекчи някои от позициите си по социални политики, но и центристите и левицата ще продължат подкрепата за Украйна, каза Илиев. В парламента, ако става дума за плаващи мнозинства, ще са между между центристите на Макрон и левицата, с минимално участие на RN, a правителството ще бъде технократско, добави той.

Макрон може да е залагал, че победа на "Национален фронт" ще му позволи да се завърне триумфално след следващите президентски избори или че поне ще му спести проблеми във външнополитически план след президентските избори в САЩ, коментира Илиев.

Резултатите не застрашават работата на ЕС и съставянето на нова Европейска комисия, но може да имат големи ефекти върху политиката и връзките на Франция с Африка, смята Илиев.

"Франция губи много сериозен икономически актив в Африка - този процес тепърва ще се отрази в националния бюджет" и може да доведат до директни орязвания на средства за социални програми, които лявата коалиция защитава, каза Илиев.

Повече за изборите във Франция, какви са очакванията на френското общество към властта може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Аман от Макронщина преди 2 месеца
Аман от Макронщина, Урсуловщина, Тусковщина и прочие...
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българските политици откачалки Крайно време е да разберат че трябва да се прави референдум за всяко едно решение свързано с бъдещето на България а не както досега да решават Хайде в НАТО Хайде в Европейския съюз Хайде евро и накрая народа Пати а те си вземат дечицата и милионите наградени от народа и отиват на някое Райско кътче Крайно време е да изметем тази политическа *** и да дойдат хора чисти и с мисъл за България като Левски и Ботев Има ги не се съмнявайте но не са известни знаете защо
39
4
 
1
 
! Отговори
Френските леви! преди 2 месеца
Новият блок "Нов популярен фронт" признава Русия за агресор, нападнал суверенна държава! Спечели втория тур като се противопостави на изпращането на френски военни в Европа, но продължаване на помощите за Украйна!
38
0
 
8
 
! Отговори
големи експерти преди 2 месеца
и анализатори у нас. Оправиха нашата политика и се заеха с фреската.
37
12
 
3
 
! Отговори
против тероризма преди 2 месеца
И френските леви са против руския тероризъм! Прокажени руски агресори!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лявото обединение "Нов популярен фронт" излезе победител на 2-я тур с програма срещу война с Русия и за спиране на подкрепата за Украйна. За какви плаващи мнозинства между центристите на Микрон и левицата говори този? Французите няма да простят на левицата сглобка с Микрон. Ще извадят Гилотеня.
35
2
 
15
 
! Отговори
FMC преди 2 месеца
Всички са един дол дренки с изключение на Льо Пен.И там е като у нас-различни цветове на изборите, но една майка-Срос. Тия могат да бъдат изринати само с революция.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Там предстои голямо забавление.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БЪЛГАРСКИ ***
32
3
 
12
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 месеца
БОЙКО ДА СИ ПРИБЕРЕ ГЛУПАВИТЕ АНАЛЛИЗАТОРИ... ФРАНЦИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Франция ще се оправи. Ще направят някакво обединие и ще има управление. Докато при нас това не може да се случи - тук всеки иска абсолютната власт.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този аналлизатор как си мисли, че беше предния парламент във Франция?
29
3
 
10
 
! Отговори
Стефчо преди 2 месеца
Загрижили сте се за Франция! Я се вижте!
28
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във Франция кои са путнските евроатлантици? При нас са ГЕРБ и алабалиците от ПП. Там кои са?
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
патентът би трябвало да е на жиЛена, но тя като посредствен юрист не си го е патентовала.
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ще е краят и на левицата и на партията на Макрон. :))
25
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Браво на медиите и анал_лизаторите! Аз не можех да спя от притеснение, кой ще надделее във Франция. Според мен трябва да изпратят поне 3 екипа във Франция да отразяват настроенията. Като на по-тъмните французи е по-важно!
24
3
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 2 месеца
САМО ЗА СЕДМИЦА ПАРТИИТЕ НА ВОЙНАТА В АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ ЗАГУБИХА ИЗБОРИТЕ !!! ТОВА Е НАДЕЖДАТА НАТООВЦЕТЕ ДА ЗАМИНАТ ЗАВИНАГИ ПО ДЯВОЛИТЕ !!! И ДАНО НАСТЪПИ МИР И НАТООООООВЦИТЕ БЪДАТ ОБУЗДАНИ ОТ НАРОДИТЕ НА ЕВРОПА !!!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако е като нашата сглобка, ще се закопаят.
22
3
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 месеца
До 19! От кое турско или сърбо-македонско село си?