ЕК отпуска 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на 20 март
25 апр 2024 05:00, Анисия Иванова
69
ЕК отпуска 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че на Украйна е отпусната втория транш от макрофинансовата помощ на ЕС на обща стойност 1,5 млрд. евро.

През февруари ЕС одобри четиригодишния инструмент за Украйна, като отпусна 33 млрд. евро под формата на заеми и 17 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства.

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март.

"Украйна носи на раменете си тежко бреме за всички нас. Днес изплащаме допълнителен транш в рамките на Механизма за Украйна (50 млрд. евро)", заяви фон дер Лайен.

"Това е жизненоважно, за да се поддържа функционирането на държавните услуги на Украйна, докато тя се бори с агресора. Европа остава единна и решителна", добави тя.

Председателят на ЕК заяви, че руският президент на два пъти се е заблудил. Първият път – когато си е мислил, че Европа няма да помогне на Украйна. Вторият път – когато си е въобразил, че Конгресът на САЩ няма да гласува за отпускане на нова помощ за Киев.

Тя отново заяви, че Украйна е направила своя суверенен избор да се присъедини към ЕС, а блокът, на свой ред, е готов да приеме Киев./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от ЕС
Няма тенденция хората да превалутират в евро депозити или кредит
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо, когато пишете за Украйна, никога не пишете за реалните загуби, разрушения, смърти и въобщв за реалностите, а за пари? Даже ако нещо публикувате, е за конкретен обстрел е някаква манипулирана снимка отблизо? Медиите съзнателно държат населението в инфантилност, да не виждат, да нямат впечатления от реалностите. Продължение на американското кино. Някакви си неща извън времето и пространството, които да гъделичкат чувствата. ИНФАНТИЛНОСТ се изисква сега, психическа и умствена недоразвитост.
16
13
 
2
 
! Отговори
Кремълския сатрап преди 3 седмици
Да са окопава дълбоко. НАТО не е....Пригожин.
15
10
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 3 седмици
Колкото и кремълския сатрап прати своите деца на фронте.
14
4
 
10
 
! Отговори
абе преди 3 седмици
да не мислите че са се размислили за корумпираните укрофашисти? - дрън,дрън! богатите на суровини райони им трябват на запада, че без тях загиват прехвалените икономики! и от африка вече ги гонят атлантиците!
13
13
 
3
 
! Отговори
Кремълският сатрап преди 3 седмици
Нема да го оставят на мира, до разпада на русия....помним кво стана със СССР.
12
2
 
12
 
! Отговори
Е ква стана? преди 3 седмици
То ЕСъто било по-голям комунизъм от социализъма.
11
2
 
14
 
! Отговори
Тази иска още преди 3 седмици
Смърт. Защо не прати децата си на фронта???????
10
3
 
13
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 3 седмици
Вън наглите окраинци!
9
1
 
9
 
! Отговори
НАТО забавя преди 3 седмици
Но не забравя....войната в Украйна е златна кокошка за алианса....
8
16
 
2
 
! Отговори
Кремълския сатрап преди 3 седмици
Да е мислил кога почна войната......сега се лее руска кръв, под ударите на щатското оръжие
7
16
 
3
 
! Отговори
Оръжие за украйна преди 3 седмици
Кремълския сатрап не бива да се жали
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна не е част от ЕК или Нато, но и двете имат интереси срещу Русия. Това е, чисто и просто. Без значение как ще свърши всичко ще има само един победен - Украйна.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ето, скъпи обитатели на колонията, отново плащате и се внасяте във военно-промишления комплекс на колонизатора си, за да не обяви фалит. Работете и плащайте, роби. Байдрън и синове да харчат.
4
3
 
14
 
! Отговори
Докато преди 3 седмици
Помощите не стигнат 100 билиона × 1000 милиарда, не ни информирайте. Искам Зеленски да е по- богат от първите 3ма заедно, а всеки офицер от украинската армията да е милионер. Ако остане такава де.
3
19
 
2
 
! Отговори
82-ОДШБр преди 3 седмици
До тоя под мене. Как,и дали ще ги връщат не ти влиза в работата!
2
5
 
18
 
! Отговори
Ббб преди 3 седмици
Помощ ли, заеми огпускат. Как ще ги връщат после, ами като разпродадат държавата за която уж свобода се бият. Тя не е тяхна вече. Бият се за нещо, което ще дадат на тези, които им дадоха парите да се бият. Войната е супер инвестиция. Затова не я спират. А трябва.И тия помощи, защо не отиват за украинските жени и деца, дошли у нас. Горките, дошли у нас вместо в Германия. Явно миграционните закони в ЕС ги прецакват, да останат в първата държава на регистрация. Абе ужас.
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отпускайте още 1000 млрд. Населението на ес ще мизерства, а вие ще давате пари за война на престъпната шайка,която продаде народа и родината си, в името на чужди интереси. Същата шайка която забогатява от всеки ваш транш. Ако на някой не му е ясно връщане на тези пари няма да има,нищо че са под формата на заем. Единствено САЩ ще си прибере парите по един или друг начин-при тях прошка няма. Но беззъбия ес управляван от меко казано странни хора, нищо няма да получи обратно.