България е на 29-о място по жертви на измама в Европа

Измамите с наеми са най-често срещаният вид
17 апр 2024 20:30, Анисия Иванова
16
България е на 29-о място по жертви на измама в Европа
Снимка: БГНЕС

България е сред европейските страни с по-малко случаи на измами през 2023 г. Това констатират от Revolut, които публикуваха първия си доклад за финансовите престъпления и сигурността на потребителите.

Страната ни се класира на 29-о място по брой жертви на измама на хиляда клиенти. Измамите с наеми са най-често срещаният вид измама в страната, посочват от компанията.

В доклада се подчертава нарастващата заплаха от измами, които причиняват загуби на гражданите за над 1 трлн. долара в световен мащаб през 2022 г., според Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, Global State of Scams report (GASA).

Данните на Revolut показват, че това явление се изостря през 2023 г., а техниките за осъществяване на измами укрепват и целят извличане на поверителни данни за сметки и лична информация за финансова изгода.

Финансовите престъпници използват също така сложни тактики, като измамни уебсайтове, удължени платежни вериги и атаки чрез социално инженерство, за да примамят жертвите си.

Докладът прави разграничение между „неупълномощена измама“, при която престъпникът прониква в сметката на жертвата без нейното разрешение, и „упълномощена измама“ – измамни практики, които убеждават жертвата да позволи извършването на плащане. Според доклада социалното инженерство продължава да бъде значителен фактор и при двата вида измами, но има по-силно въздействие, когато се използва за „упълномощена измама“.

Измамите с карта представляват 98% от всички случаи на измама и включват различни тактики, например фишинг.

Физическите кражби също попадат в тази група, макар че засягат само 1 на сто от жертвите на измами, подчертават от компанията. Физическата кражба обаче причинява 39% от всички загуби от неупълномощени измами, претърпени от клиентите на Revolut през 2023 г., показват данните.

Сред неупълномощените измами е и кражбата на акаунти в различни системи с цел осъществяване на плащания и прехвърляне на средства, измами чрез имитация и представяне под чужда самоличност и т.н.

При упълномощените измами най-силен растеж – 1200% през 2023 г., има при измамите с работа, които таргетират млади хора, търсещи работа. Те представляват само 12% от всички измами и 21% от общата стойност на изгубените пари от измами през 2023 г.

Инвестиционните измами нарастват със 142% през 2023 г. Повечето от тези измами предлагат различни инвестиционни възможности, най-често свързани с криптовалути. Анонимността, която криптовалутите предлагат, привлича измамниците, които предлагат високи гарантирани печалби от криптоинвестиции.

Платформите за социални медии, според доклада, са сериозен двигател на инвестиционните измами - 58% от всички загубени от измами пари са с произход социални платформи, пише Investor.bg.

Измамите с покупки са най-популярният вид упълномощени измами във всички страни, обхванати от проучването. Те съставляват 63% от всички докладвани измами през 2023 г., но са по-малко от 15% от цялата стойност на загубите.

В групата на упълномощените измами попадат още изнудването, данъчните измами, измами, свързани с романтични връзки, и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Спинкаш ли преди 1 месец
Кога ще погледнеш от другата страна на монетата, народе...
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то има ли толкова държави в Европа? Излиза, че сме най-хитри!
11
0
 
0
 
! Отговори
Е то правителството преди 1 месец
заговорничи как ще ни измами, а вие ни слагате на 29-то място. Мисля, че сме в топ 10 поне.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Утешителни е да знаеш, че повече от половината европ. държави са по-големи балъци от теб.
9
0
 
4
 
! Отговори
50 лв преди 1 месец
Нищо не са!!!!!
8
3
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
защото здравеопазването в българия удари дъното за профилактика да не говоримбългария е със застаряващо население но никои не се занимава с болестите муизмамите спрямо възрастните хора са следствие от всичко това след 40 годинискенер на главата задължително
7
3
 
1
 
! Отговори
Добре ли си преди 1 месец
7 С какво се друсаш
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гадното е, че работят с мулета и трудно е да ги проследиш. Преди 7-8 години не беше баш така и .. като го намериш .. малееееее! КЪРВАВА БАНЯ!
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кои шарани са на първите три места ?
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хш-хи! Две са обяснинеята за това почти "последно място" в Европа - най-бедната страна и на последните места по компютърна грамотност. Значи има смисъл да сме по-встрани от глобалните и единните.
3
2
 
8
 
! Отговори
Държавата преди 1 месец
Ни измами нас българите.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е как на първо място сме
1
2
 
10
 
! Отговори
Жертви на измама преди 1 месец
Са работещите бедни само че тя измамата е озаконена от държавата.Нарича се заплата.А всъщност е соцялна помощ на която черните в нормалните държави биха се изсмяли.