Приемането на еврото е положителна новина за имотния ни пазар

Инвеститорите очакват падане на лихвите в средата на годината
27 мар 2024 01:00, Анисия Иванова
48
Приемането на еврото е положителна новина за имотния ни пазар
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвеститорите очакват Фед и ЕЦБ да намалят лихвените проценти към средата на тази година, което най-вероятно ще отпуши потенциал за трансакции към трето-четвърто тримесечие на 2024 г. Това означава, че с намаляването на лихвите, дупката между търсене и предлагане в цените ще намалее. Има предпоставки за риск за европейските банки предвид ситуацията в имотния сектор в Европа, но не виждаме осъществяване на този риск. Наблюдавайки най-важния индикатор - а именно процент свободни площи, в Европа, а дори и в Германия ситуацията е в доста здравословни рамки. Това коментира Георги Киров, партньор в Colliers International в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Имотният пазар от отдавна е евро базиран и минаването към евро като разплащателно средство е положителна новина за бранша, но не е спасителен пояс.“, каза гостът.

Проблемните области са свързани с инвестиционните трансакции, които са социалноосигурителни фондове и институционални пари, които купуват недвижими имоти. При тях цялата история е разлика между лихва и възвращаемост. Другият сегмент, който представлява потенциален риск конкретно в Германия, е строителният бранш. За тези фирми е под някаква форма перфектната буря – от една страна покачващите се разходи за енергия и работна ръка, от друга страна лихвите потискат покупките, заяви Киров.

Там, където потенциално могат да възникнат проблеми, например в офисния пазар, са градове, които имат прекалено много високи сгради, както в Лондон.

"Доколкото централните банкери могат да задържат ситуацията и да не бързат с намаляването на лихвите, това означава, че системата има устойчивост – вкл. и недвижимите имоти.“

Забавянето в заявките и вероятността от две намаления на лихвите, вместо три, според Киров е по-скоро положителен сигнал. Дългосрочната прогноза на Фед за инфлация е над прага от 2%, така че те действат адаптивно.

NYCB е банка, която има голяма позиция кредити, които са отдадени в бизнес имоти, но най-голямата от тях е в жилищни имоти, които са отдадени под наем. По последни новини тази банка има голям шанс да бъде спасена под формата на продажба на част от портфолиото си от заеми, вкл. и вкарване на ликвидност. Това е знак, че има спокойствие в САЩ и не се вижда като зараза, която би могла да обхване по-голям сегмент, смята Киров.

В Европа сме царе на т. нар. политика, в която ако банките имат проблем, се опитват да го решат заедно с кредитополучателя, но дори не сме стигнали до момента, в който това е необходимо. Основна индикация е процентът незаети площи, който в момента не е тревожещ. В Германия по-особеното е, че има предизвикателства в строителния и инвестиционния бранш, а те са свързани. Нормално е да има притеснения за системен риск, но дори в този контекст процентът на заети площи на офисен и индустриален пазар е изключително нисък. Това би могло да доведе до банкрути главно на строителни фирми. Оттам строителният бранш, когато е в някаква форма на затруднение, не веднага може да се рестартира, което под някаква форма ще вкара стрес в системата, посочи Киров.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стига с туй евро бе, дайте да приемаме биткойна, и да почваме да копаем, и да станем хъб за Европа за криптовалути. Също както Ел Салвадор. Айде де, по-про*ти от тях ли сме, по-бедни ли сме, ресурси ли нямаме, специалисти ли нямаме....?? Просто нямаме визия за бъдещето и посока в която да вървим. Носим се като като свободни електрони безтегловност.......!
40
3
 
4
 
! Отговори
До 37 преди 1 месец
Я да направят референдума, че да видим колко сте за еврото
39
2
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 1 месец
Минувай и заминувай,но не пиши вместо другите
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И СЪС ЛЕВ И СЪС ЕВРО БЕДНЯКА СИ ОСТАВА БЕДНЯК,А ВИЕ АДЕПТИ НА ЕВРОТО СИ ДРЪН*КАЙТЕ КАК СТЕ ГО ЧАКАЛИ ОТ 1944 ГОДИНА ОЩЕ КОГАТО Е БИЛО В ТАШ-ТАШ НА РОДИТЕЛИТЕ МУ!!!...
37
4
 
4
 
! Отговори
Минуващ преди 1 месец
До тези дето не искат евро: Малко сте. Затова никой не ви чува. За еврото гласуваме последните 35 г. -- винаги народа е бил ЗА ЕВРО, без пропуск. Досега само лумпeн пaтриотари-кoпейчини вдигат врява, а в интернет са подкрепени и от бот-ферми на руснаите. Трагедия. . .
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кое точно е положителното? Те имотите вече са в евро и на баснословни цени! Вече 100 000 евро за апартамент стана цена като за здрасти, като се обърне в евро ще скочат поне с 50%. Все още гоним Париж и Лондон по цени и няма да се дадем толкова лесно.
35
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предателите ще си дадат всичко ей така, герба, знамето, лева...някой да е питал хората - не. Европейска-аталантическа демокрация, в която ти набутват неща, за които никой не те е питал и не си гласувал.
34
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чехия Полша Унгария Румъния Сърбия Турция Дания Швеция защо не искат проклетото евро бе.
33
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гоше ние не искаме евро , но вие не ни чувате все едно не съществуваме. Това как ще свърши питам . Зле предполагам.
32
2
 
24
 
! Отговори
Хмм... преди 1 месец
Лъжат ни българи, лъжат ни най-нагло и без капка свян! Както всяко нещо, еврото също има плюсове и минуси! Най големият минус е ОБЕДНЯВАНЕТО!!! Един пример, ако сега човек взима 1500лева заплата,след приемането на еврото тя става 766,94EURO! Кое тогава му е големия "плюс" на еврото??? Има калкулатор на БНБ с фиксиран курс на лева към еврото, всеки сам може да се убеди!
31
1
 
24
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
За Бога братя не купувайте.Търсенето определя цените. Една година без покупка и цените на имотите на половина.Но винаги ще се намерят предатели.
30
5
 
17
 
! Отговори
Икономист преди 1 месец
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
29
3
 
31
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 1 месец
Бързат да ни натикат еврото, защото знаят, че предстои исторически колапс на европейската икономира и хиперинфлация в ЕС. Имотният пазар е балонизиран, технологичният сектор е също на рекордно високи нива. Когато това се спука, първо в Европа ще се разсмъдри, защото доларът ще се изстреля рязко нагоре, а еврото ще потъне като котва. В момента поддържат еврото живо чрез различни финансови фокуси, но те са на изчерпване, и за да омекотят максимално шока от колапса, те искат да въвлекат и нас.
28
5
 
23
 
! Отговори
Fool преди 1 месец
До 22 Анонимен - пълни глупости говориш ти. Лева е стабилен защото сме във валутен борд към евро, не защото сме някакви финансови гении в България. Цялата борба на политиците е да се доберат най-после до фонда гарантиращ борда в БНБ. Още Боко тиквата заговори за премахване на борда преди години без да влезем в евро зоната. Ясно е, че искат да го приберат 240-те мижитурки и шайката около тях. Поне ще е добре ако влезем в евро зоната за нас, без евро и борд лева ще стане като турската лира.
27
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я пуснете референдума да видите колко ви е хубаво еврото.
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ахахаха.. То и сега имотният пазар си го калкулира в Евро за квадратен метър. Нищо общо няма това твърдение с имотите. Поредната пропаганда
25
5
 
20
 
! Отговори
ХараКиро преди 1 месец
Викам, направо да приемаме долара!Може и канадския...Ние и без тва сме си като щат на Америка
24
3
 
18
 
! Отговори
преди 1 месец
Защо лъжете хората че лихвите ще паднат? Фед ще ги свали в Америка. Но в Европа и тука Аав$тралия са доста под нивата на ФЕД, така че още дълго няма да падат защото те вече са паднали спрямо американските. Ще паднат в Европа и Австралия след като се качат колкото в Америка, което ще отнеме години вървене нагоре
23
3
 
38
 
! Отговори
Панелен пАвиАн преди 1 месец
Приемането на еврото е положителна новина за богатите, които ще намерят още един начин да оскубят бедните!Див и варварски капитализъм...
22
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При поредицата служебни кабинети, разходите ми за месец бяха средно 400, сега са 800. Не съм променил по никакъв начин как живея и какво и колко купувам. Заплатите със сигурност не бяха удвоени в рамките на тези малко повече от 2 години, но цените...