Огромен прилив на капитали в съседите, а България е като пуст остров

Определени сектори могат да генерират страхотен приход, каза Преслав Райков
23 мар 2024 20:20, Анисия Иванова
429
Огромен прилив на капитали в съседите, а България е като пуст остров
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България има експортна икономика, отворена на над 100% и работата по това да сме ефективно в Шенген трябва да бъде много, много ускорена, както и за еврозоната. В момент, в който имаме огромен прилив на капитали в една съседна Сърбия, в една съседна Румъния, дори в Македония, в страни като Косово и Албания, ние оставаме остров, който се лута хаотично и не може да вземе решение накъде да върви. От това страдаме всички ние. Това каза Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Икономическите рискове пред България на фона на рецесионните процеси в Европа и политическата недстабилност у нас са доста големи, категоричен бе Райков. По думите му България не се възползва от създалите се икономически ситуации, защото и Covid и войната в Украйна освен препятствия представляват и „страхотни възможности за редица сектори“. „Ние оперираме една икономика, която не е с максимален капацитет и това за всички, които наблюдават отстрани и участват в нея, е доста неприятно“.

В подобна ситуация държавата трябва „първо, да не се намесва в процеси, които се оперират от бизнеса и от частната инициатива, защото видяхме какво се случи с такава намеса - тя доведе само до тотален хаос“.

„Искам да видя малко по-свободна и по-дългосрочна визия. Определени сектори могат да генерират страхотен приход в икономиката“.

Трябва да се преобърнат и някои очевидни процеси, които работят против интересите на българската икономика - нежеланието да си свършим дипломатическата работа по това да сме ефективно в Шенген и в еврозоната. Става дума за дипломатическа работа и натискът там трябва да бъде доста голям, защото ние сме експортна икономика, отворена на над 100%. Тоест, ние сме зависими от това да изнасяме стоки и услуги и работата по това да сме ефективно в Шенген трябва да бъде много, много ускорена. Също - за еврозоната, каза гостът.

"Всички тези процеси и отлагането във времето се следят много внимателно от международните инвеститори. В момент, в който имаме огромен прилив на капитали в една съседна Сърбия, в една съседна Румъния, дори в Македония, в страни като Косово и Албания, ние оставаме остров, който се лута хаотично и не може да вземе решение накъде да върви. От това страдаме всички ние".

Дискусията за руските активи, които могат да се използват за подпомагане на Украйна, която стана толкова актуална точно сега, е тема, която се преекспонира и се афишира твърде много, каза Райков. „Да. Ще ги вземем тези 2 милиарда, но те са крайно недостатъчни. Големият разговор трябва да бъде върху големия пакет от помощи, който трябва да се отпусне на Украйна. Големият разговор трябва да бъде насочен там - към дипломатическото решение“.

"Тези 2 млрд. са наистина трохи и се преекспонират. За мен най-логичната стъпка, за да нямаме и реакция от централната банка на Русия, ще бъде тези активи, генерирани като доходност, да бъдат използвани като обезпечение по заеми от големи финансови институции, основно в Европа“.

Относно новите решения на Европейския съюз за стоките от Украйна гостът коментира, че като цяло е решено режимът да продължи да функционира, както до сега. „Основният генерален режим остава непроменен. Нямаме връщане на митнически квоти за голяма част от зърното и хранителните продукти“.

"Потокът на зърно и храни от Украйна към Европа ще продължава. Той няма да спре и Европа трябва много бързо да осъзнае това и да го използва максимално добре. Ако някой има концепцията и имагинерното желание, че всички интеграционни процеси на украинския пазар ще престанат и украинската агропродукция няма да бъде в Европа след 10 години, според мен жестоко се лъже“.

Сега е моментът да се приспособим, да се адаптираме, подчерта събеседникът. „Сега е моментът за евтини суровини, които можем да вземем от Украйна, които да „качим“ стъпка нагоре в преработка, в производство, да си подсигурим местни пазари, да свалим някои цени“.

“Трябва да знаем, че протекцията от държавата няма да помогне и в дългосрочен мащаб тя няма да се случи. Украйна и украинските стоки ще бъдат на европейския пазар и не мисля, че някой друг се заблуждава с друга реалност“.

Изявлението на Фед Преслав Райков коментира като каза, че Пауъл и администрацията на Фед през следващите шест до осем месеца могат да управляват пазара само с думи. „Това е ход, който е доста добър инструмент. Очакваше се понижение на лихвите именно при тази среща през март. Аз продължавам да твърдя, че през първата половина на годината няма да видим понижения, ако въобще видим тази година“.

"Работата на Фед ще бъде свършена до края. Инфлацията ще отиде на 2%, за да може Фед да си възвърне доверието на цялата финансова система, което бе подринато през последните 7 години. По-скоро можем да видим едно повишение през есента около изборите в САЩ“.

Най-големият проблем в световен мащаб, и финансов и икономически, представлява еврозоната, предупреди Преслав Райков.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.