Фермери в Гърция излизат на протести с трактори

Искат финансова подкрепа и обезщетения от правителството
15 яну 2024 13:06, Елка Василева
22
Фермери в Гърция излизат на протести с трактори
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцки селскостопански асоциации и федерации излизат с трактори на протести с искане за финансова подкрепа и обезщетения от правителството, пишат гръцките медии.

Фермерите са взели решение да протестират срещу икономиите в новата политика на гръцкото Министерство на земеделието и храните, които засягат основните парични помощи за бранша.

Особено засилена е организацията на протестиращите в района на Тесалия, Централна Гърция. Земеделци от селищата край езеро Карла в префектура Лариса са застанали на пътния възел до село Патикамбос още от събота, съобщава местния новинарски сайт larisanew.gr. В префектурите Кардица и Магнисия селскостопанските машини ще се съберат на централните площади на населените места днес. Селскостопанската асоциация на Ризомилос призовава за участие в шествие по магистралата между Лариса и Волос утре.

В град Катерини в Северна Гърция имаше протест още в петък, като шествия се организират и в района на Еврос (Североизточна Гърция) и на Солун, а също и в Науса, Гревена и Арта, в префектура Илия, Северен Пелопонес, и на остров Самос.

Земеделците в градовете Воница и Лепену в префектура Етолоакарнаниа, Централна Гърция, ще се активизират на 22 януари.   

Фермерите настояват да се компенсират доходите им, тъй като секторът претърпя сериозни удари заради климатичните бедствия в страната – тежките есенни наводнения и мащабните летни пожари през изминалата година нанесоха големи щети на реколтата. Причина за намаляването на производството е и изменението на климата, което създава лоши земеделски условия и чести болести по растенията.

Земеделците претендират за пълни обезщетения и за график и проекти за възстановяване на щетите и отводняване на наводнените полета. Те изискват минималната сума за земеделските стопани на памук и царевица да бъде определена на 300 евро на декар, за люцерна – по 200 евро на декар, за лозя – по 600 евро, бадеми – 800 евро, фъстъци – 2000 евро, орехи и нар – 1000.

За животновъдите исканите обезщетения са в размер на по 300 евро за обновяване на овце и кози с продуктивни животни и по 500 евро за изгубения добитък при наводненията,  тъй като есента проливните дъждове  удавиха многобройни стада.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
8
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
В Германия фермерите протестират, в Полша протестират, сега и в Гърция. Е не чух някъде някой да ги нарече терористи. Само нашия "академик" си позволи това!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще излизат, щото, ако станат като Бг фермерите - лошо, гладни ще са не само гърците, а и Бг и ЕС, а цените космос - зелени политики.:))
18
0
 
17
 
! Отговори
Руя преди 4 месеца
Браво гърци искайте си парите иначе ще ги изпратят на Украйна.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 16 И от това ,което видя в едно село си извади извод за цяла България.Е добре ,че,не си бил някъде в Добруджа,че ще се си мислиш ,че си попаднал някъде на запад като гледаш техниката,ама това беше преди години сега за тая техника пари за нафта няма щото някой правил далавери с вноса на зърно от Украйна дето не е в ЕС
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 16 И що тогава се обаждаш ,какво трябва да се прави в България или ти така да се изкажеш,щото това дето се случва няма нищо общо с това преди 4 години да не говорим преди 15-16 всичко е дало задна ,ако ме разбираш
15
3
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
До 13. Да,използувам лека хипербола с цел да дам ход на някои периферни поводи за размисъл,но никак не съм далеч от истината.Преди около четири години си бях за последно в България/село Цалапица и видях два -три трактора и стотици задължени да живеят с турци Българки с фереджета ,които се справяха ръчно с полето. Видях го с очите си.
14
4
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 4 месеца
Да представят исканията си пред архиепископ Хорен Аракелян.
13
5
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
ЕС не бива да се разпада,защото ако падне ЕС ще настане арабска анархия. Просто фермерите трябва да нахлуят в ЕС институциите и вземат властта. Ако ЕС падне арабите ще ни режат главите по кръстовищата.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 12 Е явно не живееш в България щом не знаеш ,ама иначе философстваш
11
5
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Японците навремето се превърнаха в първите производители на пържоли от преработени фекалии..Пророчески акт ли бе това или...?
10
9
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
В България няма фермери.В България има колхозници от турски и съветски произход. Не знам дали и трактори има вече в България. Защото ако поне трактори имаше,последните можеха да яхнат колхозниците,но...Пита ли те някой,смееш ли да кажеш.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е слад германските и полските сега и гръцките,явно на хората им писна да се харчат пари за Украйна,която не е в ЕС и скоро няма и да бъде,а за тях да няма
8
1
 
8
 
! Отговори
адфа преди 4 месеца
ами местните , взимайте пример
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Новата политика не е на гръцкото министерство, а на талибаните от ЕС, които задължават производителите за лоши и вредни неща. Едно от новите изисквания е да се намали обработваемата площ, да се изоставят изоставят вече обработваеми земи. Защо в българските медии не се пише по същество за талибаните в ЕС? Като че ли са свещата крава?! По сково са свщена крадилва ***. Не писахте и какво е гласуванио на 11-ти за ГМО-то? Въведоха ли го безпрепятствено и неконтролируемо на всички нива?
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не искаме пържоли от 3Д Принтер. Не искаме скакалци. Искаме да си ядем МЕСО.
5
1
 
17
 
! Отговори
един друг преди 4 месеца
Всяка година към края на януари,та чак до края на февруари, гръцките фермери започват да протестират за пари. В този период нямат никаква работа на полето и решават да измъкнат още пари от правителството. Но там субсидии получават десетки хиляди малки земеделци,за разлика от едрите български фермери. Обикновено успяват да вземат нещо допълнително,я по-евтина нафта,я нещо друго. В края на февруари изчезват яко дим по полето.
4
6
 
22
 
! Отговори
и те така преди 4 месеца
тоя ЕС е крайно време да се разпадне за да могат държавите членки отново да заживеят нормално !
3
5
 
14
 
! Отговори
факт преди 4 месеца
тия отново изнудват Брюксел за пари което всъщност правят всяка година :)
2
2
 
25
 
! Отговори
българина преди 4 месеца
нещата с храната ще стават зле заради природата. Пари се печатат храна не! особено ,след като ес не ти дава да произвеждаш, а ти плащат да не го правиш, като в холандия. Всичко е ес е сбъркано и ще става по сбъркано
1
0
 
19
 
! Отговори
Германеца преди 4 месеца
Тия па да не видят нещо!