Керемедчиев: Бъргария първа предложи шенген по въздух

Трябва да се борим и за дата за сухопътни граници
Обновена: 11 дек 2023 22:02 | 11 дек 2023 21:23, Стела Стоянова
30
Керемедчиев: Бъргария първа предложи шенген по въздух
Снимка БГНЕС

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев припомни, че всъщност България сама е предложила Шенген само по въздух преди 11 години, когато имаше съпротива срещу приемането ни в това пространство от много повече страни.

Австрия обяви възможност за включването на България и Румъния в нова форма на сътрудничество, наречена „въздушен Шенген“, но с нови условия за двете страни.

Реакциите у нас бяха полярни и по-скоро негативни към това предложение.

„Според мен Австрия ни казва това, което ние искаме да направим, но не го правим през последните години – да се утроят силите на Фронтекс на границата и помощ от ЕС за опазване на границите. Австрия иска постоянна ограда на нашата граница с Турция – прекрасно, и ние искаме това. Австрия ни предлага експерти, за да подобрим контрола на нашите летище – отново прекрасно“, изброи Керемедчиев.

По думите му при приемането на предложението за „въздушен Шенген“ България трябва да се бори и за конкретна дата за влизане и на сухопътните граници.

„Съгласен съм, че това са само 20% от общата цел, но все пак пресичаме един праг, който беше затворен за нас последните 13 години. България ще стане член на Шенген и ще може отвътре вече да преговаря с останалите страни за подобряване на граничния контрол“, коментира още пред bTV бившият зам.-външен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По'- добре да си мълчи, тази глупост не е повод за гордост.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да се махаме от този смотан ЕС. Щом ни третират като аборигени, нека се включим в други организации. Сега поне има възможност.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Правилната позиция на България във връзка с Шенген, е излизане от ЕС.
26
1
 
4
 
! Отговори
Късно е либе преди 5 месеца
По времето на НРБ пиле не можеше да премине границата ни. После дойдоха младите, хубавите и тилигентните и станахме разграден двор. Дори направиха филм, оплюващ граничарите, много гнусен.
25
0
 
3
 
! Отговори
Мисирката като преди 5 месеца
изтрезнее да си поправи и другите 2 грешки в заглавието на публикацията.
24
1
 
6
 
! Отговори
Да попитам преди 5 месеца
За Шенген по въздух под налягане ли става дума?
23
1
 
4
 
! Отговори
А преди 5 месеца
Шеф Манчев се изказва за Шенген.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ИДЕ ВОЙНА ! СТЯГАЙ СЕ ! ЕДИН ДВА ДЕКАРА ДВОР С ЦАРЕВИЦА, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ, КОКОШКИ, КОЗИ, КЛАДЕНЕЦ ГЕРАН, ГАЗЕНА ЛАМПА И ДЪРВА ЗА ПЕЧКАТА ! ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА ! ГОСПОД ПОМАГА НА ОПРАВНИТЕ ! ЗЯПАЧИ И ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ НЯМАТ ШАНС ДА ОЦЕЛЕЯТ !
21
0
 
5
 
! Отговори
Луд човек преди 5 месеца
Тези като знаят толкова добре да си пазят шенгенската граница как влизат толкова мигранти тогава? Нещо не ми е ясно
20
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 5 месеца
Не мога да разбера какъв им е проблемът. България е външна граница, а тя трябва да се охранява и строи от целият съюз....Не дават никакви пари за охрана ама ние трябва да ги пазим. И като не сме я Шенген как влизат тези мигранти в Шенген после?
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отдавна казвам, че дипломацията ни е слаба.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 14авганистанци,сириици,либиици -ти у ред ли си бе резак ,аз ли им сринах държавата///Теа държави са си сринати от техните управници, и между другото,не съм чул и за един либиец преминал през България.Освен това 90% от мигрантите които нямат документи се представят за сирийци и афганци, без даже и да ходили в тези държави.В Германия им хванаха цаката като лингвисти познаващи диалектите на източните езици, определят кой от коя държава е.
17
1
 
8
 
! Отговори
Подготве преди 5 месеца
Керемидчиев ги разбира тея въздушните работи. Негово авторство е първия провален "редовен" полет до Скопие...
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Румънският министър много добре им го каза," че не може Румъния насила да кара мигрантите да останат в Румъния,те имат права и трябва ги зачитаме."Хи,хи,хи с тухлите на западните цености по техните глави.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А, поправете грешката в името на България, като и "" България сама е предложила Шенген само по въздух преди 11 години"" Керемедчиев каза 2011год.,а не преди 11 години!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кво била предложила България ,да стане убежище за авганистанци,сириици,либиици -ти у ред ли си бе резак ,аз ли им сринах държавата.Това може да са го предложили само национални предатели и затова трябва да бъдете съдени
13
0
 
5
 
! Отговори
Ричи преди 5 месеца
Тва на полски език ли е?
12
0
 
6
 
! Отговори
БъРгария пред?ожШи преди 5 месеца
шЕНГЕН ХАХАХА тея трепят рибата с лопата
11
0
 
3
 
! Отговори
преДОЖИ преди 5 месеца
много странни думи
10
1
 
0
 
! Отговори
Мусайбе преди 5 месеца
И що ривети ся, ще ви върнат малко черни манатарки да ви се подобри демографията и културното разнообразие. Евтина работна ръка не ви ли е нужна.