Калин Стоянов: Рекорден брой осъдени за каналджийство у нас

Над 90% от каналджиите на наша територия не са българи
28 ное 2023 18:00, Стела Стоянова
19
Калин Стоянов: Рекорден брой осъдени за каналджийство у нас
Снимка БГНЕС

Анализите ни показват, че над 90% от лицата, участващи в каналджийските мрежи на наша територия, не са български граждани, а основната част от приходите от тази престъпна дейност се генерират извън страната ни, каза пред международния форум в Брюксел министър Калин Стоянов.

„От началото на годината са образувани 1 277 досъдебни производства за подпомагане на незаконното преминаване на границата и незаконния престой в страната, което е с почти 60% повече от същия период на миналата година. Почти половината от всички досъдебни производства са образувани през последните месеци, след влизането в сила на новите законодателни промени. Само в периода от август до октомври са иззети над 400 МПС, използвани за превозване на мигранти. Съществено е увеличен и броят на постановените присъди за такива престъпления. За първите девет месеца на тази година са осъдени 809 лица, което е с 31% повече от цялата предходна година и три и половина пъти повече от цялата 2021 г“.

Международна конференция за създаването на Глобален алианс за противодействие на каналджийството събра днес в Брюксел 415 участници – представители на 57 държави. „Участието ми в този форум е изключително висока оценка, огромно доверие и признание за България, за служителите на МВР и в частност за мен“, заяви Калин Стоянов, съобщават от МВР.

Още по темата

Българският вътрешен министър предостави информация за активните действия, предприети от страната ни, и постигнатите резултати в противодействието на този вид престъпления. Той припомни, че България е ангажирана с охраната на една от ключовите външни граници на ЕС – тази с Република Турция. Именно затова българската гранична полиция, подпомогната от Фронтекс и държавите членки на ЕС, работи активно за превенция на незаконните преминавания както на вход, така и на изход, с цел ограничаване на вторичните движения. Резултатите - за първите десет месеца на тази година са предотвратени над 170 000 опита за незаконно преминаване на границите, което е с 21% повече от същия период на миналата година. „Наред с това прилагаме комплекс от мерки във вътрешността на страната. Засилихме обмена на информация в реално време, провеждаме специализирани полицейски операции, като целта ни е ефективно наказателно преследване на каналджиите. Активно работим и за противодействие на свързаните с каналджийството престъпления - използването на неистински и фалшиви документи, контрабандата на стоки и други“, добави министър Стоянов. Той подчерта, че постигнатите резултати се дължат и на активно взаимодействие с партньорските служби на държавите членки и други ключови партньори. „Ползваме в пълна степен капацитета на Европол за обмен на информация по отношение на незаконната миграция. Обменените съобщения през SIENA по тази линия от началото на годината са почти 3000 - 24% повече от цялата предходна година. От октомври 2022 г. двама гост-служители на европейската полицейска служба са разположени в България, близо до българо-турската граница, с цел вторични проверки за сигурност и подпомагане на националните компетентни органи чрез извършване на кръстосани проверки в базите данни на Европол. В тази посока от началото на септември работи и създадената целева оперативна група за борба с каналджийството. За момента са идентифицирани съвместни случаи, засягащи България, Румъния, Гърция и Молдова.

Министър Стоянов потвърди готовността на България и за засилено двустранно сътрудничество и като пример изведе двустранния План за действие с Австрия, чието изпълнение доведе до засилване на съвместната ни работа за превенция на незаконната миграция.

Водени от убеждението, че ангажирането на всички партньори по миграционните маршрути остава една от най-важните мерки, България отдава голямо значение на диалога и сътрудничеството с непосредствените си съседи, както и с държавите на произход на мигрантите, установени на наша територия, коментира още министърът. Поддържа се постоянен диалог на политическо и професионално ниво с партньорите от Турция, в резултат на който от септември насам се наблюдава трикратно намаление на броя на опитите за незаконно преминаване на границата. В този контекст много активно се използват и възможностите на тристранния контактен център на ГКПП Капитан Андреево (в който участват България, Турция и Гърция). Приоритет е сътрудничеството със Сърбия и Република Северна Македония.

„Опитът на България в противодействието на каналджийството показва, че могат да се постигат резултати, когато подхождаме всеобхватно и прилагаме комплекс от съгласувани мерки на всички нива – добра законодателна рамка, предвиждаща адекватни наказания за извършителите, оптимална координация на национално ниво, възползване в максимална степен от възможностите на международното полицейско сътрудничество. България подкрепя намеренията на ЕК да засили общия отговор в борбата с каналджийството и ще продължи да бъде активен и надежден партньор в превенцията и противодействието на това явление“, заяви в заключение българският вътрешен министър.

Създаването на Глобален алианс за противодействие на каналджийството и провеждането на конференция на тази тема беше определено от министър Калин Стоянов като важен знак за цялостния ангажимент на ЕК в подпомагане на усилията на държавите членки за по-ефективен и фокусиран отговор на сериозното предизвикателство. В изказването си в рамките на втория панел на международната конференция – „Отговор на каналджийството“, той подчерта: „Единственият начин да се противопоставим успешно на тези престъпни действия е да бъдем също толкова активни в сътрудничеството помежду си“. Това включва както взаимодействие между правоприлагащите органи на държавите членки, така и с партньорите извън Европейския съюз. Ключова е и съвместната работа с Европейските агенции в областта на правосъдието и вътрешните работи, особено Европол - посочи министър Стоянов. Той подкрепи предлаганото от ЕК актуализиране на правната рамка, което по думите му „ще помогне да засилим нашия колективен отговор, за да гарантираме, че тези, които участват в незаконни дейности, възползвайки се от уязвимостта на мигрантите, ще бъдат наказани с достатъчна строгост“. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
6
 
! Отговори
Закривай милицията! преди 2 месеца
Този некадърник не трябваше ли да е вън от властта? Над 60 000 милиционера и корупция, кражби, ..... До кога ще ги търпим????? Няма държава с толкова много милиционер на глава от населението.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е с колко години са осъдени ,дайте информация
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Основно трафикантите са украинци , ама си плащат на Козяк (Посолството) и не ги закачат !
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как 90%, това означава, че няма служби и всеки си прави каквото иска в страната . Т.е. няма смисъл от теб и министерството ти.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А АЛГАФАРИ кога ще го разследвате и вкарате в дранголника, този ислямист ПР на Тиквата ?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Калин Стоянов: Рекорден брой осъдени за каналджийство у нас./По голяма глуп0ст не бях чел.90% от осъдените са чужденци и им се дава условна присъда с глоба.Присъдата никога не се лежи и глобата не се плаща.Така че осъдените и 99% да са .Файда никва.Всеки ден се намира нов *** казва му се за 1 курс правиш 5 хиляди евро ,ако те хванат няма значение защото ти дават условна.И така 10 пъти до де не го арестуват и след това намират ново муле.
7
1
 
2
 
! Отговори
силно притСнена преди 2 месеца
А да ги караш да копаят канали, нЕма да искат!
6
0
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Този не трябваше ли отдавна да е уволнен?????
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Егати границата, бежанците ги хващат чак като стигнат до Казанлък или Пирдоп. хи хи хи
4
0
 
6
 
! Отговори
условни присъди нали преди 2 месеца
Рекорден брой осъдени за каналджийство у нас
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОСТАВКА РУСКА МУТРО СКАПАНА
2
6
 
1
 
! Отговори
МАСТИТ Б Трафикант преди 2 месеца
Точно така беше, аз го видях с очите си. Браво Калине! Браво мой човек. И за протеста браво - много добре си беше всичко.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя не беше ли момченцето за политически поръчки на Тиквата?