Германия улеснява получаването на паспорти

Нови правила
19 май 2023 20:38, Росен Стойчев
17
Германия улеснява получаването на паспорти
Снимка: БГНЕС/EPA

След дълги преговори между партиите в управляващата коалиция в Берлин бе постигнато споразумение за реформа на даването на германско гражданство. Едно от най-важните облекчения: занапред чужденците, получаващи германско гражданство, няма да са длъжни да се отказват от досегашния си паспорт. В момента това важи за гражданите на държави от ЕС, но не и за повечето други националности. Занапред ще важи за всички: за да получиш германски паспорт, няма да има нужда да хвърлиш предишния си, съобщи DW.

След петгодишен законен престой

Обществено-правната АРД

Още по темата
15 май 2023 23:29
7
цитира законопроекта, като поставя акцент върху идеята на коалицията, че трябва да се подобри интеграцията на новите германци в тукашното общество. Една от мерките предвижда, че заселилите се в Германия чужденци вече ще могат да получават гражданство след само петгодишен законен престой в страната – досега срокът беше минимум 8 години. Условието е кандидатите да са добре интегрирани в германското общество.

Дирк Визе, заместник-председател на Социалдемократическата фракция в Бундестага, обяснява пред АРД какво означава „добре интегриран“: „Да говорят немски, да могат финансово да издържат себе си и семейството си, да са верни на германската Конституция и, разбира се, да не нарушават закона.“

Още облекчения

Срокът за получаване на германско гражданство може да бъде дори допълнително скъсен до три години, ако преселниците демонстрират особени успехи при интеграцията си, например отлично владеене на езика, доброволческа дейност или големи професионални постижения.

Родените в Германия деца на родители чужденци, също вече ще придобиват по-лесно гражданство. Главното условие за това е поне един от двамата родители да живее в Германия на законно основание най-малко от пет години – досега срокът беше 8.

Медиите съобщават, че министърката на вътрешните работи Нанси Фейзер иска да бъдат облекчени и онези кандидати за гражданство, които са над 67-годишна възраст: вместо писмено доказателство за владеене на езика, занапред от тях вече ще се очаква само устно доказателство.

Законопроектът очевидно урежда още по-ясно и друга материя: германско гражданство да не се дава на хора, извършили определени престъпления. Според „Зюддойче Цайтунг“ става дума включително за извършители на престъпления с расистка или антисемитска мотивация, накърняващи човешкото достойнство. След приемането на закона прокуратурата ще бъде задължена автоматично да съобщава за такива извършители на службите, присъждащи германското гражданство.

Без право на гражданство

И още нещо много важно: и занапред гражданство няма да получават онези чужденци, които живеят от социални помощи в Германия. Законопроектът предвижда обаче и някои изключения, например за самотни майки, твърди Дирк Визе. Според него коалицията е на крачка от окончателно споразумение по законопроекта. Очаква се кабинетът да го приеме още през лятото.

„Хора, които вече са част от нашето общество, трябва да получат правото да участват в градежа на демокрацията тук“, казва вътрешната министърка Нанси Фейзер пред „Зюддойче Цайтунг“. Според нея това е важно условие да се привлекат в Германия онези специалисти, от които страната спешно се нуждае. Фейзер твърди, че законопроектът сменя парадигмата: досега тези хора бяха принуждавани да се отказват от част от своята идентичност, занапред обаче това няма да е така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В материала липсва основополагаща информация, а именно: ЗАЩО искат да променят изискванията за получаване на гражданство? Защото населението на територията на Германия се увеличава, но гражданите на Германия намаляват с милиони годишно. Което води до намаляване на паричните вземания от ЕС. Да не си помисли някой, че е от добро отношение към пришълците.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди 30 години излезе един виц.: "Двама германски полицаи спират шофьор на магистралата и му проверяват документите. Единия каза на другия - Хасан , гледай какво смешно име има тоя, - Гюнтер . "
8
5
 
8
 
! Отговори
Тия Са Бита Карта преди 11 месеца
трябва си Луд да одиш у Държава Без АЕЦ и със Взривен Северен Поток, т.е. без Надеждни и Сигурни Доставки на Газ по Тръба!
7
4
 
10
 
! Отговори
Взеха си белята преди 11 месеца
с тези "нови германци". С кой акъл избраха, а после и преизбираха полската еврейка-левичарка и бивша комсомолска активистка? С кой акъл й повериха съдбата на държавата и отчасти бъдещето на нацията?!Толкова трудно ли беше да си внесат няколко милиона руснаци?Хем бели хора, хем християни, хем са част от европейската цивилизация, хем от Русия могат да се вземат всякакви видове специалисти и дори неквалифицирана работна ръка. И нямаше да има нужда да ги хрантутят по 4 години интеграграционен период
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някой ден ,,германеца,, Али ще дойде в София за да ви заповяда да забраните колите с ДВГ и така ще ви върне в първи клас . По точно в турското робство :)
5
1
 
11
 
! Отговори
Германистан преди 11 месеца
30% от германците са с имигрантски произход, гласеше предишна статия. При това за чужденци се брояха само имигрантите от 1-во и 2-ро поколение. Третото поколение бива считано за чистокръвни германци от статистиката.
4
2
 
9
 
! Отговори
ха преди 11 месеца
ше улесняват щото някой трябва да им подмладява държавата :) нали се сещате
3
3
 
20
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Какво ни интересуват германците! Да оправим нашата държава!!!!!!!!!!!
2
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нека плюенето на трето-световните *** започне сега!
1
0
 
29
 
! Отговори
мак преди 11 месеца
Ще има бум на "самотни" майки от контингента на мигранти и въобще, бая гости на меркел ще се уредят. Честито на германци.